Solat Time

Monday, July 25, 2011

Tak menang tangan

Assalamualaikum..

Pe kabo semuenye? Harap2 sihat belake. Aku sejak kebelakangan ni tak menang tangan. Bukan keje di opis yang banyak, tapi kerja di rumah yang banyak. Menimbun-nimbun kain-baju nak kena lipat dan gosok. Mane kalut dengan anak yang sekolah rendahnye, sekolah tadikanye, yang tak bersekolah di rumah tu pun nak kene kelole. 

Mane idaknya, bini wanita berkarier le katekan. Udah tu, 2 bulan cuti bersalin, mengkeme tau2 aje le... menimbun keje di opis nak kene setel. Penyudahnye, aku le yang jadi tukang suri rumah part time aka half time. Anak yang paling kecik tu pulak, asei ade maknye di rumah, udah takndak berenggang le pulak. Nak berkelek kehulu kehelio. Teman nak ngenden dgn maknye pun takndak dikasinye. Tu yang tak lalu teman. Tapi, ape boleh buat? Udah nak sangat beranak kecik. Ha.. pakej le tuh... Nasib baik sihat walafiat, kene badan pulak meragam, tak ke penin dibuatnye?

Tu le kisah teman. Kisah mengkeme cemane pulak? Cer citer.. cer citer..

Dan dah berbetulan dengan nak masuk bulan puasa yang sangat2 dinantikan oleh kita semua, maka dengan ini aku membuka sebarang cadangan untuk tarikh, tempat dan tema untuk majlis Iftor Jame'i kita yang selalu diadakan saban tahun. Kira acara tahunan gitew. 

Apa kata survey? Ada cadangan? Cadangan aku dan abg Mart (kaki dia still busuk dan bernanah. Udah macam tiang jamban nak roboh je aku nengok): memandangkan rumah Abu Atief dekat tepi hiway, senang nak xs, apa kata buat lagi kat sana? Sekadar cadangan. Ka Abu Atief ada bantahan? 

p/s: Lagi cepat kita buat keputusan lagi bagus untuk kita buat perancangan. Dok gitew?

Wednesday, July 13, 2011

Perkataan taboo (terlarang) hari ini

Assalamualaikum..

Pe kabo? Dah makan? Tido lena? Gaji dapat bulan-bulan cukup? Kompem tak cukup dan tak pernah cukup. Ape sebab? Kene rompak? Kene tipu? Kene cukai? Kene ape? Semoga ceria selalu hendaknya di dalam serba-serbi keadaan.



Ade ke yang pergi melibatkan diri dengan perhimpunan 'haram' (ikut kacamata kerajaan) Bersih baru-baru ni? Aku tak pergi. Teruih-terang je. Dan aku kagum, respek dan tabik hormat pada mereka yang pergi baru-baru ni. Walau atas apa jua alasan, hormat aku pada mereka yang berani. dan tekadku, lepas ni akan aku turut serta bersuara dengan lantang dan ambil serta gunakan sebaik-baiknya hak aku sebagai manusia.

Ada yang bersetuju dan tak kurang juga yang tidak bersetuju. Terpulang. Hak masing-masing. Nanti dalam kubo, pakat-pakat jawab. Dan takde sape yang boleh jawab bagi pihak masa tu nanti.

Yang aku nak tekankan di sini, mengikut kajian dan tinjauan aku selepas perhimpunan Bersih dijalankan, aku dapat input yang cukup menggelikan hati aku yakni semasa orangramai dan bersesak-sesak waktu Bersih, polis akan buat spotcheck secara rawak. Agak-agak nampak ja muka yang mencurigakan, polis akan tahan dan cek abis dalam poket, dalam beg (kalau bawak) dan dalam henpon. Yang lawaknya, kalau polis jumpa perkataan 'Bersih' dalam SMS di henpon hangpa masa tu jugak dia cekup bawak pi balai. 



Ada satu kes tu, mamat ni dok berSMS dengan kawan dia mengadu pasai bini dia basuh baju dengan pinggan mangkuk tak berapa nak bersih. Kena pulak muka dia memang dilahirkan dengan muka 'suspicious', skali polis tahanla di ani sebab muka dia 'tersangka', abih kantoi... Polis tak kira hangpa tengah dok sembang ka, SMS ka, hapa ka, janji ada ja perkataan Bersih, dia cekup. Tu dia..! Punya pandai melantun-lantun. 

