Solat Time

Tuesday, June 16, 2009

Percubaan

Assalamualaikum..

Selamat kembali bertugas buat para guru yang baru sahaja menghabiskan cuti sekolah selama dua minggu. Harap2 dapat refresh balik tubuh badan dan otak untuk sentiasa cergas.

Ni aku saja nak test line P1 Wimax di rumah. Masuk ni kira hari yang ke-3 lah. Tempoh percubaan selama seminggu . Money back guarantee katanya. Kalau tak puas dengan mutu perkhidmatan jalur lebar yang disediakan oleh syarikat ni, boleh pulangkan balik modem yang aku dok pakai ni.

Kenapa aku memilih P1 Wimax dan bukan lain2 syarikat macam Celcom, Maxis, Digi dan lain2? Sebabnya mudah. Yang lain offer Wifi, ni ja yang offer Wimax. Dan modemnya tidaklah sebesar pendrive macam orangramai pakai. Cucuk dan pakai. Yang ni canggih lagi. Tak payah cucuk di laptop pun. Modem dia bersaiz 5"x5" dan ada dongle (mcm pendrive) untuk Wifi. Dongle tu cucuk kat modem dan voila! tarus boleh pakai Wifi. Boleh kongsi dengan banyak komputer sama ada desktop mahupun laptop yang ada sambungan Wifi.

Ada banyak pakej yang disediakan. Daripada sebulan RM45/- hinggalah ke rm5++/-. Aku pakai yang RM99 sebulan. Buat masa sekarang ni, coverage dia turun-naik. Kadang dia laju, kadang dia lembab. Sebab dia pakai gelombang, tak macam streamyx yang pakai kabel. Untuk yang duduk di flat, aku sarankan pakai dan test dulu. Kalau signalnya cun, pakai dan pakat2 dengan jiran keliling tong-tong bayar bulanan. Memang berbaloi. Tak payah kabel2, boleh jadi murah (kalau tong2) dan mudah gila.

Yang duduk luar KL, aku tak sarankan sebabnya kawasan Pandan Indah ni pun signalnya tak berapa stabil. Hangpa boleh cuba lain2 syarikat macam Celcom dan banyak lagi. Kalau ada yang percubaan macam aku ni, hangpa jangan lepaskan peluang untuk mencuba. Banyak faedahnya. Yang penting, pastikan tiada langsung caj yang akan dikenakan bila kita kembalikan modem andaikata kita tak berpuashati dengan perkhidmatan yang disediakan. Selamat mencuba.


5 comments:

marn said...

abe mark, gua rasa lu try la yang ni. rasanya area lu tu signal mmg cun. lu kawtim la ngan jiran sebelah. alau bahagi dua, baru RM45/-. Bini lu sure sayang gila kat lu. Muahahahahaha...

Anonymous said...

Kepada yang rajin membaca dan rajin nak baca kalo ada masa, baca le review dan komen pengguna pasal P1 WIMAX. Those comments may not be fair but it's no harm to know eh:

http://blog.cglow.com/?p=137

And as for the case of Marn, it's no harm to try. Bini teman pun dok kalut nak angkat P1 WIMAX sebab kawan kat opis dok 'bakar' (ataih lagi dr perangat)...

But one comment is quite lawok :D

Masba
March 21st, 2009 at 1:34 am

I changed from Streamyx to P1 Wimax a little over a month ago.
Reason - felt like being cheated on the promised speed (actually being cheated pun)

For P1, initially the speed was kind of F1 racing…
Now, and consistently, the speed is, slower than a leisure walk in the park.. Worse than the Streamyx.

I came to my own conclusion and assumption that the P1 company would provide a higher-than-what-you-subscribed-for speed initially to please you during the trial period. Once confirmed, heiii time to drop the speed… That’s the normal Malaysia Boleh!

Anyone shares the same experience and belief?


Anon

MART said...

HI HASNUL

mart said...

Gua rasa yea, ulang skali lagi gua rasa... Produk streamyx lg bagus simply sbb ianya dibwh Telekom & semua org tau Telekom control semua talian.. so secara logik sudas tentus la produk dia la the best that malaysia has to offer at this period of time, if you know what i mean... tapi wa mungkin salah. wallahualam

ps. hi hasnul tu td sbb td dier kal tanya camner nak leave a comment so wa tentin la kat dier...

marn said...

Wa rasa la kan, tgh trial ni mcm2 leh jadi. so far, from my own experience, the signal is excellent but the service is like slower than i expected. Demit!

Aku nak anto balik la macam ni. Mcm yang dlm komen yang anon tuliskan tu, rasanya boleh jadi cenggitu. Almaklumlah, peniaga2 akhir zaman ni susah nak amanah dan jujur. Sendri mau ingat la tuh! Mau catat la tu!

Lepas tu, mcm Mart cakapkan, rasanya ada sikit la jadi macam tu. Sebab semua telcos kena suscribe bawah Telekom. Of course la Telekom nak jaga anak syarikat dia LEBIH daripada syarikat lain. Macam la jugak dengan kita, kalau jaga lebih anak orang berbanding anak sendiri, 'sakit' la tu namanya.

Isu dengan streamyx ni, depa ja yang dapat blessing from gomen bagi broadband thru out nationwide. Kalau macam Maxis tu, certain area je la such as Puchong and a few area. A so called 'sole player'. Komplain pun tak makan beb. Isunya lagi, streamyx terhad di rumah ja. Kalau balik kampung seminggu, alamat tak pakai la streamyx di rumah tuh.

Apa2 pun, ada pro and con dalam setiap piihan yang kita buat. Cumanya, which one suits and gives you more benefits.