Solat Time

Monday, May 16, 2011

Selamat Hari Guru

Assalamualaikum..

Berbahagialah duhai para pendidik! Jasamu tetap dikenang dan akan dibalas dengan ganjaran yang hebat oleh Allah Azza wa Jalla (kalau ajar ilmu baik dan bermanfaat). Di kesempatan ini, aku mewakili warga Kom87, mengucapkan Selamat Hari Guru buat para guru di seluruh tanahair amnya, dan buat sahabat2 yang berjawatan sebagai guru khasnya. Tiada istilah bekas guru. Once a teacher always a teacher. Pangkat cikgu pun dibawa sampai ke mati.


SEJARAH RINGKAS HARI GURU

Setiap 16 Mei tiap-tiap tahun adalah Hari Guru. Guru sering diibaratkan lilin yang membakar diri untuk menerangi orang lain. Ia mengingatkan kita pengorbanan guru dalam melaksanakan agenda membentuk insan bergelar pelajar agar seimbang dari segi jasmani, emosi, rohani, dan intelektual. Tarikh 16 Mei dipilih sebagai HARI GURU kerana pada haribulan yang sama dalam tahun 1956, Majlis Undang-Undang Persekutuan Tanah Melayu (Federal Legislative Council) telah menerima cadangan-cadangan Laporan Jawatankuasa Pelajaran (Report of the Education Committee) sebagai dasar pelajaran bagi negara kita.

Dokumen tersebut yang dikenali sebagai LAPORAN RAZAK (Razak Report) telah menjadi Dasar Pelajaran Kebangsaan semenjak hari itu.


OBJEKTIF HARI GURU

  • Menitik beratkan peranan guru dalam pembinaan kebangsaan (termasuk perpaduan dan integrasi), pembangunan negara dan perkhidmatan kepada masyarakat.
  • Menarik perhatian ibu bapa, murid dan orang ramai kepada peranan penting kaum guru dalam masyarakat Malaysia.
  • Memupuk perasaan perpaduan ikhtisas dan muhibbah di antara guru.
  • Meninggikan martabat dan taraf guru dalam masyarakat.
  • Memberi peluang untuk memajukan kecekapan guru melalui seminar-seminar, persidangan-persidangan, dan sebagainya yang diadakan pada Hari Guru.
  • Menilai secara objektif peranan guru dengan berlatarbelakangkan Malaysia dan mengambil langkah-langkah supaya peranan itu boleh berkesan.


ANUGERAH PERTAMA TOKOH GURU (1975)

Puan Hajah Zainun bte Munshi Sulaiman (Allahyarhamah)
Encik Mohd. Nor bin Ahmad
Encik Ting Pin Sung
Encik A.V. Perumal
Encik Tan Chong Bee


TEMA HARI GURU

2008 Guru Cemerlang Negara Terbilang
2007 Guru Penjana Modal Insan Gemilang
2006 Pendidikan Bestari Pemangkin Kegemilangan
2005 Guru Berkualiti Pemangkin Kegemilangan
2004 Guru Berkualiti Pemangkin Kegemilangan
2003 Guru Berkualiti Aspirasi Negara
2002 Guru Berkualiti Aspirasi Negara
2001 Memartabatkan Profesion Keguruan tanggungjawab Bersama
2000 Bersatu Memartabatkan Profesion Keguruan
1999 Guru Berkesan Pendidikan Cemerlang
1998 Guru Penyemai Tanggungjawab Bersama
1997 Guru Bestari Sekolah Bestari
1996 Guru Malaysia Teras Pendidikan Bertaraf Dunia
1995 Permuafakatan dan Perpaduan Menjayakan Wawasan
1994 Guru Inovatif dan Kreatif Menjayakan Wawasan
1993 Guru Inovatif dan Kreatif Menjayakan Wawasan
1992 Guru Cemerlang Teras Kejayaan Wawasan
1991 Ke Arah Pendidikan Cemerlang
1990 Pendidikan Bermutu Masyarakat Sejahtera
1989 Guru Pembina Budaya Ilmu
1989 Guru Pembina Budaya Ilmu
1988 Guru Pengasas Budaya Membaca
1987 Pendidikan Ke Arah Kesejahteraan Insan
1986 Pendidikan Teras Nasionalisme
1985 Guru dan Masyarakat Asas Kemajuan Pendidikan
1984 Kepimpinan Berteladan Kesempurnaan Pendidikan
1983 Kepimpinan Berteladan Teras Pendidikan
1982 Ke Arah Kecekapan Guru Dan Pendidikan Bermutu
1981 Pengorbanan Guru Kejayaan Rakyat
1980 Pendidikan Teras Perpaduan Negara
1979 Murid Sejahtera Negara Jaya
1978 Guru Pembentuk Generasi Akan Datang
1977 Dedikasi dan Disiplin Asas Kemajuan Pendidikan
1976 Pendidikan Moral Dalam Zaman Kemajuan Pendidikan
1975 Guru dan Pembangunan Negara
1974 Peranan Guru Dalam Zaman Sains dan Teknologi
1973 Kerjasama Ibu Bapa Untuk Kemajuan Pendidikan
1972 Peranan Guru Dalam Pembangunan Negara

