Solat Time

Tuesday, October 2, 2007

Al-kisah...

Assalamualaikum..



Buat tuan rumah, teman, rakan, handai dan taulan yang menghadiri sesi Iftor Jama'i untuk kesekian kalinya, ucapan jutaan terima kasih yang tidak terhingga kerana sudi meluangkan masa bersama-sama. Buat mereka yang tidak dapat hadir, terima kasih di atas sokongan anda. Dan Buat mereka yang buat 'derk' dan 'elegent silent', moga Allah Ta'ala bukak pintu hati join kami semua. Tak rugi kalau mai join, malahan rugi kalau tak join sebab kurang nikmat kasih-sayang sesama muslim. Rasa aku la.. sejak dari tahun 2003, kita tak pernah failed so far, Alhamdulillah dan insyaAllah akan kita teruskan usaha baik seperti ni untuk tahun-tahun yang mendatang.

Seperti biasa, Malaysia menggunakan waktu MRT (Malaysian Rubber Time). Maka yang demikian itu, majlis berbuka yang sepatutnya secara jama'i, tidak dapat disempurnakan sebab ramai yang tak dapat datang berbuka mengikut masa 'standard' berbuka kerana hal-hal yang tak dapat dielakkan. Walau macamana sekalipun, buat hadirin/hadirat, majlis dijayakan dengan penuh jayanya dalam suasana penuh kesederhanaan.

Wo ho.. sebelum lupa.. iftor bukan sekadar juadah biasa, tapi dengan jemputan khas yakni abg Kamben kita yang sudi membuat 'special appearance' menjadi mangsa untuk ke sekian kalinya. Sedap beb... tak cukup untaian kata-kata indah untuk kami gambarkan syahdu dan lazatnya kamben di malam bulan Ramadan.

Terima kasih tidak terhingga buat sdr. Ahmad Husaini Dakir dan isteri, keran sudi mencemar duli menghadiri dan memeriahkan suasana malam Ramadan yang diberkati. Kalau ada peluang, join la lagi. Amcam kambing brader? Sedap? Kalau tanya aku, for sure aku jawab : "YANG TERBAAEEEEEEK!!!!!".

Di sini juga aku ingin merakamkan terima kasih yang tidak terhingga buat tuan rumah sebab walaupun rumah dilanda banjir, tapi tetap sudi jugak izinkan guna premis untuk buat majlis. Memang tak leh balas la. Allah jua yang Maha Mengetahui bahawa betapa hati ini terlalu dan amat terharu dengan kemudahan 'facility' yang disediakan.

Dan untuk makluman semua, kami makan sambil ingat kat kengkawan, tapi taktau la kot kawan2 ingat kat kami ke dak.. harap2nya ingat sama kat kami.

Kita ada satu sesi baru yang dikenali sebagai sesi terapi mata. Justeru, sesiapa yang nak berurut mata, mai la join. Insyaallah kita akan teruskan sesi ni selagi ada permintaan. Sesi dijalankan secara percuma.

Insyaallah, panjang umur.. moga kita bersua kembali.

Au Revoir..

33 comments:

snafu said...

wallaweh... apa pasai mr zaki leh kensel last minit?

mak lampir said...

malam tu aku balik tak dan nak terawih.. kot la dah kumpui ramai2 boleh la jemaah ngan kawan2.. belakang.. semua baloq liat!! muka sorang-soarang lapaq kamben.. tu pun ada jugak bunyi nak soh kensel masak kamben... bila dah masak, haram takdak belen pun ha.. choish!! auta karee sungguh!!!

vladimir rasputin said...

martzenith aka bani hashim...!! bulan posa ni ramai ka yang habih kredit tak boleh nak jawab sms?

Anonymous said...

Tahniah n Syabas dari aku buat sahabat-sahabat yang berjaya menghadirkan diri pada Iftor Jamaie . numpang gembira + puas hati bila dapat nengok muka sahabat-sahabat lama . Marn, pase ape slide kali ni tah de gambo kambing panggang . Kalu idok , terlior aku di buat nyeee . Hai Abu_Atief ngape X jd datang . G-Bok n bini mcm pengantin baru aje . Buat mat Zeni ( Big Bro ), lagi sihat rasenye ... aku ni yang dulu masa sek. 45kg la ni jadi 60kg ... Nko .. Ntah leee,Tak pe janji hati senang . Soalan aku la ... Sebab aku berasa musykil . Ngape member2 yang dok kat KL atau Selangor pun susah nak join ? Ada sape2 boleh tolong jawab bagi pihak deme .

