Solat Time

Friday, December 28, 2007

Tarikh dan gotong-royong di Pangkor

Assalamualaikum..

Seperti yang aku jangka, semuanya berjalan dengan lancar. Alhamdulillah kerana Allah SWT masih memberi ruang kepada kita semua untuk beramah-mesra melalui blog ni.

Seperti yang diketahui umum, kita sedang menjalankan survey untuk perjumpaan 'reunion' kita yang bakal diadakan di Pangkor tahun hadapan. Oleh yang demikian, 'the tribe has spoken' dan beberapa cadangan dan saranan yang telah disuarakan oleh mereka yang aktif. Antara saranan dan cadangan yang telah dapat disimpulkan di sini ialah:
  1. Diadakan dalam bulan Mac 2008
  2. Tarikh yang dicadangkan ialah 12,13 & 14 Mac 2008 bersamaan hari Rabu, Khamis & Jumaat. Alasan kukuh daripada pengarah logistik : weekdays harga chaletnya murah.
  3. Futur, ghada' & a'syak (sarapan, makan tengahari & malam) kita masak gotong-royong. Kaum hawa siang ikan dan potong bawang manakala kaum adam pula memasak.

Jadi, aku rasa fokus kita ialah kepada tarikh perjumpaan dan berapa hari nak duduk di Pangkor. Sebab boleh dikatakan semuanya bersetuju untuk diadakan dalam bulan Mac. Ada di antara kita yang tidak dapat 'join' atas alasan-alasan yang tertentu. Itu, tak dapek den nak nolong.

p/s: malam ni akan diadakan meeting pertama untuk perjumpaan di Pangkor. Berlangsung di Klang Gate, Tmn. Melawati, Gombak, Selangor. Pukul 9 malam. Sengaja dimaklumkan lewat sebab aku tak jangka ramai yang akan join meeting tu nanti. Sesiapa yang nak join, sila hubungi cik Mart el Loco Zenith.




Monday, December 17, 2007

Watch out Pangkorians.!

Update 19hb Dis 2007:

Sempena bulan baik dan hari mulia yang bakal kita sambut yakni Eidul Adha (Hari Raya Korban), aku selaku moderator blog ni, mengambil kesempatan untuk mengucapkan "Selamat Hari Raya Korban" dan "Kullu 'Am wa Antum Bikhair" kepada seluruh warga K87 khasnya dan rakyat Malaysia yang beragama Islam amnya. Semoga segala amal, kerja baik dan korban tuan/puan diterima, insyaallah.

Marilah kita sama-sama berazam semoga satu hari nanti dapatlah kita warga K87 mengadakan korban bersama pada masa mendatang, insyaallah.

Assalamualaikum..

To all my dearest friends.. As per agreed, we will continue our survey and vote for Pangkor (next reunion).

As usual, there's a decision to be made regarding the issue. Jadi, aku cuma nak bertanya di sini, adakah sesiapa di sini yang setuju untuk diadakan reunion kita pada bulan 3 atau bulan 6? Soalan yang senang, tapi nak jawabnya kena ada perkiraan. Kalau ada sesiapa yang tak dapat nak join, sila bagitau la. Kalau survey kata ramai yang nak dibuat pada bulan 3, kita buat bulan 3. Tapi diandaikan sekiranya nak dibuat pada bulan 6, aku dan Aiman tak kisah.

So, think and choose your decision wisely.

May the Force be with you...

Monday, December 10, 2007

Rasanya..

Assalamualaikum..

Buat geng K87, tahniah aku ucapkan pada kalian semua sebab sabar menanti gambar-gambar masa di kenduri rumahnya bonda Jamil. Dalam banyak-banyak gambar, baik kamera aku mahupun gambar yang aku dapat melalui emel yang diposkan oleh sdr. Bani Hashim, tak nampak pun gambar pengantin. Muahahahahaha!!!!

Takpa, janji hati gembira tidak terkata, Allah Taala tidak dilupa. Maka, selamat membelek gambar-gambar dan kenangan terindah yang sempat dirakamkan oleh sdr. Bani Hashim.

All pixs are taken from Bani Hashim's camera. My so called expensive (for me) Olympus E300 is mogok. Aku sudah tersalah setting da. Gambar2 yang sedia ada dalam kamera aku tak boleh di'convert' dan di'upload'kan ke dalam blog. Aku tengah mencari 'converter' yang sesuai dengan jiwa gambar tu.

Layan....

Dan, macam mana dengan reunion kita? Where next? Pangkor or somewhere else?


Friday, December 7, 2007

Pertemuan Khas Bekas Pelajar

Assalamualaikum..

Buat semua warga K87, kalian dijemput untuk hadir ke satu pertemuan khas bersama bekas pelajar Madrasah Idrisiah yang akan diadakan seperti maklumat berikut:

Tarikh: 8 Disember 2007
Masa: 9 pagi.
Tempat: Dewan Utama, Madrasah Idrisiah, Bukit Chandan, K. Kangsar, Perak.

Perjumpaan khas ini diadakan adalah bertujuan untuk menerangkan perihal laporan sebuah akhbar tabloid (KOSMO) mengenai kes penderaan seorang warden ke atas beberapa orang pelajar. Rentetan daripada peristiwa tersebut, salah seorang bapa mangsa telah membuat laporan polis dan besar kemungkinan kes ini akan dibawa ke mahkamah.

Menurut maklumat risikan yang diperolehi, Madrasah Idrisiah sedang mencari beberapa orang peguam (bekas pelajar Madrasah Idrisiah) yang berpusat di Ipoh untuk melawan fail saman yang dikemukakan oleh pengadu.

