Solat Time

Monday, October 31, 2011

Blog dan perak

Assalamualaikum..

Apa khabar semua? Lama sungguh aku tak kemaskinikan blog sampai ada yang mesej aku blog ni hidup lagi ke tidak. Jawapan: blog ni masih hidup, cumanya kurang aktif disebabkan bbrapa faktor. Antaranya yang dapat dikenalpasti ialah terdapat beberapa medium selain blog yang menajdi pilihan seperti myspace, facebook dan twitter. Di samping medium lama seperti email dan sms, blog berdepan cabaran baru yang sentiasa berkembang.

Oleh yang demikian, diharap wadah blog ini dapat menjadi sebahagian walaupun tidak menjadi pilihan utama komunikasi. Yang pentingnya, kawan-kawan sentiasa berhubung antara satu sama lain. Selamat mengeratkan persaudaraan!

Jom kita berkongsi maklumat tentang salah satu logam yang memainkan peranan yang amat besar dalam kehidupan kita. Selamat menambah ilmu!

Mari kita lihat beberapa info menarik tentang sejarah perak pada zaman dahulu kala :

1- Perak telah digunakan untuk beribu-ribu tahun untuk membuat hiasan dan perkakas, untuk perdagangan, dan sebagai asas bagi sistem kewangan yang banyak. Nilainya dianggap sebagai logam berharga yang kedua selepas emas.

2- Perkataan “perak” yang lebih dikenali sebagai silver muncul di Anglo-Saxon dalam ejaan yang pelbagai seperti seolfor dan siolfor. Di dialam ilmu kimia ia dikenali sebagai Argentum(Ag) iaitu nama yang berasal dari bahasa Latin, manakala dari bahasa Indo-Eropah  pula  Argentum bermaksud “putih” atau “bersinar”.

3- Perak telah dikenali sejak zaman purba kala lagi. Beberapa tempat yang mempunyai bahan mineral seperti di Asia minor dan di pulau-pulau di Laut Aegen telah dikenal pasti bahawa manusia yang hidup di tempat itu telah belajar memisahkan perak dari timah sejak tahun 3000 SM lagi.

Penemuan yang terbesar dari Aegen ini juga dikatakan sebagai “Priam’s Treasure”, sebuah piala perak besar di mana ornamen emas terdiri dari bahagian tengah, mempunyai enam gelang, 9.000 manik-manik, dan juga anting-anting 60 telah dihasilkan.

4- Suatu ketika dahulu, kestabilan mata wang Rom suatu bergantung  tinggi kepada tahap bekalan silver yang diniagakan. Pelombong Rom mampu menghasilkan perak@silver  pada skala yang sukar ditandingi ketika itu sebelum penemuan Dunia Baru.

5- Penggunaan perak telah direkodkan di Greece dan Rom purba, kemudian ia telah dijumpai semula pada Zaman Pertengahan, di mana ia telah digunakan untuk beberapa tujuan, seperti untuk menyahjangkitkan air dan makanan yang disimpan, dan juga untuk rawatan kesan dari kebakaran juga untuk bersalin!

6- Orang-orang Itali dan Yunani kuno menggunakan perak untuk hiasan peribadi, perhiasan, kapal, panah, mata wang, dan senjata.

7- Perak juga telah digabungkan dengan emas dalam menghasilkan emas putih, dan juga dicampur dengan logam baser. Beberapa jenis perhiasan kuno ditemui di makam “Ratu Pu-abi” di “Ur” di negara Sumeria kuno yang ada lebih kurang 5000 tahun dahulu.

8- Dalam Mycenaean dan peradaban Minoan, perak juga telah dimanfaatkan penggunaannya. Beberapa pisau belati perak telah ditemui di sebuah makam di Kumasa. Silver ornamen dan segel dari era yang sama juga ditemui. Silver cangkir ditemukan di Gournia kira-kira tahun 2000 SM.

