Solat Time

Tuesday, November 13, 2007

Kenapa perlu sembelih haiwan menurut kacamata sains

Assalamualaikum..

Sengaja aku poskan posting ni untuk renungan bersama. Marilah kita bersama-sama mengkaji kehebatan Islam. Sama ada sesuatu hikmah tentang hukum-hakam dalam agama Islam itu berjaya dibuktikan melaui kaedah saintifik ataupun tidak, itu tidak penting kerana sains bukanlah satu-satunya cara untuk kita mencari kebenaran di dalam agama Islam. Ianya sekadar salah satu kaedah untuk menguatkan keimanan dan i'tiqad kita, insyaAllah.

Wallahu A'lam.




p/s: untuk melihat gambar dengan lebih jelas, sila klik pada gambar tersebut. Terima kasih.



24 comments:

marn said...

Maka benarlah segala kata-kata Allah SWT

Anonymous said...

akom sahabat..
tima kasih marn...info yang menarik dan hujah yang mantop untuk mengelirukan pihak lawan..

abu_ateif

Z_Rahman said...

assalamualaikum guys...

TQ Marn, harap2 kengkawan yg nak buat kenduri kawin ke, open haus ke, cukoq rambut ke.. mesti hati2 memilih dagin.

Nnti niat yg baik jadik sebaliknye....

* Agak2nye.. daging ape nnti kenduri rmh sohabat kita......hmmmmmm

Renung2kan dan selamat beramal

BORG said...

klu aku nak buat kenduri dagin tupai blh x? heh..heh..

BORG: sekadar bertanya...jgn marah nnt kena jual

Anonymous said...

akom sahabat...
Abg Dur...mai kenduri umah mak aku na...menu biasa jer..daging qurma,ikan talang masin(orang melayu islam punya-gebok sbg broker),ayam masak merah..ayam tu sepupu aku yang jual n sembeleh...tapi ayam tu dia ambek dari toke cina..tak pa ka?

gebok...sebelom makan tupai hang kena tanya tupai tu dah masuk islam ker belom...klu dia pandai ngucap kira hang boleh soru turusss...kalau sebaliknya hang kena islamkan tupai tu dulu...fatwa ni jiran member aku yang bagi tau...tapi kalau hang makan kat kedai tupai tupai tak pa gerenti halal.

abu_ateif

Anonymous said...

akom...
kengkawan yang nak p kenduri umah mak aku 24.11 ni aku bagi alamatnya:

NO 78,KAMPUNG SUNGAI WANGI,
32400 AYER TAWAR,PERAK.

KLU NAK SAMPAI KESANA:
1)KALAU DARI IPOH,SELEPAS PEKAN AIR TAWAR N SEBELUM PEKAN SITIAWAN MASUK KANAN(KAT SIMPANG TU ADA SHELL DAH BANGKRAP C) JALAN MENUJU KE KAMPUNG BARU.

2)KALAU DARI SITIAWAN,JALAN MENUJU KE AIRTAWAR,NAMPAK SEKOLAH NAN HWA PEH TU JUMPA TRAFICC LIGHT MASUK KIRI.

SORI PETA TAK DAK..KIRA KLU YG AKU BAGI TU KIRA OK LA NA.

MAI JANGAN TAK MAI.

ABU_ATEIF

BORG said...

sape lg yg nak pg kenduri rmh jamil? kpd mart,marn dan yusrin hangpa pi nnt carpool ka bwk bini? klu hangpa nak pi nnt aku nak join,klu jadi aku pi dari sepang maknanya boleh la kita konvoi amacam?

BORG: lenggong,here i come..

marn said...

hehehe.. pandai hang ulas pasai tupai tu bang zenki. aku suka...aku suka.. kalau tupai tu bisu?

kalau lembu kena soh dia ngucap dulu gak ka?

Jamil said...

assalamualaikum

Terima kasih mana kawan2 yg dah cfirm nak dtg kenduri aku nanti.Borg meka cuba call mad jeni tya pase car pool nanti, sbb aku rasa dema tak de kreta lagi rasa nya.sbb kreta Jamnul masih dlm workshop.

Pada abu_atief mintak tlg wakil kan aku smpkan jemputan pd kawan2 kita yg ada dipoh dan yg meka jumpa ok.

MAJLIS :1hb Dis 2007
ALAMAT :25 BAITUL AMAN,GELOK
LENGGONG,PERAK.
019 268 3387/017 21112 87

marn said...

jom makan kenduri!!

aku dah lapaq lauk gulai kawah.. ka tadak menu tu? setakat tupai rebuih cicah ayaq asam, tu dah selalu. kepala kerbau masak asam pun cun gak. nak-nak pulak kaki itik masak berlada.

pergh..!!!! what a succulent menu!!

Anonymous said...

Rupanya kamu zahdur, dah masuk blog, mintak no hand phone hang. Ni kawan lama nak contact hang. Mesti hang ingat kat aku, sama2 posting kat sarawak tahun 1999. Always remember last time we meet at wisma belia and then so long.