Meo Speki

Mart Zenith said...

Ya allah sedap nyer makan kamben dlm bulan ramadhan nih.. sedap giler tuh.. mungkin ada chemistry yg terjalin antara kamben & bulan yg mulia ini.. heh heh heh (kamben & ramadhan..) mmm buleh buat lagu nasyid nih..

Bani Hashim said...

Bagi menjawap soalan en meor.. isu yg sebenornya ialah Komitmen.. Skang ni masing2 dah ada family, jawatan tinggi & juga aktiviti2 yg jauh lebih menarik.
1)Ada member yg jd AJK surau so mmg susah le nak dtg
2)Ada juga kena attend majlis berbuka puasa dgn jabatan kerajaan bg meraikan bos2 ker aper ker
3)Ada juga yg kena bagi ceramah pada hari yg sama @ menganjurkan majlis tersebut
4)Ada yg kena bertugas pada hari tersebut
5)Ada yg berbuka puasa dgn anak bini pd hari yg sama

Nak kata ader masalah duit.. Hampir semuanyer dah bekerja & masalah tu kira normal lah. Takde saper yg marah kalu dtg dgn tgn kosong Cuma malu seniri je lah lagipon Stakat hari ni lah bila buat makan2 tak pernah nyer tak cukup sure ader lauk yg terlebih2 nyer siap buleh bungkus bwk balik.

mamat bermuke ahmad said...

kamben + ramadhan = kamdhan atau lebih manja dipanggil kamdan al-asfour. sedap weh... memang semestinya ada kemisteri. lain macam beb..

soklan untuk marn tu, bio aku jawab.. mudah je.. cameraman lain, lain le angle yang diambiknye. Sdr Marn tau bawak kamera, haram sekepin tu pun tak mmandang diambiknye. Tau melantok je. Kamben tu rupenye same je.. tapi rasenye tu le yang beze banyok. Eish...! banyok sesangatla beza. Ump....umph...

kirk hammet said...

ada jugak yang bini sendiri pun tak tau laki dia pegi mana kah.. kah.. kah..

Anonymous said...

akom sahabat...
perghh syok aku tengok slide tu wpun tak dapat nak join korang hari tu...aku tak join sbb segan ngan pak mertua..dia teringin sangat nak berbuka ngan aku so aku kena utamakan pak mertua la pasal aku dah ambek anak dia muahahaa..

tapi awat tak berapa ramai yang mai hari tu...tak pa ramai tak penting yang penting majlis jalan wpun hampir tergugat ngan banjir kilat.

buat gbox...muka hang tetap macho n tak nampak cam dah 33.

buat abang cantik...kalau ada duit lebih beli la gunting kecik kasi trim sikit misai hang tu...sangkut cendol nanti malu kat orang jer.

ok sahabat semua..ramadhan dah nak hampir ke penghujung...jom kita pulun buat amal lebih sikit kot2 jumpa ngan lailatul qadar..amin!!!

abu_ateif

Cliff Burton said...

Aku nak cadangkan kita pi ziarah mak bapak izanee pas raya nanti tapi kita datang siang la dgn family.. Aku ingat sure depa suka nyer.. ni asyik dtg nak melepak jer tgh2 malam heh heh heh. So memasing bwk la kuih raya sesikit utk dikongsi bersama rakan taulan.. dok gitu..

sivaji the boss said...

yittu saya settuju..

kirk hammet said...

saya pun

MAIKEL JEKSEN said...

AKU PONG...

abg ali said...

lost dah aku nih... ramainya yang dah mati dok comment dalam nih.. cliff burton la, vladimir rasputin la, mak lampir la.. takpa.. janji ikhlas tapi jauh.

abg ali lagi said...

pasai ziarah umah pak izanee memang aku setuju la.. tapi takkan umah izanee ja? abg bani hashim kecik ati kalo raya ta pi umah dia. macam ni la, nanti dah raya, syawal ada sebulan.. kita pakat2 buat umah terbuka.. tak mesti tuan umah kena hidang kuih.. bancuh ayaq pun ok.. koih bawak sorang sikit, tuan umah sedia ayaq sama tempat duduk ja.. boleh kita pi rumah kawan2 yang lain.. yo la..nak jugak pi tengok langsir baru, takpun kesat kaki baru, rak kasut baru ka... saja la na meriahkan suasana di aidil fitri yang cuma sehari tapi disambut sampai sebulan di msia nih...

ka gumana?