Beberapa kendi dan vas dari Mycenae mempunyai perak di bahagian luarnya, manakala pisau pula dihiasi dengan perak, emas, niello, dan electrum. Silver tetap digunakan untuk membuat Perunggu, dan Besi usia.

9- Dalam abad ke-19, kelasi yang berlayar ke laut yang panjang akan meletakkan syiling perak di dalam tong air dan wain untuk menyimpan minuman tersebut untuk kekal cair.

Perintis Amerika juga telah menggunakan idea yang sama kerana mereka membuat perjalanan mereka dari pantai ke pantai.

10- Perak juga  telah diluluskan pada tahun 1920 oleh US Food and Drug Administration untuk digunakan sebagai agen anti-bakteria.

Thursday, October 13, 2011

Why..? Just because i'm lazy...

Assalamualaikum..


Greeting and good day to you all. Already plan what to do with the government's generosity 'one off' payoff aka bribery to most of us. Who said this is not Negara Berkebajikan, huh? Guys..! The PRU is coming. Really insulting my intelligence.


Just because i'm lazy and have no idea to share, let's just sit, read and relax. We always think that we are clever, but we are not. Happy reading and dig the meaning. You with me, right?


Now, ponder these...

Why do people order double cheeseburgers, large fries, and a diet coke?
Why do banks leave both doors open and then chain the pens to the counters.
Why do we leave cars worth thousands of dollars in the driveway and put our useless junk in the garage.

Ever wonder?

Why the sun lightens our hair, but darkens our skin?
Why women can't put on mascara with their mouth closed?
Why don't you ever see the headline 'Psychic/Tok Cha/Tok Bomoh Wins Lottery'?
Why is 'abbreviated' such a long word?
Why is it that doctors call what they do 'practice'?
Why is lemon juice made with artificial flavor, and dishwashing liquid made with real lemons?
Why is the man who invests all your money called a broker?
Why is the time of day with the slowest traffic called rush hour?
Why isn't there mouse-flavored cat food?
Why do they sterilize the needle for lethal injections?

You know that indestructible black box that is used on airplanes?
Why don't they make the whole plane out of that stuff?

If flying is so safe, why do they call the airport the terminal?
Why don't sheep shrink when it rains?
Why are they called apartments when they are all stuck together?

Why? Good question.

Now that you've smiled at least once, it's your turn to spread the stupidity to someone you want to bring a smile to (maybe even a chuckle) in other words, to everyone. We all need to smile every once in a while.

Monday, October 10, 2011

Alkisah Perak tanah tumpah darahku

Assalamualaikum..

Dah lama tak sembang pasai politik. Rasa macam kencin tak laweh. Berak tak pueih kate orang. Lantak le ape nak kate dek orang. Rasulullah SAW yang sebaik-baik manusia, depa kata gila. Dok gitew..?

Gwa nak pesan: jangan percaya 100% dengan apa yang anda baca selain daripada al-Quran. Skang ni banyak fitnah daripada yang betui. Apa yang boleh hangpa buat? Baca dan buat kajian, lepas tu buat keputusan untuk percaya atau tidak. Boleh ker? Kuasa di tangan anda semua.

Alkisah, jom kita kembali ingat-mengingati bagaimana rampasan kuasa yang dihalalkan oleh istana Perak. Kome nak melenting, tak pueih hati? Lantak kome le... Meh bace.. meh bace...

Kita semua tahu apa yang berlaku di Perak. Tetapi ramai yang tidak tahu, mengapa ia berlaku.

Sekiranya anda masih ingat, ianya mengambil masa seminggu untuk kerajaan baru di Perak dan Selangor mengangkat sumpah selepas pilihanraya umum Mach 2008. Kedua-dua Sultan dinegeri ini mahu ‘membincangkan’ terlebih dahulu dengan ADUN-ADUN Pakatan Rakyat.Sultan kemudiannya meletakkan beberapa syarat sebelum bersetuju untuk melantik Pakatan Rakyat sebagai kerajaan negeri yang baru.

