Solat Time

Tuesday, August 23, 2011

Persiapan raya

Assalamualaikum..

tanya sama pokok, apa sebab goyang?

Wallaweh.. rasanya baru je lepaih malam Lailatul Qadr. Sebab ikut kepada tok guru aku ngaji dulu, dah banyak malam ikut tahun-tahun sudah jatuh time-time macam ni. Walau apapun jua, jangan berenti meneruskan ibadah malam anda semua. Secara peribadi, aku akui tahun ni kurang sikit beribadat berbanding tahun-tahun sudah sebab ada anak kecik. Anak pulak pesen ngajak nyembang bila masuk pukul 2 pagi sampai la ke subhi. Muke nohen je. Yang maknye dah terbongkang serender pukul 3 pagi. Ate.. hero tak bergaji ni le yang nyambung tugasan. Alasan bini: Ala..! Abg keje sendiri. Kalo ngantuk, bleh tido dalam opis kalau masuk opis. Tak ke berkelemayor mate bile mentari memunculkan diri di pagi esok harinya?


Ha.. dengo tu? Tu le masalahnye orang Melayu ni. Asai aje kerje sendiri: Eeii... syioknye.. kalo maleh, tido je kat rumah, kalau rajin pegi opeh. Kalau rase nak balik, balik je. Tak macam kami yang makan gaji. Ada masa dan peraturan. Kena ikut semua tuh. Betui ke?


Muahahahahaha! Aku gelak lagi: Muahahahahahah! Banyak la kome punye syiok. Ate.. che buat cenggitu dua bulan berturut-turut. Nak kene bako dengan staff sebab tak bayo gaji? tu kira ok le kena bako idup-idup. Kene ditangkap, lepas tu disiat kulit idup-idup, sape nak nolong? Tu yang staf, yang gomen asyik dok mintak bayo cukai sana-sini, kome tak rase. Setakat cukai pendapatan tak ngape lagi. Ni.... kalau kentut pun boleh dicukai, memang dah lama kena cukai, yob!!! Tak percaye? Berenti keroje kome sekarang, bukak bisnes Sdn Bhd., bukan Enterprise. Baru le kome tahu kaye ke idak kerajaan Msia (rakyat Malaysia kompem miskin).


Ok. Dah merapu meraban aku ni. Next topic: Persiapan raya cemana? Berapa pasang baju kurung/melayu kome taon ni? Kalau dah banyak sangat duit bonus tu, pegi le cari rumah anak yatim, belikan le baju raye ke deme tu ha. Jangan asyik pikio anak-bini kite je. Yang under priviledge tu pun kita kena senantiasa ingat. Che kome pikio, kita bergaduh laki-bini sebab nak tuko langsir baru kaler ape, sedangkan ramai yang takde kasut/selipar sebab x mampu. Tak sedih ke yob? Memang dah jauh sangat kite ni dengan Islam. Che kite sesame berubah demi Allah dan RasulNya. Jom kita azam sempena Ramadhan yang tinggal tak berapa hari je lagi nih. 

Maaf Zahir dan Batin

Ok, topik seterusnya. Iftor dan solat Terawihnya sudah, bertemu dan berpisah pun sudah. Sampai masa kita ke episod yang seterusnya; Perjumpaan Hari Raya. 

Rasanya, kita dah maklum bahawa kita akan buat Perjumpaan Hari Raya yang belum ditentukan lagi. Tempat perjumpaan tu kalau ikut posting yang sebelum ni rasanya di rumah banglow nan terbontang indah milikan abg Borg (tapi tak dapat green light lagi daripada tuan tanah kedaung). Apa-apa pun, jom kita buat survey.
ha.. sapa yang tak teringin kalau macam ni?

Ha.. bila nak bikin rumah terbuka raya? Di mana (ikut ati aku kita buat di rumah abg Borg)? Jom mengundi!!!

p/s: undian ini hanya untuk warganegara Malaysia yang sah dan bukannya pengundi hantu yang di'sah'kan oleh Gomen.

5 comments:

Bro Mart said...

Teman stuju bebeno dgn cadangan mike tu.. ater satu lagi undi utk umah abg Borg.. Lagi satu berita yg baru aku terima.. Isterimya Bro Karim Rahmat telah selamat melahirkan baby girl.. pagi tadi.. Tahniah Karim.. Moga murah lagi ler rezeki mike...

Marnolito said...

Teman pun dapat berite gembire tu pagi ni jugak. Tahniah le abg Karim oi..! Moga murah rezeki selalu hendaknye, amin...!

abuhusnie said...
This comment has been removed by the author.
abuhusnie said...

Alhamdulillah, bertambah lagi umat Rasulullah saw...tahniah Akhi Karim Rahmat..

iZaNeE said...

Ke mana menghilang saudara Karim kita nie yeop? Lama bebenor teman x dgr cite dia?