Solat Time

Monday, October 8, 2007

Selamat Menyambut Aidil Fitri

Assalamualaikum..

Selamat Menyambut Eidul Fitr (Aidil Fitri) 1428H. Moga Syawal yang menjelang membawa kerahmatan dan kegembiraan buat semua.

Walaupun kita dihujani dengan pelbagai masalah seperti; pembunuhan, korupsi dalam kerajaan, gejala sosial, petrol, tol dan harga barangan naik, kita percaya bahawa kedatangan Aidil Fitri kali ini dapat melegakan sedikit fikiran dan poket yang senak. Walaupun banyaknya duit raya yang akan berterbangan dek kerana di'pau' oleh anak-anak saudara / anak jiran / anak sendiri / anak tiri/ anak tok ketua dan ketua kompang, jauh di sudut hati kita tetap gembira dengan kedatangan Syawal.

Ada yang gembira kerana tak perlu berpuasa, ada yang gembira kerana dapat balik bercuti lama dan juga yang gembira kerana dapat berjumpa sanak-saudara. Namun, janganlah kita lalai dan alpa dalam mengingati Allah SWT tatkala bergembira di samping keluarga tercinta. Perlulah diingatkan bahawa 1 Syawal adalah hadiah kemenangan daripada Allah SWT untuk disambut oleh umat Islam dengan penuh kesyukuran, ketaqwaan dan dengan penuh kegembiraan.

Dikesempatan ini, aku selaku moderator blog ini, memohon ampun dan maaf daripada semua pengunjung setia dan tidak, andai kata ada terkasar bahasa dan tercalar bicara di dalam berkongsi pendapat dan cerita.

Eidul Sae'id..
Kullu A'm wi Antum Bikhair...

p/s: semalam aku lalu lebuhraya PLUS dari Taiping-KL. Banyak lagi bahagian yang belum siap dan aku jangkakan akan berlaku kesesakan teruk di atas lebuhraya sempena cuti Hari Raya kali ini. Nasihat aku, lalu jalan lama lagi baik sebab tak kena tol. Lambat memang lambat, tapi kita kena save duit. Jangan membazir kerana membazir itu amalan syaitan dan jangan lupa bayar ZAKAT Fitrah.

21 comments:

marn said...

aku rasa banyak dosa aku ngan kawan2.. ampun maaf la kengkawan semua. kalau tamau maafkan, aku takleh nak buat apa..

mai la jalan umah aku kat pandan indah. aku balik KT 10hb ni. Balik mai KL 18@19hb. So, bolehla nak rasa kuih yang dibuat secara 'tunjuk' oleh bini aku.

Kalau kecik umah aku nak tampung kawan-kawan mai, kita pi la umah kawan2 yang besaq. Muahahaha..

Besaq ati aku nak terima kunjungan kawan2 semua. Sila aa.. mai!! jangan tak mai!! Nanti aku antaq bil 'claim' kat hangpa... muahahahaha

pacik kordi said...

ana musti datang umah ente en marn. Ente ada masaq kefala unta masaq assem ka? Kalau ada, selepas subuh pagi raya, ana terpacaq depan rumah ente.

Bani Hashim said...

Eh eh en marn ngan pakcik kordi ni cam berjiran plak heh heh kejap2 je dah berbalaih posting heh heh .

Hamba pon menyusun sepuloh ari jemariku yg gebu ini memohon ampun & maaf terutama buat tuan moderator yg byk menerima mcm2 onak & duri, kutukan, cas, buruk sangka dll begitu juga dgn sahabat2 yg lain yg terpaksa menelan jurus kutukan hamba yg dhoif ini. Saya akan berada di Ipoh pada sabtu up to selasa.. Jadi kalu ada saper2 yg nak ziarah tolong lah talipon dulu, Takut2 kami klua beraya le pulok...

Selamat Menyambut Eidulfitri..

G-BORG said...

a'kum,dikesempatan ini wa pun ingin mengambil kesempatan menyusun sepuluh jari memohon keampunan kpd kawan2 semua andai ada silap dan salah yg wa lakukan samaada secara wa sedar atau x sedar sepanjang persahabatan kita dari 1 jan 1987 hinggalah skrg.

G-BORG: SLMT HARI RAYA AIDILFITRI

Jamil said...

aku pun nak mintak maaf kat kawan2 yg aku terkutuk dan terkata dgn sgaja.bak kata jamnul klu hampa tamau maaf nak buat gumana.

aku akan brada dlenggong,perok. dr 15hb oct smp 19 oct 2007.tahun ni turn raya kampung bini dulu la geng.jadi sape2 yg nak ziarah talipon la dulu ok.019 268 3387 / 017 21112 87

selamat hari raya aidilfitri dari teman skluarga.

