Solat Time

Thursday, August 27, 2009

Antara Tarawih dan Persaudaraan

Assalamualaikum..

Moga puasa dan ibadah kita diterima Allah SWT, amin...!

Rasulullah tidak menetapkan jumlah rakaat solat tarawih
Oleh Yussamir Yusof

SUASANA di dalam masjid hiruk-pikuk dengan pekikan dan makian. Hassan al-Bana yang dari luar mendengar suara berkenaan segera masuk ke dalam masjid. Kelihatan dua kumpulan sedang bertegang urat. Apabila kedua-dua kumpulan ini melihat Hassan al-Bana memasuki masjid, mereka semua diam.

"Kenapa bergaduh?" Soal Hassan al-Bana dengan lembut.

"Kami mahu solat tarawih sebanyak 20 rakaat. Tetapi mereka katakan tidak sunnah. Yang sunnah kata mereka 9 rakaat." Seorang lelaki dari kumpulan itu menjawab pertanyaan Hassan al-Banna.

Dengan lembut dan bersahaja Hassan al-Bana bersuara, "Adakah solat yang sunat ini lebih penting daripada kewajipan untuk bersaudara di kalangan kita sesama Muslim?"

Di atas adalah secebis peristiwa yang pernah berlaku pada zaman Hassan al-Bana masih hidup. Isunya kecil tetapi disebabkan tiada kefahaman yang mendalam terhadap hukum Islam, ia menjadi besar. Lebih-lebih lagi apabila emosi mengatasi wahyu dan rasional, maka itulah yang akan terjadi.

Saban tahun perkara ini sering berlaku. Satu pihak menuduh mengadakan perkara baru dan satu pihak menuduh terlalu memudah-mudahkan agama. Namun yang sebenarnya, kedua-dua dakwaan ini sama sekali tidak berasas. Dalam Islam, sesuatu hukum atau penetapan dalam agama haruslah bersandarkan dalil. Dalil atau bukti dalam Islam ialah al-Quran dan Hadis sahih. Oleh itu, untuk membicarakan mengenai hukum, emosi harus dijauhkan. Terutama dalam hal yang terdapat di dalamnya perbezaan pandangan di kalangan ulama muktabar.

Dalam isu solat tarawih ini. Rasulullah SAW tidak pernah menetapkan berapa rakaat yang perlu dilakukan. Malahan Rasulullah menggalakkan umatnya untuk bersolat sunat berterus-terusan tanpa ada batasan. Imam Bukhari dan Muslim dalam Kitab Sahihnya merekodkan bahawa Ibnu Umar berkata, "Rasulullah bersabda: Bersolatlah kamu dua rakaat-dua rakaat (berulang-ulang) dan jika kamu bimbang akan terbitnya waktu subuh maka bersolatlah witir satu rakaat sebagai penutup".

Friday, August 21, 2009

Selamat....

Assalamualaikum..




SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN AL-MUBARAK.
MOGA AMALAN PUASA DAN IBADAH KITA DITERIMA, INSYAALLAH



Tuesday, August 18, 2009

Influenza type A dan demam panas

Assalamualaikum..


Demam panas dan batuk selsema menyerang Malaysia. Merata tempat hari ni boleh dikatakan ada saja kes demam panas, batuk dan selsema. Letih menakutkan lagi masyarakat, adanya pandemik yang sedang menggila yakni Influenza A - Selsema Babi @ H1N1.

Banyak dah informasi yang kita dapat dari merata tempat perihal H1N1 ni. Aku pun nak tumpang bagi info sama. Harap kita dapat faedah daripada artikel yang aku copy dari web luaq. Selamat membaca..

What can I do to protect myself from catching influenza A(H1N1)?
The main route of transmission of the new influenza A(H1N1) virus seems to be similar to seasonal influenza, via droplets that are expelled by speaking, sneezing or coughing. You can prevent getting infected by avoiding close contact with people who show influenza-like symptoms (trying to maintain a distance of about 1 meter if possible) and taking the following measures:

  • avoid touching your mouth and nose;
  • clean hands thoroughly with soap and water, or cleanse them with an alcohol-based hand rub on a regular basis (especially if touching the mouth and nose, or surfaces that are potentially contaminated);
  • avoid close contact with people who might be ill;
  • reduce the time spent in crowded settings if possible;
  • improve airflow in your living space by opening windows;
  • practise good health habits including adequate sleep, eating nutritious food, and keeping physically active.

