Solat Time

Monday, March 19, 2007

Aktiviti sambilan.

Assalamualaikum!!

Aku ada idea nak dikongsikan bersama kawan-kawan. Apa kata, kita buat majlis tahlil sama baca yasin. Kat situ, kita 'confirm' dapat jumpa kawan-kawan punya dalam satu majlis yang insyaAllah diberkati.

Bukan apa, aku dok teringat kat arwah ayah aku, ustaz-ustaz, kawan-kawan dan para mujahid yang telah pergi (cheeewah!!). Tu yang dapat idea nih. Dapat dua tiga kerat yang boleh bagi komitmen pun jadilah. Aku tau, kerja baik ni memang susah sikit nak laksana. Ye la, macam-macam komitmen kita kena tanggung dan buat. Pastu, dengan setan kacau lagi. Muahahahah...

Kalau tak dapat sebulan sekali, kita buat la setahun sekali. Paling tidak pun, ada sekali jadi la. Yang di KL, buat kat KL. Yang di Ipoh, buatla kat Ipoh. Kat tempat lain, kalau boleh kumpul, lagi la cun. Cuba set serentak. Diselaraskan pada satu malam yang kita pilih, jalankan serentak. Nak tengok tara mana teknologi maklumat ni boleh ke tak diaplikasikan dalam hidup untuk program yang baik. Sebab aku dok perati dalam tv, konsert serentak macam Indon-Malaysia, kisah Dato' K & Siti kawin VS Mawi-Ina. Maknanya, bukan sekadar satu majlis baca Yasin dan tahlil yang klise, tapi dilakukan dengan cara yang agak lain. Pahala pun dapat. Tapi, takdak la live telecast. Tak payah la panggil TV3. Kita buat kita dah la. Hehehehe...

Pastu, satu lagi: TABUNG. Ha...!! yang ni memang susah. Bila kata ada ja yang libat duit, maka ramai la akan rasa tak senang duduk. Tabung ni bukan apa, aku dah lama teringin nak bukak tabung nih. Tapi setakat la, komitmen masing-masing tak nampak lagi termasukla aku. Kuang...kuang...kuang...

Ok.. tujuan tabung ni bukan apa;
1. Senang nak buat apa-apa program yang libatkan ramai orang.
2. Khairat kematian. Boleh la huloq2 kat kawan-kawan yang ada berlaku kematian (tapi kalau kucing, kambing, lembu dan binatang ternakan mahupun peliharaan.. tak dapat la..!!)
3. Kemalangan - ni boleh gak membantu.
4. Derma - banyak institusi yang perlukan dana.
5. Hutang - baik personal/syarikat. Ni aku rasa tak payah la kot. Sebab hutang ni semua orang tau. Jadi ceti haram bang oi!! Along gitu....!! Tapi... kalau dah ramai yang nak bagi hutang.. ikut je la.
6. Modal - ni terpulang buat komuniti 87 sama ada nak guna duit tabung untuk 'run' bisnes yang berisiko rendah/tinggi atau jadikan sebagai satu pelaburan. Untung dan RUGI sama-sama tanggung. Rugi tu tulisan besaq sikit sebab ramai yang bila sebut pasal pelaburan, semua nampak untunggggggggggggggg sahaja. Bila rugi, bergaduh, masam muka. Ni yang tak mau nih.

Siapa nak pegang? Ni aku rasa, kalau semua orang amanah, sapa-sapa pun leh pegang. Tapi, kena la ada penyata kewangan. Tak reti buat penyata kewangan? Belajaq la!! Bila lagi nak belajaq? Tak rugi kalau tau.. tapi rugi kalau tak tau. Memang nampak dan banyak leceh. Kerja baik memang macam tu.

So, aku open la topik ni untuk kita berdiskusi. Sapa setuju, tidak setuju, separa setuju. Tolong la bagi komen. Bukan apa, kalau rasa idea ni tak bagus, bagi la idea yang bagus.


18 comments:

Anonymous said...

Salam buat semua..

Teman setuju beno dgn cadangan Saudara Jamnul tentang majlis Yasin & tahlil nih.. Nak pulak br2 ni jumpa Ust Amali harap2 benda ni jadi.. bukan aper cuma nak memberatkan amalan baik.. Asik kenang2 dosa je buat per...

Mat Zeni

Anonymous said...

salam jugak..

wey aku pun setuju jugak. Insyallah walaupun aku jauh dari korang aku akan cuba attend. hehehehehehehehe macam la aku dok alaska ekk.

-faras-

Anonymous said...

Lu kan kerap turun KL so senang bro...

Mat Zeni

Anonymous said...

