Solat Time

Tuesday, September 22, 2009

Raya

Assalamualaikum..

Selamat menyambut Hari Lebaran Eidul fitri buat semua warga dan pelawat blog ini. Tidak kira di mana jua anda berada. Semoga Syawal ini bermakana buat anda semua.

Hari kiranya hari ke-3 beraya. Ada peluang aku menulis pagi-pagi ni sebelum bawa bini pergi beraya rumah kawan-kawan dia.

Kawan-kawan, kalau boleh pergi la ziarah rumah sedara-mara sebab masa ni lah nak merapatkan yang jauh. Jangan dok segan tak kena tempat. Nanti kita juga yang rugi sebab tak kenal sedara- Macam tu juga dengan rumah kawan-kawan. Saja-saja nak datang mungkin berat, tapi kalau dah raya ni, ambillah kesempatan yang ada. Tak perlu tunggu jemputan kalau nak menghidupkan sunnah Nabi SAW yakni mengeratkan tali silaturrahim. Kunjung-mengunjung tu satu wasilah dan uslub ja.

Semalam aku pergi bekwoh* di Gua Musang. Orang Pantai Timur ni rata-ratanya bab-bab bekwoh ni memang pada aku praktikal sebabnya tak merepek2 macam sebelah Pantai Barat. Tiada kompang berbagai. Sesetengah tempat tu makan bertatang. Meja pun takdak. Lagi satu, depa suka buat time raya. Mengambil kesempatan sedara-mara berkumpul. Mungkin pada kita orang Pantai Barat, rasa leceh sebab time tu la nak raya, time tu la nak gi bekwoh. Tapi pada pendapat peribadi aku, masa ni memang sesuai sebabnya sedara-mara dah berkumpul. Kawan2 nak mai tak mai tu terpulanglah. Memenuhi jemputan tu wajib beb kecuali ada sebab2 atau keuzuran yang tak dapat dielakkan. Lagipun, tak la menyusahkan nak ambil cuti dua tiga kali. Sekali harung ja. Tapi terpulang pada pendapat masing-masing.

Aku beraya di Kuala Terengganu tahun ni. Turn misses aku. Perjalanan Kuala Terengganu-Gua Musang ambil masa kurang lebih dalam 3 jam. Aku ambil jalan Kuala Terengganu-Tasik Kenyir-Felda Sg Aring-Gua Musang. Pemandangan memang cun. Jalan pun cantik. Tapi sampai Felda Sg Aring, jalan hancus. Bahaya. Berlopak level ada meteorite jatuh. silap haribulan, mau tercabut suspension kereta atau tayar kereta bengkak. Nasib la dulu aku pernah masuk rali Tepen-Kg Matang Batu. Tepaksa guna skil lama.

Yang aku nak cerita ni masa perjalanan pulang aku ke Terengganu. Guna jalan yang sama. Tapi menyinggah di Santuari Gajah yang terletak kurang lebih 140km dari Kuala Terengganu. Tepi jalan je letaknya. Boleh pegang anak gajah nama Seri dan kawannya yang dewasa; Suria. Jinak beb. anak-anak aku punyalah seronok. Aku lagi la seronok. Mana pernah aku pegang usap-usap gajah macam anak kucing! Cuma timing tu tak kena sikit sebab raya kedua pekerja tak ramai. Kalau tak, boleh tunggang gajah. FOC beb. Kalau sesapa teringin, pergi la bawak keluarga lalu jalan tu dan rasailah pengalaman pegang dan tunggang gajah FOC. Masa melawat santuari gajah tu adalah dari pukul 11 pagi - 1petang. Rehat. 3-5petang. Ada mini park untuk kanak-kanak. Budak2 memang suka sangat.