What about using a mask? What does WHO recommend?
If you are not sick you do not have to wear a mask.
If you are caring for a sick person, you can wear a mask when you are in close contact with the ill person and dispose of it immediately after contact, and cleanse your hands thoroughly afterwards.
If you are sick and must travel or be around others, cover your mouth and nose.
Using a mask correctly in all situations is essential. Incorrect use actually increases the chance of spreading infection.

How do I know if I have influenza A(H1N1)?
You will not be able to tell the difference between seasonal flu and influenza A(H1N1) without medical help. Typical symptoms to watch for are similar to seasonal viruses and include fever, cough, headache, body aches, sore throat and runny nose. Only your medical practitioner and local health authority can confirm a case of influenza A(H1N1).

What should I do if I think I have the illness?
If you feel unwell, have high fever, cough or sore throat:
  • stay at home and keep away from work, school or crowds;
  • rest and take plenty of fluids;
  • cover your nose and mouth when coughing and sneezing and, if using tissues, make sure you dispose of them carefully. Clean your hands immediately after with soap and water or cleanse them with an alcohol-based hand rub;
  • if you do not have a tissue close by when you cough or sneeze, cover your mouth as much as possible with the crook of your elbow;
  • use a mask to help you contain the spread of droplets when you are around others, but be sure to do so correctly;
  • inform family and friends about your illness and try to avoid contact with other people;
If possible, contact a health professional before traveling to a health facility to discuss whether a medical examination is necessary.

Should I take an antiviral now just in case I catch the new virus?
No. You should only take an antiviral, such as oseltamivir or zanamivir, if your health care provider advises you to do so. Individuals should not buy medicines to prevent or fight this new influenza without a prescription, and they should exercise caution in buying antivirals over the Internet.

What about breastfeeding? Should I stop if I am ill?
No, not unless your health care provider advises it. Studies on other influenza infections show that breastfeeding is most likely protective for babies - it passes on helpful maternal immunities and lowers the risk of respiratory disease. Breastfeeding provides the best overall nutrition for babies and increases their defense factors to fight illness.

When should someone seek medical care?
A person should seek medical care if they experience shortness of breath or difficulty breathing, or if a fever continues more than three days. For parents with a young child who is ill, seek medical care if a child has fast or labored breathing, continuing fever or convulsions (seizures).

Supportive care at home - resting, drinking plenty of fluids and using a pain reliever for aches - is adequate for recovery in most cases. (A non-aspirin pain reliever should be used by children and young adults because of the risk of Reye's syndrome.)

Should I go to work if I have the flu but am feeling OK?
No. Whether you have influenza A(H1N1) or a seasonal influenza, you should stay home and away from work through the duration of your symptoms. This is a precaution that can protect your work colleagues and others.

Can I travel?
If you are feeling unwell or have symptoms of influenza, you should not travel. If you have any doubts about your health, you should check with your health care provider.

I hope this article will help us to understand more about the pandemic. Stay safe and healthy!

Monday, August 10, 2009

Sungai Siput dan Nor Hisan

Assalamualaikum..

Selamat sejahtera buat semua. Alhamdulillah, seronok rasa hari ni, walaupun duit tak banyak, tapi nikmat iman dan kebahgiaan yang Allah Taala berikan, sudah lebih dari cukup untuk membuatkan hati ini berasa gembira.


Dan Alhamdulillah jua kerana perjalanan menziarahi sdr kita Nor Hisan di rumah bondanya di Sg. Siput, juga selamat dan dipermudahkan Allah Azza wa Jalla. Kami (aku dan Mart Jeni) selamat pergi dan kembali ke pangkuan keluarga masing-masing kurang lebih pukul 12 mlm.

Kisahnya bermula di Pandan Indah. Aku keluar rumah pukul 7.30 pagi. Singgah pick-up Mart Jeni di Sri Permaisuri dan sarapan di RHB Salak Selatan. Bukan dalam bank, tapi tepi bank. Pekena nasi lemak berato. Memang sedap. Patutla aku nengok dah jadi 1Malaysia stall nasi lemak tu. Memang muhibbah la.

Lepas tu slow2 gerak dalam 8.45 pagi terus ke Ipoh. Singgah site opis nganto barang2. Lepas tu, pekena nasik ganja di jalan Yang Kalsom (kalau tak salah aku la). Solat Zohor-Asar Jama' Taqdim di masjid besar Ipoh.

Tengah dok sibuk calling2 kawan2 di Ipoh (semua depa ni sibuk tiap kali aku ngan Mart Jeni turun), dapatla berita akan si Faisal Rahim beroleh anak baru. Nak le pegi ziarah anaknya, si Faisal pulak tak bagi sebab takut virus H1N1. Doktor tak bagi ziarah katanya. Aku ingat nak la ziarah si bapa kalau tak boleh zirah anaknya, pun macam buat tak kisah je. Aku maleh nak komen panjang. Harap kome paham...