Tu dia... siap ada objektif sambut Hari Guru. Hangpa ingat saja suka-suka ka sambut? Buat yang jadi guru, jagalah amanah yang ibubapa pelajar amanahkan pada hangpa semua. Nak rotan, biar dengan penuh kasih-sayang, bukan pelepaih geram. Jangan jadi macam yang berlaku di Maahad Furqan, Jejawi, Perlih nuh. Tibai anak murid sampai dua jam. Sampai lupa ke diri. Tu bukannya nak mendidik. Tu namanya masuk hantu. Kalau anak aku, mati dah cikgu tu.

Betuila tanggungjawab, kerja dan bebanan yang guru-guru la ni kena pikul tu banyak. Tapi tu bukan alasan nak buat tak ketahwan kat anak orang. Kalau tak lalu jadi cikgu, berenti, pi buat kerja lain. Jangan dok bunyi, gaji dok mintak naik tiap2 tahun, kerja macam taik. Taik pun berguna sebab boleh buat baja. Ni teruk lagi daripada taik. Merosak anak orang kalau bukan melalui fizikal, deraan lebih teruk melalui mental.

Tapi aku tau, kawan-kawan kita yang jadi cikgu, baguih-baguih belaka. Hangpa yang baguih-baguih, toksah la nak jawab on behalf cikgu yang tak baguih. Buang karan ja. Kita pakat-pakat doa supaya warga pendidik ni bekerja kerana Allah dan amanah yang diterima dan dipikul. Kan ka itu lebih baguih dok ada?

Dan kepada para guru yang prihatin, sila lengkapkan tema Hari Guru di atas. Apa tema Hari Guru tahun ni?

Selamat Menyambut Hari Guru!!!

5 comments:

Mart said...

Selamat Menyambut Hari Guru buat sahabat2 yg menyambutnya.. Moga kalian dikurniakan kesihatan yg baik utk terus mendidik anak bangsa..

Anonymous said...

TQ ... Mr. presiden . Aku yang cikgu pun tak tahu sebanyak itu info tentang hari guru .

Aku sebenarnya nak ngajak semua member Komuniti 87 untuk datang ke Majlis Kenduri Pernikahan adik aku , Meor Hezbullah ( juga bekas pelajar Idrisiah ) ;

Tarikh : 5 . 6 . 2011
Hari : Ahad

So , kepada semua yang nak buat reunion aku alu-alukan . Kebetulan masa tu cuti penggal persekolahan .

Adios .

Meor Saiful Hamdi

BORG said...

ate kwn2,apalagi,meor dh ngajak tu,
tak terlior ke? kita bakor je ler,kita bakor je....

abuateif said...

ater bako kambin la...dok biaq lagi...gebok ngajak bako tu

marn said...

Wa ikut je beb! Jgn tunggu lama2... kang plan lemau.. Muahahahahahah!!!