Nak marah ke polis pun tak boleh, sebab depa makan gaji dan terima arahan daripada big boss. Big boss depa pulak terima arahan daripada bis boss yang lebih big. Oleh yang demikian itu, bak kata orang; jadi balaci, macam tu la. Terima arahan, kena patuh, kalau tak patuh, jadi balaci derhaka, susah la anakbini. Anakbini orang lain susah takpa. Jangan anakbini depa ja. Tu dia punya hati perut. 

Jadi, lepas ni berhati-hati bila  bercakap, berSMS atau ber-ber apa jua, kena pastikan perkataan BERSIH tu seboleh-bolehnya tidak digunakan. Nanti kena tangkap, soal-siasat, silap-silap masuk ISA. Ha... waktu tu nangis tak berlagu. 

Macam aku ni lain, bukan nak kata berani, penakut pahit tu adala... Tapi sebab aku lebih takutkan azab Allah kalau jadi syaitan bisu, biaq pi la nak kena denda ketuk ketampai 100 kali pun.. aku sanggup kalau itulah akibatnya bila bercakap soal kebenaran.

Long live the rakyat..! Long live the truth.! And I pity myself for my cowardice..!


Tuesday, July 5, 2011

Senyap soh...

Assalamualaikum..

Pergh! Lama gila aku tak kemaskini blog ni. Senyap soh..! Almaklumlah.. blog buka lagi medium pengantara yang nombor satu sekarangni. Orang ramai lebih selesa dengan Facebook. Tapi aku secara personal, blog ni lagi selesa. Lebih private, lebih terurus berbanding dengan facebook. Kadang2 dia mai sampah, kadang2 dia mai iklan. Serabut pun ada. apa2 pun, yang penting wasilah dan ikatan persaudaraan tetap kena jaga atas nama agama. Tak kira apa jua medium yang sahabat2 gunakan.

Berita terkini yang ada di Kuala Lumpur, tak ramai yang berhubung antara satu sama lain. Semakin renggang rasanya. Mungkin dek kerana sibuk urusan dunia barangkali. Baru2 ni sahabat kita Mart Jeni masuk hospital kerana tekanan darah rendah. Lepas tu kena jangkitan kuman yang menyebabkan kakinya bengkak. Dah macam tiang jamban tinggai je aku tengok. Tapi alhamdulillah, berkat doa dan usaha doktor juga kakak2 mission (misi), Mart dibenarkan pulang dan berehat di rumah. Keadaan kakinya masih lagi bengkak, tapi dia dah 'meladi' (jalan-jalan cari pasai) sana-sini. Semoga cepat sembuh seperti sediakala dengan seberapa pantas, amin..!

Seterusnya, perniagaan sewa kereta dan pemandu si Jamil makin pesat. Alhamdulillah. Sesapa yang nak sewa kereta, bolehla hubungi abg Jamil kita. Dia boleh kawtim daripada kereta MyVi sampaila ke kereta kebal. Kereta sorong org tak buat sewa.

Abu Atief! Gumana dengan bisnes Barakah mike? Teman dengo kemain lagi lagi mencanaknye.. Alhamdulillah le. Kawan2 kena support dan tolong bisnes sahabat-sahabat nih. untuk kawasan Taiping, siapa2 yang nak Barakah, sila hubungi ustaz Fariz di talian yang sudah dimaklumkan. Dan kepada kawan2 yang berniaga, bolehlah kembangkan rangkaian perniagaan anda semua melalui blog ni. Tak kena caj seduit pun. Janji untung berniaga tu, bayor le zakat. Muahahaha..! Dok gitew? (teringat aku kat *akhiti Nizam)

*akhiti : gabungan nama akhi&ukhti yakni perempundan dan dalam bahasa arabiyyon: Mukhannas (ustaz2, betui ka istilah tuh?)

Kita pakat2 doa la bagi kawan2 yang terpesong, kembali ke jalan yang diredhai..