Sekiranya terdapat sesiapa di kalangan kita yang mengenali serta berhubung dengan bekas pelajar Madrasah Idrisiah yang kininya bergelar peguam, sila panjangkan perkara ini kepadanya/mereka.

p/s: tapi tul la depa ni. Aku dapat mesej ni pukul 22:19:59. Gila apa! Mana nak boleh pi. Macam tak bersungguh je nak ajak pi perjumpaan tu.

Tuesday, December 4, 2007

Lenggong, Lata Kekabu, Sungkai Hot Spring dan Pangkor

Assalamualaikum..

Bersua kembali setelah sekian lama tiada posting baru. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Kenduri di Lenggong lancar, kenderaan pun berjaya disediakan dan program mengikut jadual seperti yang telah ditetapkan. Dengan berbekalkan 2 buah kereta; aku, Asri, Izanee naik kereta Saga yang baru keluar daripada woksyop. Manakala Gborg, Bani Hashim dan Yusrin menaiki sebuah lagi kereta (Altis milik Gborg).

Bertolak seawal pukul 7pagi, mengambil penumpang yang duduk di merata pelusuk alam, berjumpa di Rawang pukul 8.30pagi di stesen Petronas. Terus ber'konvoi' hingga ke Sungkai. Tiba di Sungkai pukul 10.00. Tujuan singgah di Sungkai untuk melihat suasana dan mengenal tempat letaknya resort yang berdekatan dengan Sungkai 'Hot Spring'. Selesai meng'riki' tempat di Hot Spring, barulah kami menyantap sarapan pagi. Pukul 12.30, rombongan kami sampai di tol Ipoh Selatan. Punya la sesak dengan kenderaan pelbagai. 2.00 petang, sampai di Jambatan Raja Muda Nazrin, Tasik Raban menikmati pemandangan yang indah permai sambil menunggu Meo Speki (kononnya atau lebih dikenali dengan panggilan timangan Meo Matot) dan Amali.

Akibat perut masing-masing dah merungut, tanpa berlengah masa, pukul 2.30 kami tiba di rumah kenduri di Kg. Gelok, Lenggong. Makanan memang sedap. Maka, berjumpalah kami dengan rerakan yang lain; Zahdur Rahman & pak mertuanya, Fariz Jalaluddin & keluarga, Ahmad Zaki (si Abu Atief) & keluarga, Lokman Razi & keluarga, Dolah Hasan, Amali Amhuri & Anuar El-Syazali & keluarga. Terima kasih buat Jamil dan keluarga kerana sudi menjemput semua untuk makan nasik minyak. Yang memuskilkan hati dan batu jemala aku ni, ramai kawan-kawan di Ipoh yang MIA. Tak tau la kalau masing-masing ada program di Ipoh. Yang pastinya, kenangan di Lenggong memang tak dapat dilupakan.

4.45 petang, kami dah berada di kaki air di Lata Kekabu. Hanya aku dengan abu Atief ja yang mandi. Yang lain cuma rendam kaki dengan buat muka macho (tapi badan hangit). Porah!!Dah tau kata nak pi Lenggong, dan rumah Jamil tak jauh pun dari Lata Kengkabus tu, bukannya nak prepare siap-siap. Memang fail la. 'When U fail to plan, than U planned to fail'. Muahahahaha.. janji aku personally enjoy! 6.20petang, usai solat jamak qasar berjamaah, kami bergerak ke bandar Kuala Kangsar untuk bertemu dengan Asri Scottie.

Duduk melepak dan berbincang tentang alumni yang insyaallah akan diadakan sama ada di Pangkor (ikut plan asal) ataupun di Sungkai Hot Spring Resort (selepas ini dibaca SHSR). Tak dan lama kami dok bincang dan bersembang, Lokman tiba dan join melepak sama. Dan makan malam di 'foodcourt' tu ditaja oleh sdr. Lokman Razi. Terima kasih daun keladi, nanti lain kali kami pau lagi. Pukul 9.45 malam, kami bergerak pulang ke KL dengan cerita dan pengalaman baru.

Semasa dalam perbincangan tentang alumni, timbul beberapa isu tentang baik-buruk, kelebihan dan kekurangan jika perjumpaan diadakan sama ada di Pangkor atau SHSR. Maka, oleh yang demikian, marilah kita bersama-sama merungkai persoalan dan mencari kaedah serta keputusan bersama untuk mencari dimanakah tempat yang paling sesuai untuk kita adakan perjumpaan K87 kita untuk kali ke-2.

Di antara isu-isu yang timbul ialah perihal keselamatan anak-anak di jeti Lumut dan Pangkor, lama dan letih menunggu di jeti, bajet yang besar berbanding SHSR, ketiadaan hospital di pulau, masa perjalanan yang agak panjang dan sebagainya. Manakala jika dibuat di SHSR pula, apa bakal aktiviti, berkemungkinan aktiviti yang terhad serta kedudukan resort yang agak jauh dari tempat mandi kolam air panas dsbgnya. Tiap kali nak masuk mandi kolam air panas, akan dicaj RM10 untuk dewasa dan RM4 (kalau tak silap) untuk kanak-kanak. Semuanya ada pro dan kon.

Pohon kepada semua ahli K87 untuk turut serta memberi komen dan idea yang bernas dalam pencarian ini. Semoga Allah memberkati keputusan yang akan diputuskan oleh kita bersama. Dan bagi idea untuk apa jua aktiviti yang bakal diadakan untuk destinasi yang telah dipilih. Asyik-asyik mengikut pandangan orang je, bila lagi nak guna kepala otak masing-masing. Time ni la waktu yang terbaik. Idea busuk, bebal dan tidak memberi sebarang faedah kepada umat Islam akan ditolak dan dikutuk sepanjang zaman. Buat ngabih boreh dan buang karen..

p/s: gambar akan di upload kemudian. Allah bersama-sama orang yang sabar.