Anonymous said...

akom sahabat...
sempena bulan posa yang tinggai beberapa hari je lagi ni aku mengesyorkan mereka2 yang terlibat dalam blog ni diwajibkan bubuh nama depa sendiri @ nick name glamer masing2...jgn bubuh nama orang kapior ntah saper2 aku pun tak tau...pening kepala teman nak meneka nyer...bukan apa yop...tak der zuq baca kalau tak kenai sapa yang nulihnyer...tu jer.

baguih gak cdgan nak p beraya umah izani tu...byk dah jasa mak ayah dia membenarkan premis diorang dijadikan markaz untuk majlis kita.

kalau hampa sudi mai la umah aku kat ipoh ni k...minum,makan n penginapan disediakan...datang bawak diri ja..hehehee

ayahateif

Pendekar Mustar said...

Buleh guna nama betui.. tp nampak odd la plak Abu atief oiii. Apa ada pada nama, Janji cerita ada kena mengena & yg penting nampak meriah. heh heh heh.. Kadang2 nama jer "Demi masa" tapi bila janji ikut MRT (Malaysian Rubber Time). Heh heh heh if u know what I’m sayin.. Hanya tuhan je yg tahu kenapa mcm2 nama yg timbul(err moderator pon sure stuju heh heh heh)

Bakal laki susilawati lawiya said...

Tahniah kpd abg ali dr kumpulan Pelangi yg memberikan cadangan yg terBERNAS utk Posting kali ini.. Insyallah minggu pertama pas raya kita dah leh stat pusing umah kwn2 kt KL. Err tapi kat umah wa takdo do langsir baru or what not.. sume brg lama jer

abg ali said...

sebenaqnya.. nama apa pun tapa.. janji maksudnya baik-baik.. ni kalau nama ja baik, tapi dok elegent silent mmanjang, meriah ka hidup nih? biaq pi la nama apa pun, kang pakat2 boh tanpa nama 1, tanpa nama 2, anonimus d third.. lagi la naya. paling tidak, berbutir la nak sebut nama.

pasai zuq, kenai ka tidak.. insyaAllah zuq tu mai kalau baca dengan hati yang ikhlas.. tak kira siapa jua anda dan di mana anda berada, selagi kedatangan dan komen dengan niat baik, aku wakil kepada moderator sdr MARN mengucapkan: ahlen wasahlen wi marhaban bikoum wi toul oumrak. dalam versi melayunya selamat mai yakni datang dan moga panjang umoq.

ert.. nak habaq bagi, abg ali ni bukan dari pasukan pelangi.. ni abg ali yang kasim selamat dok sewa bilik dulu. ala, yang ada katil, meja, almari, meja setbot pun ada. tak mahai.. cuma sepuluh ringgit ja. (ni bukan pesanan penaja tau!!)

paih tu, nak pi ziarah rumah kengkawan bukan apa.. nak tau la dok tang mana, mana satu bini dia (kalau dah kawin la), at least.. kita kenai mengkenai antara bini memasing. bukanka tu dianjurkan oleh agama? yang nak tengok menda2 baru tu cuma saikologi untuk pompuan la. Pompuan kan ka suka tengok umah orang in other word nak tengok pekakaih umah orang? kita bawak la kenai2 anakbini masing2. kang bini kata betuika selama ni do pi kambinasyen? mana dia kawan2 yang dok jadi abg/adik tiri kambin? raya pun tak mai.. nak tunggu mati baru nak sampai umah kita? ha... bila dah bunyi cenggitu, jadinya tak berapa nak cantik la gitu.. kan ka? nanti sapa yang susah? dah tentula tok ketua sama ketua kampung pacik kordi yang memakai seluar kebiru-biruan dan menunggang basikal kekuning-kuningan yang malu.

kita buatla 'jaulah' pi raya.. ka gumana? Sdr Marn habaq kat aku, dia ok ja. Menda baik kena disokong.

buntang gorila said...

saya sokong.. saya memang usker jln2 rumah orang ni sambil makan free...

marn said...

abg buntang ni sapa pulak dah? muahahah.. apa2 pun.. bak kata abg ali, memang aku sokong.

kirk hammet said...

saya pun

jaka sembung said...

Rumah siapa yg mau di SERANGIN dulu...

Hard Core Fan Wak Sir said...

Rumah abg moderator la En Marn kite.. dok gitu..

bani hashim said...

Abu Atief raya ke beraper yg ada di rumah.. Err maksud saya di Ipoh?

fat boy from atlantis said...