Lepas cuba hubungi kawan-kawan nak ajak konvoi (yang mana ramai sibuk dan tak dapat join sebab Sg. Siput tu rasa macam dok kat Los Angeles), aku dan Mart Jeni pun terus gerak ke Sg. Siput. Berjanji dengan Akmal Nizam aka Alem. Kami bertiga langsung ke rumah Hisan.

Punya la seronok si Hisan, bercakap tak renti-renti sampai la kami balik. Kalau ada kawan-kawan yang ada petua macam mana nak jaga kencing manis, rasanya tak payah la bagi sebabnya si Hisan tu dah kira tahap PhD sebab dah terlampau banyak teori dan amali yang dia buat selama mangidap kencing manis ni. Dah boleh buat buku. Segala akar-kayu, petua-petui dan serba mak nenek yang lain semua dia ada. Nasihat aku buat kawan-kawan yang lain, kalau ada kesempatan, pi la ziarah kawan kita yang terlantar di rumah dia tu. Alamatnya: No 103, Lorong 4, Taman Sentosa, Sungai Siput. Kita sendiri pun, tengah-tengah sakit, tiba-tiba ada kawan mai ziarah, apa kita rasa? Tengah la ni dok sihat, jangan dok berasa kita takkan sakit. Antara hak sesama sahabat ni ialah menziarahi ketika sakit. Jangan nak tunggu mati, baru nak terhegeh-hegeh cari rumah tang mana, nak pi ziarah. Satu lagi, dalam dok ligan dunia ni, kita kena sekali-sekala, berehat kejap dan tengok sekeliling kita.

Sekarang ni, dia tengah berubat dengan satu jenih ubat yang diperbuat daripada buah manggis. Dan kebetulan abang aku datang singgah di rumah aku semalam. Aku tanyalah pada dia, akan khasiat manggis ni. Abg aku setuju dengan manggis sebagai ubat kencing manis sebab ingredients dalam manggis tu memang boleh membantu meningkatkan tahap ketahanan badan dan menjaga kandungan gula dalam darah.

Memandangkan kami kena bergegas pulang ke KL, aku, Alem dan Mart Jeni tak lepak lama-lama di rumah Hisan. Lagipun, dia tu menggagahkan diri bersembang dengan kami. Bukannya larat mana pun. Kami gerak pulang dalam pukul 6 petang. Singgah pekena Mee Rebus Ramli. Pergh! Manthobbb! Sendiri mau rasa la. Cakap pun tak guna beb.!


Monday, August 3, 2009

Mini Kambination dan potong kaki.

Assalamualaikum..

Terbaru 06 Ogos 09....

Alhamdulillah... perjumpaan malam tadi berjalan dengan lancar walaupun masa nak menghantar si Sopi balik ke pusat tahanan BSN, terkhilaf kami dalam memilih jalan pulang. Inna fi dholaalin muubin. Wa lakinnaallaha ma'as soobireen. Terus ketemu jalan pulang yang seharusnya diambil. Lewat la sikit sampainya. Ntah ke mana hala kami malam tadi. Sampai nak tala ke bandar Bangi (kami dari bandar baru Bangi seksyen 8). Aku memang tak paham jalan Bandar Baru Bangi. Walaupun mudah (kata dek Mie Yusof) akan jalan di Bangi tu, aku tetap sesat. Nak harap co-pilot, lagilah 'blur'. Ikut cakap dia, mau sampai negeri Go head Go stan.

Dan hajat untuk mengumpul sedikit derma kilat buat sdr. Nor Hisan pun tercapai. Memang Allah Taala permudahkan urusan, Subhanallah! Dan begitu juga dengan kutipan yuran tahunan. Pun berjaya diterima daripada sdr. Faras dan Halim Shafie. Syukur! Syukur!

Terima kasih tidak terhingga buat kawan2 yang sudi meluangkan masa macam Mie Yusof yang baru balik daripada pejabat. Tak dan sampai rumah. Heheheheheh.. Lepas tu macam Halim yang mai jauh-jauh. Samalah jugak dengan Faras. Aku dengan Mart, toksah risau sebab kami memang highwaymen. Dan terima kasih juga di atas sumbangan ikhlas yang tuan-tuan berikan untuk membantu sdr kita Nor Hisan yang dalam kesusahan.