Jurang masa selama seminggu itu telah memberika masa kepada kerajaan negeri yang lama iaitu Barisan Nasional untuk memindah dan memusnahkan banyak bukti-bukti penyelewengan yang dilakukan sebelum ini.

Kelewatan selama seminggu ini juga membolehkan Barisan Nasional menawarkan kemungkinan untuk Umno bergabung dengan Pas untuk membentuk kerajaan baru di Selangor dan Perak. Malah, Umno bersetuju memberikan kerusi Menteri Besar kepada Pas dikedua-dua negeri ini. dan kemuncaknya, Umno malah bersetuju untuk membenarkan Pas melaksanakan undang-undang Islam dikedua-dua negeri ini.

Tetapi, Pas terus bersama dengan dua rakan mereka, PKR dan DAP didalam Pakatan Rakyat dan menolak tawaran Umno. Akhirnya, kedua-dua Sultan tidak mempunyai pilihan melainkan menerima Pakatan Rakyat sebagai kerajaan baru di Perak dan Selangor. Tetapi ini tidak menghentikan mereka dari terus merancang dibelakang tabir tentang bagaimana untuk menjatuhkan kedua-dua kerajaan ini.

Sultan Selangor agak bersedia untuk menerima keadaan yang berlaku. Tambahan pula, Pakatan Rakyat Selangor mempunyai majoriti yang cukup banyak dan agak susah untuk membeli ramai Ahli Dewan Undangn Negeri. Tetapi, Perak agak berlainan sama sekali. Majoriti yang diperolehi oleh Pakatan Rakyat Perak amat sedikit berbanding Selangor.

Sebaik saja kerajaan baru dibentuk di Perak, Sultan Perak mula meminta macm-macam. Kerajaan Pakatan Rakyat Perak bersedia bertolak ansur, demi menjaga hubungan baik dengan istana. Tetapi apa yang diminta oleh Sultan dan kerabat diraja agak berlebihan dan kerajaan Pakatan Rakyat Perak tidak mempunyai pilihan melainkan menolak permintaan Sultan.

Dan ini menyebabkan Sultan murka. Dan apabila Pakatan Rakyat Perak kehilangan majoriti di Dewan Undangan Negeri, Barisan Nasional mempunyai jalan yang amat mudah untuk mendapatkan perkenan untuk Barisan Nasional membentuk kerajaan baru.

Pada mulanya, Sultan Perak tidak begitu pasti sama ada hendak menyingkir kerajaan Pakatan Rakyat dan memilih Barisan Nasional. Apabila Menteri Besar, Nizar Jamaludin berjumpa dengan Sultan dan memohon Dewan Undangan Negeri dibubarkan untuk membolehkan pilihanraya baru diadakan, Sultan meminta masa untuk membuat pertimbangan. Tetapi sebaik saja selepas itu, Najib Tun Razak berjumpa Sultan dan mempengaruhi Sultan untuk menolak permohonan Pakatan Rakyat untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri, sebaliknya melantik Barisan Nasional untuk membentuk kerajaan yang baru.

Taktik Najib amat mudah. Nazrin, anak kepada Sultan Azlan Shah, tidak sepatutnya menjadi Raja Muda. Dan ini bermakna, dia tidak sepatutnya menjadi Sultan kelak. sekiranya Sultan Azlan mangkat. Kerajaan Pusat tidak akan menyokong Nazrin sebagai Sultan Perak seterusnya. Lihatlah apa yang berlaku di Negeri Sembilan. walaupun Yamtuan melantik anaknya sebagai Raja Muda, tidak bererti dia akan menjadi Yamtuan.

Oleh itu, sama ada Nazrin boleh menjadi Sultan atau tidak bergantung kepada hubungan baik dengan kerajaan Pusat. Tetapi hubungan baik itu hanya boleh diperolehi sekiranya Barisan Nasional menjadi kerajaan negeri. Kalau Pakatan Rakyat masih lagi menjadi kerajaan negeri, maka Nazrin terpaksa membayar harganya apabila tiba masa untuk menggantikan bapanya.