Assalamualaikum...

Terima kasih kepada Mat sbb maklumkan aku pasal blog ni. Not too late terima kasih kepada Jamnul for the effort. Banyak masa korang blog memblog ni? Hehehe

Ok lah aku tak nak komen banyak, aku biasakan diri tgk what's happening here dulu. Later.

Mi.

Anonymous said...

Assalamualaikum...xjb, dosa tau..

Firstly..timeksh bebyk sb mat saggup susah payah dermakan bil ut cntct kekwn.Bagus gak kalu gna kmdhan cmni, 2-3 minit dah leh dpt sume mklmt tkini tntg kom87.
Tiap xtvt yang bw kebaikan bersme, memg kawe sokong 100%..:)

-umira-

Anonymous said...

Tq Umi for ur support... Hah jamnul hang jangan X tau Umi pon salute blog hang heh heh heh...

Mat Zeni

Anonymous said...

dude...!!! first of all: it's not my blog. It's ours!! Aku suka kalau setiap kita ada self of belonging pada blog ni. Aku tukang jaga ja. Kalau sapa2 nak jadi moderator pun boleh. Makna kata, moderator ni tukang buat tajuk posting and update posting2 baru. Kalau nak... aku amat alu-alukan.
Secondly: Apa jua tajuk yang nak dibincangkan, jangan segan, jangan malu nak habaq.!! Aku pun tak sempat nak pikiaq apa topik yang sepatutnya lebih penting untuk kita bincangkan. Heheheheh..

marn-cars-online.com

Anonymous said...

wey sat.....
salam...

mi mana ni? suhaimi ke?satu lagi jamnul @ mat, kalau ang pa rajin dan terrer cuba taip contact list kawan2 kat sini.hehehehehe kalau terer la...hahahaha dah..dah...aku nak kena buat keje dulu. Sekarang rutin aku sampai opis bukak blog dulu, sebelum tidur buka blog dulu.

Anonymous said...

sorry lupa buh nama tadi

-faras-
alor star

Anonymous said...

Ya beliau adalah suhaimi yusof... hang tu sapa?

Mat Zeni

Anonymous said...

Mat!!! wa mintak sama lu list telepon sana emel kawan yang ada... wa nak masukkan dalam blog nih.

marn-cars-online.com

Anonymous said...

Perlu ke list tu...? aku mcm berat sket lah nak publish benda2 camtu WAIMA gambo famili pon to the whole world.. cam SENAYOT TEKODI2 JER..(kolot sket) btw for those yg nak list tu bleh sms wa.. nanti wa pos or fax or email je directly... ok

Mat Zeni

Anonymous said...

Ni hari kedua aku jenguk sini... nampak yang dok active Mat ngan Jamnul je heheh... Mana pergi

Anyway, member lain yg aku tau mcm Faizal Ibrahim, Fakhrul Zaman, Kamarudin Adam tu aku rasa depa dok busy menguruskan hal ehwal rakyat jelata LMAO. Setau aku Faizal Ibrahim aka Can kat JAIN Penang, kalo Din ngan Fakhrul, depa ada kat merata Perak le jugak. Aku ada jumpa depa kat program anjuran bersama last year heheh. Sapa2 plan nak nikah lagi contact le depa. Aku ada nombor Din ngan Fakhrul... kalo kome berminat. Oh ye sorang lagi Faisal Rahim kat Perak juger. Kalo komer dah jumpe dulu depa tu aku tak tau la pulak.

Ok, later.

Anonymous said...

lupa le pulak naip nama waaahhh. Msg ataih tu aku le taip. Later.

Mi.

Anonymous said...

Saper2 lagi nak join turun Ipoh 7 Apr nih ? Mie?

Mat Zeni

Jamil said...

mi, skali skala mari la join dgn kami.kita g minum kat mana2 kita blh sembang panjang.aku pun dah lama tak ngutuk mika.

karnival idrisiah mika tak mau turun ipoh ke?

Anonymous said...

a'kum...
bagus betul hangpa buat ruangan ni. aku sebenornya lama dah x guna komputer ni.tapi bila korg buat benda ni, barula nak belajar balik.aku x tau nak cite ape.tapi cadangan utk majlis tahlil tu bagus.aku tunggu acara korang.

mail

Anonymous said...

askom n salam sejahtera...beh gak baca lawak badol hampa..dok tgh tunggu mu vs parma kul 2 nanti tak tau la boleh ke idak bertahan sampai kul 2 hehehe...eniwey kalau ada pa2 program habag ja kat blog ni na kalau aku priii aku p la bkan paaa syok jumpa kengkawan lama...

-abu_ateif-