Terkini :

Aku baru selesai bercakap thru telefon dengan sdr. Nor Hisan bin Zainun dan dimaklumkan bahawa beliau telah keluar daripada hospital Ipoh dan menolak permintaan doktor untuk memotong jari kaki beliau (jari kaki Hisan, bukan jari kaki doktor tu la..). Dan sedang berusaha untuk berubat secara tradisional. Untuk memudahkan tuan/puan membuat sumbangan ikhlas kepada sahabat kita, bersama ini aku sertakan no akaun Maybank milik sdr. Nor Hisan bin Zainun: 158202163353.

Dermalah mengikut kemampuan tuan/puan. Yang mana nak bagi byhand pun boleh. Sebab aku dah set dengan Nor Hisan, insyaAllah jumpa dia hujung minggu ni.

Posting asal...



Selamat dan semoga dirahmati Allah Azza wa Jalla selalu buat kawan-kawan.

Malam minggu baru ni, ada la buat mini Kambination di rumah Izanee. Yang datangnya Izanee (of course sebab dia tuan tanah kedaung), Mart Jeni, Jamil, Sepul Asri, Zaki Saidin, Mejar Shamsul Rizal dan aku. Pastu ada special appearance by adik aku dan kawannya serta kawan aku Mat Pit. Kebetulan tumpang buat kerja mengecop buku di rumah Izanee.

Program bermula agak lewat sikit memandangkan sibuk mengecop buku. Buku apa? Adalah buku. Buku.. yang sibuk nak tau buku apa tu buat apanya? Dalam 1030 baru habis mengecop. Lepas tu baru la tibai nasi Madghut yang sedap nikmat lagi gurih beramai-ramai.

Program santai yang diselang-seli dengan gelak-tawa kawan2 buatkan aku teringat kepada kawan2 yang tak dapat nak join. Takpala, lain kali buat, kita buat besar-besaran punya.

Program selesai dalam pukul 2 pagi. Dah bini masing-masing telepon tanya bila nak balik termasuklah bini aku. Chet...! potong tulla. Antara intipati dalam perjumpaan tu, aku bawa ketengahkan idea yang mai daripada Fariz. Dia tak dak malam tu. Cumanya masa berjumpa dengan dia masa aku balik penggambaran TV3 dlm 3 minggu sudah, ada la bincang sikit pasai idea ni.

Fariz ajak kawan2 geng Arbain kembali bujang untuk buat satu gathering di mana-mana. Tapi geng laki saja. Ideanya nak pi Tasik Kenyir. Sewa rumah bot dalam dua hari dan tido semalam ataupun dilajakkan lagi jadi 3 hari 2 malam. Ni pun, tak mesti di Tasik Kenyir. Cuma cadangan. Tarikhnya dijangka dalam bulan 10 / 11 / 12 tahun ni. Bergantung kepada jadual masing-masing. Yang pastinya lepas raya. Jadi, aku harap, kawan-kawan lain dapat bagi feedback akan idea ni. Kalau setuju, nak kena buat arrangement dengan tokey rumah bot di Kenyir (cadangan aku la. Ka ada pot cantik yang lain?).

Lepas tu, pagi ni aku dikejutkan dengan berita yang menggemparkan yang disampaikan oleh Mart Jeni. Kawan kita si Nor Hisan bin Zainun (kalau tak silap aku la) nak dipotong kakinya hari ni. Sedih jugak la bila baca dalam shoutbox yang Abu Atief ceritakan. Dengan keadaan fizikalnya yang jauh melebihi umurnya. Memang bahaya kencing manis ni. Aku nasihatkan kawan-kawan supaya jagalah makan-minum. Jangan dok ikut sangat nafsu. Baik berjaga-jaga sebelum terkena. Better prevent than cure. Kena buat banyak aktiviti yang mengeluarkan peluh macam berjogging, slow walk (buat mereka yang obesiti), angkat berat, kayuh basikal, berkebun, bersenam dan jaga pemakanan.

Keburukan sampingan yang akan ada bila dah ada kencing manis ni antaranya ialah: Potong kaki atau tubuh badan yang buruk dan busuk, gigi buruk dan tercabut, kena bergantung dengan insulin. Dan yang lebih menyedihkan ialah susah nak dapat zuriat.

Maka, dengan ini aku mencadangkan kita adakan tabung derma kilat (paling tidak pun, ringanlah sikit beban bini dia nak buat urusan sana-sini). InsyaAllah, takdak aral aku akan pergi ziarah sahabat kita yang terlantar di hospital Ipoh tu ujung minggu ni. Sapa nak join? Jom!

Apa-apa info terkini akan di'update'kan dalam blog ini dalam masa yang terdekat, insyaAllah.