Tambahan pula, Sultan dan keluarganya telah meminta banyak perkara dari kerajaan Pakatan Rakyat, semuanya telah ditolak. Umno pula akan memastikan bahawa semua permintaan Sultan dan keluarganya akan dipenuhi sekiranya Barisan Nasional dipilih sebagai kerajaan negeri.

Dan dengan itu, Pakatan Rakyat menemui ajalnya di Perak. Sultan memilih Barisan Nasional sebagai kerajaan negeri yang baru dan Pakatan Rakyat menjadi pembangkang.

Apakah permintaan Sultan dan keluarganya yang ditolak oleh Pakatan Rakyat dan sebaliknya diterima oleh Barisan Nasional? Mari kita tengok, dalam masa beberapa bulan saja, Sultan dan keluarganya tiba-tiba menjadi salah satu keluarga diraja yang terkaya di Malaysia, sebaik saja Pakatan Rakyat tumbang.

1. Umno menghadiahkan kepada Sultan sekeping tanah yang dikenali sebagai lot 183578. Tanah seluas kira-kira 600 ekar ini terletak di Tanjung Tualang, dalam daerah Kinta. Tanah ini telah di berikan kepada salah seorang proksi Sultan yang bernama Mohamed Khaair Johari Hj. Osman.

2. Umno menghadiahkan kepada Sultan konsesi balak seluas 1,000 ekar yang terletak di Ulu Kenderong, Gerik, Hulu Perak, disepanjang lebuhraya Gerik-Kupang. Konsesi ini pada mulanya diberikan kepada Universiti Utara Malaysia. Walaubagaimanapun, pemberian ini ditarik balik dan diberikan kepada Pusat Kreatif Kanak-Kanak dimana Pengerusinya ialah Raja Datuk Seri Ashman Shah Ibni Sultan Azlan Shah.

3. Umno menghadiahkan kepada Sultan tujuh konsesi balak di kompartmen 39, 41, 42, 43, 44, 45 dan 49 di Hutan Simpan Kenderong di Hulu Perak. Ketujuh-tujuh lot ini, yang berjumlah kira-kira 600 ekar, diberikan kepada dua syarikat proksi Sultan - Syarikat Zotonjaya Sdn Bhd dan Kibaran Wang Sdn. Bhd.

4. Umno akan meluluskan satu cadangan penghutanan semula (reforestation) yang melibatkan 10,781 hektar. 5,781 hektar terletak di Hutan Simpan Gunung Besout, di selatan Perak wementara 5,000 hektar lagi di Pondok Tanjung dalam daerah Larut Matang. Syarikat yang akan mendapat projek ini ialah Permatang Utama Sdn. Bhd (nombor syarikat 513583-D) dimana Pengerusi Eksekutifnya ialah Datuk Seri Ismail Farouk Abdullah, menantu kepada Sultan Azlan Shah).

5. Berikutan dengan itu, Datuk Seri ismail Farouk Abdullah dibenarkan untuk mengambil alih Hotel Casuarina milik kerajaan negeri dengan harga yang paling murah iaitu RM43 juta dimana harga sebenar jauh lebih tinggi dipasaran terbuka. Hotel tersebut terletak dikawasan paling strategik di Ipoh malah harga tanah lapang saja mempunyai nilai yang amat tinggi.

Keluarga Diraja Perak bukan orang susah. Tetapi nampaknya mereka tamak. Raja datuk seri Eleena Azlan Shah merupakan Pengarah kepada Gamuda Berhad dan juga merupakan orang ke 25 kaya di Malaysia dengan harta bernilai RM773 juta. Ini menjadikan beliau wanita kedua terkaya di malaysia selepas Puan Sri Chong Chook Yew, yang menduduki tangga ke 18 dengan harta bernilai RM1 billion.

Gamuda Berhad juga telah diberikan kontrak bernilai lebih RM10 billion. Ia juga mengurus dan menyelenggara lebuhraya sepanjang 230 kilometer dan juga merupakan pemaju hartanah di empat projek bandar baru yang melibatkan lebih dari 30,000 rumah.