Anonymous said...

akom sahabat...
dah nak raya ni baru sedo banyak buat dosa...beriya2 la mintak ampun dan maaf...lepeh raya buat dosa balik...cam tu la kita saban tahun.

amacam tazkirah ringkas tu...kena sebut benda tu..kelmarin amirulmukminin malaysia alhadhari pun ada sebut...benda yang benar kena sebut wpun ianya pahit.

aku pun cam hampa gak mohon maaf salah silap aku...raya ni mai la umah..tak kira bila,pukul brp,aku akan sambut hampa dengan seadanya.

ayahateif

ibn mulkan said...

sob..sob..sob.. terduduk tahiyyatul akhir bilamana membaca tazkirah pendeks daripada abg zenki aka sohibul sayyarah aka ayahatief. Benar sungguh kata-katanya.. masuk terus dalam hati. Andainya aku mampu berbicara sepertinya...

Mohon ampun lagi (takpa malahan digalakkan mintak maap sesama kita selalu) buat semua yang mengenali diri ini sejak kita mula kenal. Dari hari pertama bersemainya benih persahabatan hingga kini, aku percaya terlalu banyak dosaku terhadap kalian semua. Ampunkan lah dosaku.. Woi!!! Mintak la maap tu.. Dah aku mintak, kena la bagi woi!!!

Dosa hangpa dengan aku, aku dah maafkan sejak dari detik yang pertama dosa terhadap aku yang hangpa buat. Bak kat Dr. M: "..dah lama dah..."

Buat kawan semua, wa sikitpun tak terasa hati sebab kita semua jahil dalam banyak perkara. Dan sesungguhnya manusia itu menjadi musuh kepada perkara yang dia jahil.

marn said...

ert...pemberitahuan.!!

Kepada sesiapa yang nak bayaq zakat fitrah.. boleh juga buat pembayaran zakat fitrah kat adik aku (Jamnul Azizul Rahim aka tuan Mudir Sekolah Rendah Islam Bestari Darul Mulkan) yang bernombor telefon 019-5672088. Perak punya kadar zakat fitrah tahun ni ialah RM5.00 sekepala.

Sangat-sangat dialu-alukan. Terima kasih.

Che Mart said...

Ler next year infom awai2 lah...

Anonymous said...

akom sahabat...
ramadhan tahun ni aku rasa cam kejap sangat...pejam celek pejam cekek dah nak raya..betul la apa yang nabi kata tu akhir zaman masa berlalu terlalu pantas.

balik kampung hati2 la..bykkan selawat dan doa ketika memandu...bwk keta ngan tenang insyallah rasa cepat sampai...kalau bwk gila2 perjalanan rasa jauh n penat kepala hotak...itu kajian yang aku buat la hehehee.

biar la kita bersederhana dihari raya...ukur seluar di kaki kita sendiri...belanja ikut apa yang kita perlu n jgn belanja ikut apa yang kita mahu...kemahuan manusia tiada kesudahan dan hadnya.

jaga lah pergaulan n batas syariat dihari raya...tak semua majlis kita kena p...tgk gak kalau ada joget lambak sempena raya kita wajib boikot majlis wpun yang petik gitar kat majlis tu anak murid gbox...hati2 bila nak bersalam...jgn pakai sauk jer...tgk gak sapa yang mahram dan sapa yang bukan mahram.

aku doakan semua sahabat aku gembira dihari raya ni...

abuateif

Anonymous said...

Assalamualaikum,

Tidak ketinggalan aku numpang kesempatan ni mengucapkan Selamat Menamatkan Ramadhan dengan puasa penuh kepada kengkawan dan Selamat menyambut Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin kepada semua yang mengenali atau ingat kat aku...

Ok, a short one.

Later.

meo speki said...

Salam Aidil Fitri buat cmua ... aku mohon kemaafan n kehalalan dari sahabat2 sekiranya sepanjang zaman persekolahan dulu ade termakan terminum terambil dan segala ter .. ter ...
Ari ni dah masuk 5 Syawal maknenye raye ke 5 , ade sape2 yang buat open house ke ? kalau dekat2 tu boleh gak pegi ziarah sambil2 tolong perabih kuih muih yang ade tu . Sape2 nak datang rumah aku .. no hal punye , aku ni sentiasa ade kat Kg. Kati ni dulu , kini dan selame-lamenyee...
Dah lame aku tak buka blog ni coz seminggu sebelum raye dulu , aku asyik berulang ke spital , Bapak bini aku buat operation ... kata sang doktor kena segera bahaya kalu lambat2 ... kalu dibiorkan boleh jd kanser prostat ... kata sang doktor tu lg . Jd nak tak ndak kena le buat operation jg . Sehari sebelum raya baru discharge . Huuuu , tak sempat aku nak bakar lemang . Tp ari ni dah ok le ckit .
Oh.. lupa plak , Cikgu Hamdan Hussin ( yg ngajo Bhs Inggeris tu ) kirim salam kat cmua budak Idrisiah batch kite ni . Cadangnye esok aku nak pegi beraye rumah dia . Sape nak join boleh gak . He he he ....
Abu atief ... sorry le , minggu lalu tiap malam aku lalu kat depan sekolah nko , segan nak singgah nanti ape kate bini nko . Mane no. phone nko . Susah beno nak kontek .
Adiossss ...

aidaf said...

