Solat Time

Thursday, July 26, 2007

Durian, Mail dan kawan-kawan..

Assalamualaikum..

Memandangkan ramai yang dah bersuara terutamanya Tuan Tanah Kedaung.. si Mail tauke deghoyan.. maka aku dengan rasa sukacitanya nak ajak kawan-kawan berkongsi maklumat serba-sikit pasai buah yang banyak duri ni. Di sini, aku sertakan fakta ringas tentang durian yang kita dok makan tu la.

The durian (IPA: [d̪uˈɾi.ɑn]) is the fruit of trees of the genus Durio belonging to the Malvaceae, a large family which includes hibiscus, okra, cotton, mallows and linden trees. Widely known and revered in Southeast Asia as the "King of Fruits," the fruit is distinctive for its large size, unique odour, and a formidable thorn-covered husk. Its name comes from the Malay word duri (thorn) together with Malay suffix that is -an (for building a noun in Malay), meaning "thorny fruit."

There are 30 recognised Durio species, all native to Southeast Asia and at least nine of which produce edible fruit. Durio zibethinus is the only species available in the international market; other species are sold in their local region.

The fruit can grow up to 30 centimetres (12 in) long and 15 centimetres (6 in) in diameter, and typically weighs one to three kilograms (2 to 7 lb). Its shape ranges from oblong to round, the colour of its husk green to brown and its flesh pale-yellow to red, depending on species. The hard outer husk is covered with sharp, prickly thorns, while the edible custard-like flesh within emits the strong, distinctive odour, which is regarded as either fragrant or overpowering and offensive. The taste of the flesh has been described as nutty and sweet.

Numerous cultivars (also called "clones") of durian have arisen in southeastern Asia over the centuries. They used to be grown from seeds with superior quality, but are now propagated by layering, marcotting, or more commonly, by grafting, including bud, veneer, wedge, whip or U-grafting onto seedlings of random rootstocks. Different cultivars can be distinguished to some extent by variations in the fruit shape, such as the shape of the spines. Durian consumers do express preferences for specific cultivars, which fetch higher prices in the market.

Most cultivars have both a common name and also a code number starting with "D". For example, some popular clones are Kop (D99), Chanee (D123), Tuan Mek Hijau (D145), Kan Yao (D158), Mon Thong (D159), Kradum Thong, and with no common name, D24. Each cultivar has a distinct taste and odour. More than 200 cultivars of D. zibethinus exist in Thailand, Chanee being the most preferred rootstock due to its resistance to infection by Phytophthora palmivora. Among all the cultivars in Thailand, though, only four see large scale commercial cultivation: Chanee, Kradum Thong, Mon Thong, and Kan Yao. There are more than 100 registered cultivars in Malaysia and many superior cultivars have been identified through competitions held at the annual Malaysian Agriculture, Horticulture and Agrotourism Show. In Vietnam, the same process has been done through competitions held by the Southern Fruit Research Institute.

In recent times, Songpol Somsri, a Thai government scientist, crossbred more than ninety varieties of durian to create Chantaburi No. 1, a cultivar without the characteristic odour, which is awaiting final approval from the local Ministry of Agriculture. Another hybrid he created, named Chantaburi No. 3, develops the odour about three days after the fruit is picked, which enables an odourless transport and satisfies consumers who prefer the pungent odour.


Maka, secara ringkasnya, kita boleh buat rumusan seperti di bawah:

What is a durian?


Well...simply put, Durian is a fruit: a big, green thorny fruit. But wait, it is not just another exotic and expensive fruit from South East Asia. In fact, it is considered "King of the Fruit" throughout the region. Personally, I think that is an understatement of the millenium since we Asian are humble people. In fact, the actual status of Durian is "THE GOD OF ALL FRUIT!". No kidding! Yeah, yeah, I know, some (unadventurous) people would rather die than to smell the STINK of a durian. Heck, a few countries even BAN the presence of durian in selected public spots due to its offensive smell (that, to me, is a hopeless rule just like outlawing fart, when we know that it is such a pleasure and EVERYBODY secretly doing it!). Look here, I can go on and on here but let hear it from non-biased sources okay.[DURIAN'S PHOTO]
Name:
Bombaceae Durio zibethinus L./Murr
Better known as:
Durian (Malaysia/Worldwide), Duren (Indonesia),
Thurian (Thailand)
From:
South East Asia (Malaysia/Thailand/Indonesia, etc.)
Occupation:
Kings Of The Fruits
Part-Time Job:
Handy as a weapon