Itulah kisahnya. Rakyat Perak, khususnya orang Melayu, merasakan bahawa pembangkang tidak menunjukkan hormat kepada Sultan. Apa yang tidak diketahui oleh mereka ialah Sultan tidak seharusnya diberikan penghormatan. Dan ramai juga yang tidak tahu mengapa Sultan mahukan Pakatan Rakyat disingkir di Perak.

Sekarang, kita berharap, rakyat Perak tahu apa yang berlaku.

(Artikel diatas adalah terjemahan daripada artikel asal Raja Petra “Why the Pakatan Rakyat government was brought down in Perak” yang disiarkan di Malaysia Today)

Gwa kopipes tanpa ijin daripada: http://edyesdotcom.blogspot.com/2009/10/mesti-baca-memenuhi-nafsu-sultan.html

Thursday, October 6, 2011

Steve Jobs

Assalamualaikum..

Berita sedih buat warga dunia pengkomputeran. Mana tidaknya, ikon terkenal dan pencetus idea terhebat; Steve Jobs telah tiada.

ni la rupa genius yang berada di belakang Apple

Meninggal dunia pada 5 Oktober, 2011 selepas berjuang sekian lama menentang kanser pancreas. Umurnya baru 56 tahun. Sebagai manusia, kita sepatutnya berasa sedih dengan pemergian ikon terhebat di zamannya.


Ringkasan mengenai Steve Jobs

Lahir pada 24 Februari 1955. Anak kepada dua orang graduan University of Wisconsin; Joanne Simpson dan Abulfattah "John" Jandali. Ayahnya, Abdulfattah merupakan seorang profesor sains politik warga Syria dan ibunya Joanne Simpson bekerja sebagai seorang terapi pertuturan. Mereka menyerahkannya kepada orang lain untuk dijadikan anak angkat. Pintar tetapi tiada arah tuju, Steve bereksperimen dengan pelbagai barangan sebelum memulakan syarikat Apple bersama-sama rakannya; Steve Wozniak. Bermula di dalam garaj rumah ayah Steve Jobs, mereka sama-sama meneroka dunia elektronik yang melangkaui zaman sehingga membina sebuah empayar perniagaan yang sangat besar dan berjaya. Di antara gajet yang memulakan revolusi barangan elektronik keluaran syarikat Apple ialah iPod, iPhone dan iPad yang dilihat sebagai pemacu evolusi di dalam teknologi moden.


Kanser Pankreas

Tahun 2003, Steve didapati menghidapi tumor neuroendokrin, sesuatu yang jarang berlaku tetapi boleh diubati melalui pembedahan.


Akan tetapi Steve tidak menyegerakan pembedahan membuang tumor tersebut. Dia memilih kaedah perubatan melalui diet pemakanan dan disokong dengan perubatan Timur. Selama sembilan bulan Steve menangguhkan pembedahan yang membuatkan ahli lembaga pengarah Apple bimbang. akhirnya, tahun 2004 beliau berjaya melalui pembedahan untuk membuang tumor pankreas. Walau bagaimanapun, kesihatannya tidak kembali normal selepas itu.

Sayangnya, dia ni bukan Muslim. Kalau Muslim, dah tentu aku bacakan yaasin dan sedekahkan al-Faatihah untuknya. Sebab jasa dia ni dalam dunia teknologi moden ni memang cukup besar. Susah la ada orang nak lawan dia. Tapi tu la.. sehebat mana sekalipun seseorang itu, mati jua akhirnya. Sehebat-hebat dia ni masa hidup, tanpa iman tiada maknanya di sisi Allah SWT.

Sama-samalah kita menjadi manusia hebat dan BERIMAN di sisi Allah SWT. Semoga Allah Azza wa Jalla tidak menarik balik nikmat imanNya daripada kita. Hidup beriman, mati pun beriman. InsyaAllah, moga diperkenan.