Solat Time

Friday, February 10, 2012

Maulidur Rasul

Assalamualaikum..

Selamat Menyambut Maulidur Rasul. Moga kecintaan kita kepada Rasulullah SAW makin bertambah saban tahun. Ka ada di antara kita yang sambut Thaipusam? Toksah dok sambut la.. Rosak akidah. Tapi kalau ikut akidah 1Malaysia, boleh ja sambut.

Dah lama tak menulis.. entah la sama ada blog ni ada pembaca ka tidak. Aku cuba tulis walaupun tiada orang yang nak baca. Muahahahahha..

InsyaAllah, 19hb ni kalau tiada aral, aku akan pergi mengerjakan umrah. Dalam awal bulan Januari yang lalu, aku ikuti kursus jadi Mutowwif (orang yang berpusing-pusing aka kepala bawak orang buat kerjakan umrah). Aku attach dengan syarikat Andalusia Travel Sdn Bhd. Jadi depa punya mutowwif freelance tapi tak free. Sebab depa bayar. Muahahahaha..


So, lepas ni sapa2 yang nak pi buat umrah, bleh la kontek aku untuk adjust tarikh nak pi bila dengan Andalusia Travel. Cumanya, insyaAllah kalau tadak aral, ada rezqi aku nanti, memang aku nak bukak satu travel agency sendri. Cumanya skang ni tengah dok cari maklumat, dana dan pengalaman. Dah cukup (bila dirasakan cukup, sebab kalau nak cukup bebetul memang takkan cukup), baru aku beranikan diri untuk bukak sendri punye. Doa-doakan lah...

ni antara tempat hotspot utk berdoa

Sebut pasal Maulidur Rasul, tak sabar rasanya nak pergi jejak kaki semula di perkampungan nabi SAW. Rindu seh.. Sapa yang dah pernah pergi, kalau tak rindu, memang dia ada masalah la tuh. Sapa yang belum pergi, mungkin tak dapat rasanya nikmat menziarahi rasul dan para sahabat yang selama ni kita dok baca dan dengar melalui buku dan mulut para ustaz dan alim-ulama'.


Aku sarankan, sapa yang ada duit lebih tu, cepat2kanlah pergi buat haji dahulu. Tapi kalau ada lebihan yang lebih, nak buat umrah dulu sebagai persiapan untuk haji, lagi2 la digalakkan. Tak kisah la pergi ngan mana-mana agensi. Asalkan mau pegi...

di balik pintu emas ni lah letaknya maqam Rasulullah SAW, Abu Bakar RA dan Umar RA.

So, banyak2kanlah berdoa dengan Allah Azza wa Jalla moga dimurahkan rezeki dan dilapangkan masa serta dianugerahkan kesihatan tubuh-badan untuk menjejakkan kaki ke tanah suci Haramain.

Sebelum aku sudahi tulisan kali ni, doakan aku selamat pergi dan kembali, amin...

Wallahu A'lam....