Solat Time

Monday, July 25, 2011

Tak menang tangan

Assalamualaikum..

Pe kabo semuenye? Harap2 sihat belake. Aku sejak kebelakangan ni tak menang tangan. Bukan keje di opis yang banyak, tapi kerja di rumah yang banyak. Menimbun-nimbun kain-baju nak kena lipat dan gosok. Mane kalut dengan anak yang sekolah rendahnye, sekolah tadikanye, yang tak bersekolah di rumah tu pun nak kene kelole. 

Mane idaknya, bini wanita berkarier le katekan. Udah tu, 2 bulan cuti bersalin, mengkeme tau2 aje le... menimbun keje di opis nak kene setel. Penyudahnye, aku le yang jadi tukang suri rumah part time aka half time. Anak yang paling kecik tu pulak, asei ade maknye di rumah, udah takndak berenggang le pulak. Nak berkelek kehulu kehelio. Teman nak ngenden dgn maknye pun takndak dikasinye. Tu yang tak lalu teman. Tapi, ape boleh buat? Udah nak sangat beranak kecik. Ha.. pakej le tuh... Nasib baik sihat walafiat, kene badan pulak meragam, tak ke penin dibuatnye?

Tu le kisah teman. Kisah mengkeme cemane pulak? Cer citer.. cer citer..

Dan dah berbetulan dengan nak masuk bulan puasa yang sangat2 dinantikan oleh kita semua, maka dengan ini aku membuka sebarang cadangan untuk tarikh, tempat dan tema untuk majlis Iftor Jame'i kita yang selalu diadakan saban tahun. Kira acara tahunan gitew. 

Apa kata survey? Ada cadangan? Cadangan aku dan abg Mart (kaki dia still busuk dan bernanah. Udah macam tiang jamban nak roboh je aku nengok): memandangkan rumah Abu Atief dekat tepi hiway, senang nak xs, apa kata buat lagi kat sana? Sekadar cadangan. Ka Abu Atief ada bantahan? 

p/s: Lagi cepat kita buat keputusan lagi bagus untuk kita buat perancangan. Dok gitew?

17 comments:

Ahmad Zaki @ abuateif said...

bangga teman baca citer mike man...bini n anak2 mike sure dapat suami n ayah yg amat bertangungjawab cam miker..
utk acara tahunan kita iftar jamaai tahun ni aku dengan rendah diri n rela hati amat bersetuju sekali sekiranya teratak usang aku dijadikan venue iftar jamaai...turut mengundang seisi keluarga.

tapi gebox tak pa ka?hari tu seusai iftar jamaai puasa tahun lepas beliau ada mencadangkan venue utk tahun ini di banglo mewah beliau...tu pun ikut kengkawan la...aku tak dak masalah nak buat kat umah aku mmg aku alu2kan atau nak buat kat tempat lain pun aku setuju jer...

man...promosi dah boleh buat dah...tahun ni kita buat iftar jamaai mega pulak...kena ejas betul2 tarikh n masa k

marn said...

This is best bro! Taon ni kita pukul habis sebab ni tahun2 last BN memerintah Malaya.

marn said...

Ke guanne Abang Borg? Teman ok je kalo abg Borg ngajak ke Banglow mewah beliau. Sape le teman nak injak kaki masuk ke dalam rumah beso tebentang. Mau sesat teman dalam cahaya gemerlapan lampu chandelier (Thurayya) di ruang tamunya itew.

Bukan ape, takut bercalor je lantai marmar buatan Italy di rumah banglow itew.

Ahmad Zaki @ abuateif said...

perghhh tak sabo rasanya menanti tarikh iftar jamaai nanti...rasa cam ramadhan tahun ni lambat jer datang hehehe...

harap2 tahun ni kita leh kumpul lagi ramai berbanding tahun2 lepas...hari tu aku ada jumpa ngan sofi kadir n mr arshad diorang pun melahirkan rasa terharu dan gembira bila aku cita pasal nak buat iftar jamaai...tapi depa semua kata kalau kat ipoh depa boleh gagah la mai...kalau umah gebok depa kata wpun banglo mewah tahap gaban tapi depa kata jauh sgt nak p...itu pendapat kengkawan yg aku jumpa la...

camner kengkawan yg lain...bila nak buat?kat mana yg patut?aku ofer umah aku...tapi klu kengkawan yg lain nak buat kt umah dia aku setuju jer

abuhusnie said...

Salam,
terima ksih teman untuk sahabat kita abuatief kerana sudi sekali lagi menjadikan terataknya sebagai venue iftor jamaaie nanti...teman amat bersetuju kalo diadakan di sana kerana tuan rumah pun dah offer...kalo boleh tuan president tolong tetapkan tarikh secepat mungkin...teman setakat hari dah penuh dgn tazkirah kecuali 27 ogos teman free...

borg said...

aku amat berharap sekiranya dpt dibuat dirumah aku,sekurang-kurangnya dpt jugak memakmurkan rmh aku yg ala kadar tu (Kome jgn dengo le dakyah abu atief tu,dia tu mmg kuat propagandanya,cerita sejengkal blh jd sedepa ditangan beliau) dgn aktiviti ibadah.tp klu dh kengkawan dh decide lbh senang dirmh abu atief,aku ikut je,tp aku aku msh mengoferkan rmh aku sbg alternatif kedua sekiranya terdpt sebarang masaalah.bg aku tak kira la rmh sapa pun yg penting tujuannya ialah dpt beribadah bersama-sama dgn kehadiran kengkawan sebanyak mungkin.

Anonymous said...