Salam Aidilfitri, Maaf Zahir Batin kepada semua yang mengenali ana,Aida.
Alor Star, Kedah.

abg marn said...

selamat berhari raya dan selamat bertugas. aku b aru masuk opis ari ni.. untuk posting baru.. lambat le sket sebab letih berjalan tak habis lagi.. ray sungguh aku taun ni, cumanya yang slack, tak dapat balik kampung belah aku.. taon ni kena turn bini.. muahahaha... aku tak pakai sistem kukubesi terpimpin macam kawan2 yang lain.. muaahahahaha.. selamat raya fitrah.

Anonymous said...

laaa ...
Aida mana lak ni ?
Siti Aida ke ? Noraida ke ? Nurul Aida ke ? Ciii bagi nama penuh kan senang kengkawan nak remind balik zaman dulu dala ... betoi dak gbok N abu Atie


Adiosss .. meo speki

Mart Zenith said...

Salam Aidilfitri..

Tidak seperti En Jamnul, bg sy tahun ini masih semeriah tahun2 yg lalu... Spt biasa sampe ipoh kul 10steng TARUS pi beraya tanpa sempat menyalin baju raya(btw wa tertido sebaik shj sampe sg buloh.. the rest bini wa yg bwk he he)... al maklum la taknak ketinggalan dgn adik beradik lain yg tgh konvoi rumah ke rumah jiran yg terdekat.. Sampe lah smlm pon tak abih2 lagi attend open house kt blah KL lak.. isk2 so bye2 la diet heh heh heh. Err bila kita nak melawat umah Mak bapak Izanee nih?.. pastu leh la konvoi dr rumah ke rumah pulak...

Utk pengetahuan semua Ibu kepada sahabat kita EN Saiful Asri Hassan Basri sekarang ni ada di wad ICU HUKM kerana masalah hati(akibat stroke) jadi sama2 lah kita mendoakan kesejahteraan ibu beliau. sekain

Che Mart said...

err aida ariss sama klas ngan kita ke dulu hah?

BORG said...

woi jamnul,bila plak aku ada pki kuku besi,kuku aloi tu ade la,
heh..heh..sape x sayang bini oiii...

BORG: woi zahdur,meh le join da club.

kirk hammet said...

ala... speki,ada brp aida kat idrisiah dulu,setau aku AIDATUSSALAMA je yang pki nama tu,yg ngko sebut tu budak sekolah lain.

Che Mart said...

Selamat Datang ke teratak blog kami yg seram sejuk & kadang2 tu suam2 kuku Cik aida oii.. Aper kabo? ehh Cik ke Puan? Almaklum ler dlm batch kita nih masih lagi yg Cik & Encik pon ader he he

Anonymous said...

SALAM BUAT CMUA ,

HAI GBOK , C ZAHDUR TU IDUP LG KE ? LAST SKALI AKU JUMPA DIA KAT KUCHING , SARAWAK TNGAH TUNGGU KAWAN DIA . JENUH AKU MEMPERKENALKAN DIRI AKU NI SAMBIL MENGIMBAU KENANGAN LALU UNTUK MEMBANGKITKAN MEMORINYE TU ...
DIA CRITE KAT AKU , PD MASE TU DIA TNGAH AKTIF MENJADI REFREE BOLA SEPAK KELAS 3 SEKITAR BANDARAYA KUCHING . LUMAYAN KATENYE . lEEE NI AKU TAK TAU LA PULAK APE KECENDERUNGANNYE ... DAH JD JURULATIH RENANG KOT COZ DOK TAK JAUH DARI SG. SARAWAK . KALAU KAMU BACA TULISAN AKU NI , SORRY LAH YE . KAMU TAK NAK BALIK KE CNI LG KE ? UDAH LE TU , AKU RASA 6 TAHUN DOK KAT SANA CUKUP MEMILUKAN ... BUAKN APE , AKU NI GAYAT NAIK KAPEL TROBANG . MUAHAAAA ...

APE CRITE N KHABO PAK CIK KORDI YANG BASIKALNYE KEKUNING-KUNINGAN DAN KEBIRU-BIRUAN ITU ( LE NI TAK PAKEI SIKAL LG DAH , PAKAI KRETA LA KOT )SENYAP AJE . KAWAN2 YANG LAIN MASIH BERCUTI LG KE ? ATAU MABUK LEMANG TAK HABIS LG . UDAH LE TU ... SIMPAN KUIH-MUIH YANG ADE TU UNTUK RAYE HAJI NI PLAK .

ABU ATIEF , NGAPE AKU CALL TAK ANGKAT PHONE . TAK BRANI KE ? MASE RAYE TU TAK PE LE JG LINE MAXIS SAMPE 5 ,6 ARI KANTOI . IKUT STYLE GBOK , BILA AKU PHONE AJE TERUS ANGKAT WALAUPUN TGH DOK DALAM BILIK AYOR KATENYE ... HE HE HE

ADIOSSSS ;

MEO SPEKI