Nutrition



Component Per 100 g
Energy 153 cal
Moisture 64 g
Protein 2.6 g
Fat 3.4 g
Carbohydrates 27.9
Beta-carotene 140.0 mg
Vitamin B1 0.1 mg
Vitamin B2 0.13 mg
Vitamin C 23.2 mg

Jadi, secara tak langsung kita dah tau la mai mana perkataan D99 dan D24. Tu adalah kod nama untuk durian buat mereka yang tak tau lagi. Yang dah expert macam Mail dan lain-lain, kalau boleh mai la tolong tokok tambah. Idok le nanti kene kate dek mat saleh ke, arab ke, bile tanye ape ke hey nye kome letak D99? Takde ke name asey deghoyan tu? Takde le tergagap kite nak menjawabnye. Tau melantak je ha. Asal-usul deghoyan tak nak ambik tau. Mulai dari hari ni, marilah kita sama-sama berazam untuk makan deghoyan sambil menimba ilmu. Muahahahah!!! Hah.. kita dah dapat ilmu untuk hari ni anak-anak. Jumpa lagi minggu hadapan di waktu dan siaran yang sama..

Pun begitu, aku ngajak kawan-kawan semua marilah kita bersama-sama menyerbu rumah Mail pada ujung minggu nih. InsyaAllah nanti aku, Mat, Yusrin dan Jamil akan ke sana. Sapa2 yang ada kelapangan, bolehlah kontek kawan2, kita pakat2 pi serbu umah Mail hari
Sabtu nih. Apa kata survey?

Hey kome, deghoyan dah berbunge
Moh kite, minang anak dare
Anak dare, anak dare Bote
Teman jumpe, di padang tenggale

Bile musim deghoyan
Ramai berani nampo
Ape deme nak heran
Saman boleh bayo

A tribute to Mr. OS....

And... just for a gag!
A tribute to one of the greatest cartoonist ever, period!! Datuk LAT.




9 comments:

Anonymous said...

As at la ni lah kui 11.25 a.m. nih wa tak dpt kontek si mail.. may b tgh sibok kutip buah derhoyan la kot.. heh heh heh 2 jam lagi wa cuba/try/test/hempeh puleh/determine.. utk mengeCALL mail semula.. kepada semua FANATICs sabor yea sabor.. hah perangai tak sabo nih ada dlm hadith & mmg memudaratkan.. Derhoyan idok... heh heh heh

Dai Hat 3.3

Anonymous said...

Yaahh Abg Mael telah berjaya di hubungi.. Setelah di browse tru mengenai projek kita ke Tepen & nampaknya Mel positif sambil memberikan 9stengah mata drp 10 maka di harap dapatlah kita berkumpul around 2pm di rumah Mael..

Yg menjalankan tanggungjawab
Che Mat Tukang Kebun Kunun

Anonymous said...

Hari sabtu ni yea.. lupa lak nak kabo ari.. dtg ahad meratah tempoyak dgn mempulor ler jwb nyer...

Yg menjalankan tanggungjawab
Che Mat TKK

Jamil said...

Bro,klu mcm ni punya dugaan hang letak dlm blog.klu buat mael xde ghomah aku tuntut suruh blanja drian yg jual tp jalan.so mad, make sure meal ada ghomah ari sabtu ni yeop.

Anonymous said...

Sudas tentus las... kans was das katas Si Maels adas di rumas sabtus nis kepetuiii...

Iklas dr
Bombaceae Durio zibethinus
(hah terkeluar hingus nak nyebutnyer..

Anonymous said...

akom sahabat..
susah hati dibuatnyer esok sekolah ganti la pulokk...tak pa insyallah aku akan p gak kalau mampu...nasihat aku kat kengkawan yang sampai awai jangan la pulun melampo sgt...masa makan tu jgn fikir sedap deghoyan jer fikir sama kemudharatannyer jugak n yang most importantnya kena fikir kengkawan yang tak mai lagi muahahaa..

akie

Anonymous said...

weh...mampu ke mail nak melayan kita ni...aku takot mail dok nyorok kat bawah jambatan penang tu takut balik kampung hehehehe..

abu_ateif

Anonymous said...

Tadi Mael kabo kui 3 insyallah dia dah ada di rhomah... so sempat la mana2 ustaz wal cikgu abih ngajor dtg.. jgn dtg reramai kang tak cukup lak portion aku heh heh heh
Apa2 hal Calling2 la


Bombaceae Durio zibethinus
(Dinasour yg hampir pupus)

Anonymous said...

Dear Mr Juman,

Kui Braper kita nak bertolak ke Ipoh.. Apa jadual nya? Si Yus dah nanyer? Jd ker nk subuh kat Tapah atau subuh gajah?

Pokok penumpang rm50