Lepas tu layan pemandangan Tasik Kenyir. Cun. Tapi ada dua tiga spot ja yang cun untuk berhenti dan tangkap gambar. Tengah2 hutan. Aku berhenti la dekat satu spot yang cun nak pukui gambar dengan anakbini aku. Tengah aku dok perembang nak pukul gambaq, aku perasan ada sebijik Camry parking belakang kereta aku. Mula cuak jugak la. Tengah hutan, parking punya luaih, awat kereta ni mai parking rapat. Bila dreba jengoi kepala, teruih aku kenai mamat tu. Faras. Menyengih ja dia. Nak dijadikan cerita, Allah Taala punya kuasa, dalam hutan tu aku boleh terserempak dengan Farasafuan. Yes! Farasafuan himself. Dia solo driving ke Terengganu nak ambil sepupu katanya.

Tu dia la kuasa Allah Taala. Subhanallah! Siapa sangka nak berjumpa kawan lama tengah2 hutan? Tak percaya? Nanti aku upload gambar. Ni aku pinjam PC adik ipaq aku.

OKlah. Selamat berhari-raya. Makan jangan jatuh sakit. Ingat, kita di'training' sebulan untuk jaga makan. Jangan lupa pulak training tu.

Dikesempatan ini, aku mengucapkan Selamat Menyambut Eidul Fitri dengan penuh kesyukuran. Maaf Zahir dan Batin daripada warga kerja Komuniti 87. Moga Syawal ini membawa kerahmatan buat kita semua, insyaAllah, amin..


6 comments:

Abang Marng said...

Sakan sungguh kawan2 aku beraya. muahahahah.

woi sahabat2ku sekalian, jangan sampai nanti ada yang masuk spital dek kerana kena penyakit macam2 sudah la.

Ni bila pulak nak buat sambutan hari raya peringkat kebangsaan? kalau tak bleh, buat peringkat zon tengah pun ok. yang dok Ipoh bleh buat zon utara. yang slatan, aku taktau gumana coverangenya..

Anonymous said...

Salam ..

Aikkkk sonyap ajer nih . Demam lemang n ketupat tak habis lg kaa .
Atau dok pusing-pusing cari kengkawan kot ada yang buat open house .

Adiosss Speki

abu_ateif said...

hahaahaaaaaa.....
macam biasak la penangan lemang n nasi impit senyap tak kata apa hahaa...
aku tahun ni punya raya giliran kampung kat selangor...baraan habis aku kat kampung jawa...geng2 jawa ni mmg pulun habis p ziarah sanak sedara...bau2 stokin pun kena p singgah gak...mmg bagus la adat ni tapi yang tak laghatnya aku la nak p beraya dari pagi sampai ke malam muahahahaha...tak caya tanya arshah bini dia satu kampung ngan bini aku...tapi arshah pandai ngelat balik raya umah mertua raya ke5.
tima kasih kengkawan yang mai raya umah aku kat ipoh ni...umah kengkawan ramai yang aku tak p ziarah lagi...kalau hampa ada buat open house jgn lupo jemput den hahaha

Abe Mark said...

Yaa taun ni paling sakan la aku pi beraya dan aku hampir berjaya meliputi semua insan2 yg dikeliling aku sebelah bini aku setel, sebelah mak & ayh aku setel, geng idrisiah oroitts, kwn kat ipoh ok.. Isk2 kira puaih la raya taun ni.. sian baby aku naik lembik sbb berjln pagi sampe mlm. Bini aku paling suka sbb dier ni bab MENERAI kuih kerin ni mmg suka.

Marng Trengganu 'Celup' said...

Muahahahah.. cerita hari raya memang tak habih beb. pulun sampai rapat bulan syawal. muhahahah..

Cumanya, aku rasa kita patut buat ziarah raya kat orang tua izanee. sebabnya khabar daripada izanee, orgtua dia tak larat dan dok sakit2.

Agak2 bila nak pi buat ziarah raya nih?

Bear Bub said...

Set je lah biler2 as long bukan hari kerje. Tak semestinya izanee nak kena ader baru nak ziarah, sbb kalu dier ngan bini dier ader pon belum tentu ringan beban mak bapak dier. Wa ok jer.. kalu buleh masing2 bwk ler buah tangan utk mak dier sian org tua tu mcm2 dugaan dier.