Tahun ni pi beraya kt pangkor pon syok gak kan... Ingat nak pi umah gebok lah.. heh heh heh

Jamil said...

ayahatief aku bukan tak nak trim tp ari tu seronok sgt nak jumpa meka dgn gebox smp tlupa nak trim.

knp byk sgt nama pelik2 skrg ni.

kawan2 kita bukan xnak join tp dema tak dpt lagi satu feel yg betul2 mcm kita smua rasa bila nak jumpa kawan2 lama kat idrisiah ni.insyaALLAH satu ari mesti ramai.
Kot la.............

kirk hammet said...

masa wa tgh lepak ngan james headfield time nak cipta lagu enter sandmand dulu ada sorang sasterawan porno ni pernah ckp ada dua perkara yang boleh membuat seseorang tu berubah sikap
1)DUIT
2)B...T
mulanya wa x pecaya tp skrg ni wa terpikir balik kata2 tu mgkn itulah yang berlaku kat kebanyakkan kawan2 wa skrg ni,wa ada ckp benda ni kat m.nasir,sekali tu dia cipta pulak lagu bertajuk "DUIT",meletup plk tu,klu wa tau baik wa yang cipta lagu tu,but anyway cuba renung2kan lirik lagu tu.

Anonymous said...

akom sahabat...
ramai sahabat2 yang keliru psl nama pelik2 kat blog ni...aku bagi cdgn jer hari tu spy nama tu biar la orang kenal baru bes nak baca...tu terpulang kat hampa la...bagi aku...aku teramat menyampah kalau tgk nama ntah apa2.

aku raya tahun ni giliran kat selangor..raya ke3 balik sg wangi...tak tau lagi bila nak balik ipoh.

bani hashim...kalau nak raya umah aku hang kol dulu la k...aku tak berani nak janji lagi bila aku ada kat ipoh hehehehe...biasak la...cuti sekolah semenggu beb.

jamil...tak pa...hang boleh teruskan menyimpan misai hang tu...hang tetap macho dengan misai tu...tak da salah apa pun..tapi susah sikit la nanti kalau hang nak makan cendoi...tu jer.

wehh marn...apa citer projek ternakan lintah tu..jalan dah ker...aku nompang seronok jer la kengkawan aku berjaya.

ayahateif

G-BORG said...

kpd kawan2 yang nak dtg beraya kat rmh aku di pangkor adalah dialu2 kan tp bak kata ayah atief la cuti raya ada seminggu dan dlm tempoh seminggu tu aku tak de kat pkr so klu ada member yg nak dtg kontek lah ana dulu

G-BORG: ki klu aku kontek ngko nnt jgn plk ngko cari alasan nak celah heh..heh..

"Derk" Vader said...

Jangan le nyampoh2 abu atief.. anggap la kami ni penyeri blog nih.. lagi pon Nama2 tu sume topeng jer.. cam bandi amok yg penting topik relevan.. dok gitu..

meo speki said...

salam buat cmua ...
aku stuju ape yang dsyorkan oleh abu atief tu , elok le guna nama yang hampir2 ngan nama sendiri . Baru kawan-kawan boleh kenal . pendekar mustar kata 'ape ade pada nama' . Tapi seingat aku leee .. pd zaman idrisiah dulu ngan nama glamer le orang boleh kenal kite . Agak-agaknye ape gelaran pendekar mustar , kirk hammet , mak lampir , vladimir rasputin susu , snafu , cliff burton pada zaman sekolah dulu ye . udah le tu ... umor dah tua , tinggal2 kanlah benda2 zaman jahiliah dulu tu . Komersialkan nama yang ada .. aku rasa Gbok n Jamil mesti stuju punye . Idok gitu Gbok n Jamil .

Anonymous said...

akom sahabat semua..
raya dah nak dekat...aku nasihatkan kat kengkawan balik raya ni hati2 dijalan raya..pak cik sami tak bagi bawak laju2 nak2nyer yang pake moto beso hehehe..

kepada kengkawan yang nak mai umah aku kat ipoh aku alu2kan...jgn malu dan jgn segan.

gbox...kedatangan ko kerumah aku samada kat sg wangi or ipoh mmg aku nanti2kan..usah risau la gbox...kalau aku ader kat umah insyallah aku tak lari punyer hehehe..member2 datang bawak rahmat buat apa nak lari lebih2 lagi kalau karim rahmat yg datang.

meor,
bawak2 la keluo dari kati tu sama...jgn nak dok tang tu jer...turun ipoh jgn lupa hello aku...byk2 kawan aku ko la paling lama aku tak jumpa..rindu usah ceghita la meor.

ayahateif