Solat Time

Friday, September 19, 2008

Subsidi oh subsidi

Assalamuaaikum..

Saja nak kongsi cerita perihal subsidi ni. Kasi perangat mana yang dah sejuk @ suam-suam kuku. Hope y'all enjoy reading the story.. and happy fasting and god speed.

A man called CheDot owns a farm, which can produce 10 apples every day. He has 5 workers to operate the farm. Each of them eats 1 apple daily and it is enough to keep them operating the farm normally. He too eat 1 apple. The remaining 4 apples, the landlord sells them at RM10 each and he earns RM40. He uses the RM25 to improve the farm operation and facilities. He gives RM2.00 to each of his workers and he keeps the remaining RM5.00 as profit.

Day by day, the farm is well developed and all of the 5 workers are happy with the money they can save.

When CheDot sold his farm and there is a new landlord, PokLeh comes to continue the farm operation. He says to the workers: "We need to improve the farm quality and redefine our way of thinking. From now on all of you only need to pay RM1.00 for each apple you eat. It is very cheap as the price is RM10 each outside the farm."

The workers have no choice but to pay RM1.00 for the apple they eat daily. Their earning decreased from RM2.00 to RM1.00 per person. As usual, PokLeh sells the 4 apples and he gets RM40. He uses RM25 for farm improvement and pays RM10 to his 5 workers. He gets RM5.00 as profit. On top of that, he gets another RM5.00 from the apples that he sells to his workers. In total, he gets RM10 as profit every day.

Soon, the apple price increases to RM20 each. The new landlord gets a higher profit as he gets RM80 for the 4 apples he sells daily. Then, he decides to give the farming improvement contract to one of his close, friend Samy. Samy says: "Apple cost naik, improvement cost also musti naik."

So, the farm improvement cost increases from RM25 to RM50. In actual, the improvement only cost RM30. The remaining RM20, PokLeh and Samy share evenly among themselves!

Let's calculate how much PokLeh gets daily:
RM10 (from farm improvement cost: 50-50 with Samy)
RM20 (Net profit by selling 4 apples: [Gross profit, RM80] - Improvement cost, RM50] - [Wages RM10] = RM20)
RM5 (from selling apples to his workers)

In total, PokLeh gets RM35 daily compare to RM10 initially when he takes over the farm from CheDot.

His profit increases RM25 and the workers are still getting RM1.00 daily per person.

The greedy PokLeh does not want to stop there. One day, he says to his fellow workers:" You see ah, the current market price for one apple is RM20 and you are only paying RM1. See how lucky you are! I have to SUBSIDY RM19.00 for each of the apples you buy and total I need to SUBSIDY RM95.00. This will greatly burden the farm and we might get bankrupt if we continue like this. In order to avoid bankruptcy, I need to increase the apple price that you buy from RM1.00 to RM1.50 and I will bare the remaining RM18.50 per apple as my subsidy to you all. "

So, greedy PokLeh adds RM2.50 to his current profit and the number becomes RM37.50.

After you have read the story, I am sure you have already understood the meaning of a 'SUBSIDY' given by the BN government. The RM95 subsidy was never existed in the first place and so was the RM52 billion fuel subsidies generously 'given' by the Barang Naik government.

Cutting fuel subsidy is actually just a reason to steal money from your pocket. Are you gonna stand there and let them rob you???

6 comments:

marn said...

ada ke tak da subsidi ni sebenaqnya? muahahaha!!

16hb dah berlalu. kerajaan Bn masih dok berkuasa. bukan kata tukaq kerajaan. tukaq potfolio ada la. hehehehe..

marn said...

huish!! memang posa sungguh. adakah blogging dikira satu perkara yang mengurangkan pahala puasa?

muahahaha!! sampai senyap soh satu dunia nih. memang pulun sungguh abang2 dan kakak2 berpuasa dan beribadat.

Anonymous said...

salam ...

Blogging ni slow sebab , ler ni member2 yang dah berfamily tgh dok berperang nak balik kg. mane raya ni ... ( dok canang giliran kg. masing2 la ni ) .

Fuh ...rezeki aku ler kahwin ngan orang senegeri sekampung plak tu . Mr. presiden hg. balik maner . Office hg. cuti lama ka ? Laa alang2 bercuti kan .

Akie , sahabat nko ada kat umah baru balik dari Spital Ampang . 15 Oktober ni pergi sana .. LAst Kimoterapi .

Adiosss . SPEKI

marn said...

muahahaha.. macam dah biasa tempoh ja bang speki? bukan aku nak cas, aku pun pernah gak la lalu fasa bergaduh nak balik kampung mana. tapi takdak la perang lakibini. malam still tidoq sama-sama.

dua tahun pertama, aku balik kampung dua-dua belah. Lepas tu, tak tahan beb! letih badan satu, poket rabak pun sepasai. Lepas dua tahun, ikut giliran. Nak2 pulak zaman subsidi asyik kena tarik ja skang ni. Zaman stagflasi. Lagi nak nak cari penyakit kalau balik dua2 belah. Macam aku memang teruk la sebabnya sorang From Taiping With Love, sorang lagi Kole Gannu Kite. Jauh tu. Tadak lagi jalan nak potong Banjaran Titiwangsa.

Dah orang Perak takmau kat teman, nak2 pulak orang Gannu nak kt teman, tu yang teman nikah ngan orang Gannu. Walaupun depa ni sikit ulu, tapi takpa la. Tak banyak lagi pencemaran macam sebelah kita. Cuma lately, aku dok perati, belah pantai timoq la pulak yang dok sakan buat menda pelik2 skang ni. Musykil gak la aku ni.

Walau apapun, selamat berbuka, beribadah, bersahur dan berpuasa untuk semua.

Ibrahim said...

Perbezaan Kad Kredit Bank Islam dan Kad Kredit Konvensional:

1. Contract yang digunakan dalam Kad Bank Islam ialah Bai Inah & Qard Hasan (bank rakyat pakai tawarooq)iaitu akad jual beli. tapi kad kredit konvensional pakai contract pinjaman dengan interest=riba

2. Caj keuntungan untuk kad bank islam tidak "compounding" tapi kad konvensional akan mengenakan compounding interest. Cth kiraan compounding ialah katakan anda guna RM100 bulan ni, interest yang kena ialah RM2. anda bayar RM50 minimum payment, baki yang belum bayar RM52. bulan depan anda guna lagi RM100 maka baki jadi RM152. kiraan interest untuk bulan ni akan ambil kira RM2 tadi iaitu RM152. tapi bagi kad bank islam kiraan keuntungan akan hanya dikira berdasarkan jumlah penggunaan sahaja iaitu RM150.

lain2 nanti ana sambung

bani hashim said...

suasana blog kita pada hari ini sebenornya selari dgn perjalanan negara yg kita cintai, Malaysia.. sdg berjalan dgn autopilot... dul.. sepi.. dan apekemendentahketahuan...

tapi at least ada jgk la sorang dua yg komen, bagi aku still ok lagi compare tu a few blog yg aku lwt... sensorang dia jer tulih.. bak kata P Ramlee nasib baik dpt juga makan hati dr org sebelah tu hari2 mkn tulang.. muahhahhahhah

Eh takde ke kome dengor2 geng kita yg meniaga kat bazaar ramadhan.. manalah tahu senyap sbb meniaga.. ntah2 Si kirk hammet ni ader kot jual sizzling tempe 3 rasa kat maner2 bazaar ramadhan manjong.. hahaha