LRK

kirk hammet said...

a'kum,

hai...aku ingat bnyk yg x tak tau alamat blog dan bnyk yg x blh acces,ropanya yg tau tp sonyap je pun ramai,nak tggu member seposting berbunyi br nak bersuara.

anyway aku ucapkan slmt dtg pada lokman,dgn ucapan lps dh dpt no. tel zahdur nnt diharap kirim2 lah berita lagi,jgnlah pabila keranda diusung baru kami dpt berita ttg hang.

jgn marah aku lokman,aku melawak aje heh..heh..

marn said...

huish!! ayat power mamat kirk nih.. bila keranda dibawa barulah airmata bercucuran dan dengaq berita... muahaahahah..

jangan la dipaksa2 untuk memberi sebarang koemn, biaqla buat sesuatu kerja tu ikhlas dan kita suka nak buat. janganla pulak kerna nak jaga ati kengkawan, kena PAKSA diri bagi komen dalam blog ni. setaon sekali pun takpa, dua taon sekali pun takpa, tiap-tiap ari pun takpa. asaikan doa kepada kengkawan tu sampai selalu. kalau menulis komen di blog ni setiap hari tapi kita liat liat nak doakan kawan2 pun tak guna gak (Sumpah!! aku tak tuju kepada sesiapa pun). Muahahahaha..

Moga Allah rahmati kita semua, amin..

Jamil said...

assalamulaikum

Betui ka hang tak tuju pada sapa2.....bro.
Ala kawan2 yg mana trasa tu buat je mcm xde ape2.Kita kan smua dah mcm adik bradik.Tu kira mcm perli dlm kedaan mesra.

jgn ya Jamnul

Jamil said...

Jgn marah ya jamnul(pembetulan ayat kat atas)

Anonymous said...

salam untuk cmua ...

Cuti ... cuti ... cuti ... cuti sekolah datang lg , maka bergembiralah cmua rakan2 blog aku yang kojenye sebagai pendidik . Ape agaknye perancang yang dah dibuat oleh cmua sahabat aku yang bergelar GURU . Kalau tanye aku ... rasa2 nye nak berbudi pada tanah aku yang sekangkang kera tu . Jadi le kot2 boleh tanam pokok mempelam , rambutan atau langsat sebatang dua . Kalau idok pun jaga anak2 supaya selamat walafiat ye dok .

Kenduri rumah Abu Atief aku tak dapat datang coz ade kenduri kat cni . Tp kat rumah Jamil setakat ni konfem aku pegi .

Aku nak tulis lg tapi anak aku tengah ngobok tu .. biasale dua2 jantan ... he he he . Nanti aku tulis lg

Adiosssss Meo Speki

marn said...

ngobok tu menatang afa meo speki? aku tak mara la jamil.. muahahaha.. suka lagi ada la.

ok.. penuhi cuti anda dengan perkara yang bermanfaat. moga ceria dan selamat bercuti buat mereka yang akan bercuti.

Che Mart said...

Moga Allah rahmati kita semua, amin..

M.A.T. (dr crite ultraman)) said...

Assalamualaikum sahabat....

1hb ni kami akan turun dr Kl secara car pool wa, jamenul, yus, gebok.. asri? tak tau crita.. So saper2 yg nak kami ziarah buleh le tempah aper yg patut dr skarang.. jgn le kami dtg kang dpt beskut kering jer.. heh heh heh

Aper kata kita buat kambination PERAK Special Edition.. ader saper2yg rhomah line clear?

ahmad sue said...

see you all on thursday.. heh heh heh pangkor here i come...

Moga Allah rahmati kita semua, amin..

Z_Rahman said...

assalamualaikum guys

Wahai sohabatku LRK, bile mike balik, idok ngabo dgn teman langsung... Mike boleh kontek teman di talian 019-5761174 @ 019-8893129

My bro. gybox, kue nganjar endi saiki?

* Teringat mula2 berkumpul di wisma belia sblm naik kape terobang ke sarawak

Anonymous said...

akom sahabat...
biasanyer aku masuk blog ni aku akan gumbira tapi hari ni sedih dan terasa...

semua cita nak p kenduri rumah mak jamil jer...kapool la apa la...tak dak sorang pun yang nak mai umah mak aku...meor speki dan dan tu la ada kenduri kat kampung pulakkk...sepanjang aku kenai hang tak pernah hang cita ada kenduri kat kampung hang..pirrraaahhHHHH.

wpun hampa tak nak pegi kenduri adik aku kawen aku tetap menjemput hampa lagi...kalau ada kelapangan singgah la umah mak aku seperti alamat yang tertera diatas.

abu_ateif

Anonymous said...

Salam Buat Semua ...

Alaa abu atief oiii .. aku bukannye dok dalam hutan tak de sedara mara dan jiran sekampung .. Lg pun memang normal tiap kali cuti sekolah mesti ade kenduri kahwin . Dari dulu aku dok pikio , knape orang suka buat kenduri time cuti sekolah .. buat le time tengah2 malam ke atau waktu subuh . Aku rase Mat Zeni mesti boleh tolong jawab kemusykilan aku ni .

Lg satu , lupe nak bg tau .. kalu time kenduri aku le paling sibuk coz semua borang nikah kahwin aku yang taip . Pak Mentua aku naib kadi jd ... sian aku nengok dia tulis tangan aje ... jd aku pun mengofferkan diri untuk mengynakan komputer untuk mencetak smua sijil nikah . Sape2 yang kahwin ngan orang perak mesti tau macam mane rupa sijil nikah negeri perak ni ... punyele 'complecated ' . Betoi dak wahai Tuan Kadi kamaruddin Bin Adam .

Adiossss
Meo Speki

Anonymous said...

Thanks Zahdur, kalau nak call aku pun boleh la....
my number 019-5725132 @ 017-4809681.

Lukman Razi Kamaruddin