Wowwwwwww !!!!!
Iftor Jamaie ... bagussss . Boleh le aku bawak lagi gulai ikan Jelawat masak tempoyakkk + petai . Bagi aku , ikut aje rumah sape-sape . Yang penting ada buat iftor jamaie . Tahun ni , sure aku satu family akan datang . Sorry Gbok ,rumah nko tu jauh bebenor ke ? sampe kengkawan kata susah sikit .
Yang keduanya aku harap ramai kengkawan yang dapat datang . Paling penting masa berbuka tu dapat berkumpul ramai2 . Kalau dah datang lewat sangat , kadang2 rasa tak syok leee .

Adios .
Meor Speki

Ahmad Zaki @ abuateif said...

jauh di lubuk hati kecil ku ini aku teringin sangat nak berbuka kat banglo mewah bro gbox wpun beliau menyangkalnya...terus terang aku katakan...sekiranya semua kengkawan setuju buat iftar jamaai kt banglo mewah gbox aku 17 kali setuju..

perghhh,,,abu husni boleh tahan hang ni na...laris bak cempedak goreng tazkirah ramadhan...tahniah sahabat...mudah2an dakwah ko mengajak umat ke syurga diberkati dan dpermudahkan oleh allah...

meor,,meleleh ayo lio teman bila miker citer bab ikan jelawat masak tempoyak...wpun dah 2 tahun berlalu rasa jelawat tempoyak yg miker bawak hari tu masih terngiang2 kat kerongkong teman...

harap2 jk publisiti promote iftar jamaai kita ni kasi gempak tahun ni...tak cukup umah kita sewa khemah bro jgn risau...

Anonymous said...

So ....

udah ada ke tarikh Iftor Jamaie tu .
Udah tak sabaor wehhhhhhhhh

Speki

Ahmad Zaki @ abuateif said...

hehehe...

aku terpulang la kat hampa semua...tarikh yang aku tak leh ialah hari nuzul quran...surau kat umah aku ni buat iftar jamaai..tak syok la ada 2 pgrm pada malam yang sama...yg lain insyallah habaq ja bila n nak makan apa...kita boleh ejas hehehe

marn said...

Er.. er... agak susah jugak untuk aku menetapkan tarikhnya. Cenggini la, kome yang duduk berdekatan la decide. Kami yang jauh ni ngikut je. Sebab yang penting, yang berdekatan. Yang jauh ni, bukanlah tak penting, tapi besar kemungkinan banyak songehan bila dah dekat tarikh. Kita kasik gempaq ini taon. Pukui habis taon2 sudah.

Cumenye, kalo ngikut kalendar Abu Husnie, tak dapek la. 27hb tu dah dekat sangat rayanya. Aku beso kemungkinan balik Gannu lagi taun ni, memandangkan mak aku insyaAllah ke Tanah Suci 28hb ni. So, nak balik raya dengan ketiadaan bonda, memang x syiok banget. Kalau balik jugak ke Tepen, taun depan miss lagi nak raya ngan bonda. @ tahun berturut2 miss raya dgn bonda.. lemah longlai memikiokannye.

Pasey venue teman tak kisah. Skang ni ada 2 pilihan. Kome bincang le leklok. Jangan sampey tak bertego sape dek kerana berebut nak jadi host Iftor Jamaei tu nanti, sudah...

Borg, cadangan teman le.. che bagi slot iftor jamaei ke Abu Atief, lepas raya, kita buat openhaus raya kat rumah mike, amcam? This is best bro..! Siap tahlil berbagai di rumah mike. Bukan apa Borg, para asatiz macam si Abu Husnie tu sebagai tamsil sibuknya asatiz dengan program Ehya' Ramadhannya. Kureng bisa la bila ramai asatiz yang tak free malam iftor tu nanti.

Ni kira my One Cent Opini lah.. terpulang. Janji kita Iftor..!!!!!! Dan tumbangkan rejim zalim BN, tali-barut British!!! Allahu Akbar!!!

abuhusnie said...

Tarikh cadangan pada 14/8/2011 hari Ahad malam Isnin...kalau tak boleh tarikh tu pun tak pa, yang penting majlis Iftor Jamaie mesti dilangsungkan sebagaimana tahun2 yang lalu...

Ahmad Zaki @ abuateif said...

aku cadangkan hari sabtu 20/8/2011...

cdgn abu husni tu cantik tapi kalau buat hari ahad kesian kat orang yg dok jauh...aku no hal...kalau buat sabtu leh sembang lama ckit...dok gitu?

orang key el mmg kena ader la espesiali tn presiden n de geng...kalau tak dak tak meriah la orang kata...cuba bayangkan perhimpunan agung umno berlansung tapi dato najib n rosmah tak mai...tentu hambar bukan?

apa pun terpulang kata majority la...kira buat kat umah aku la na...kata orang tengah2 hehehe...tepi highway senang nak singgah..nanti raya kita p serang banglo mewah gbox

marn said...

ana stujus!!!!!!! This is best bro! Janji ada Aba Husnie.. dia jadi tok imam, aku khusyuk lebih sebab kompem dia x sokong kerajaan zalim!

Anonymous said...

jadi ... jangan tak jadi .

Ahmad Zaki @ abuateif said...

kalau dah setuju dok biaq lagi...buat satu post baru menarik lagi tertarik tolong war2kan pgrm mega kita ni....kengkawan tolong sampaikan kepada sahabat kita yg jarang2 buka blog ni...

tentatif pun aku rasa yang sempoi2 jer...tahlil utk arwah ayah mak kita kena ada la...pas tu makan beradab...solat taraweh n tazkirah...last sekali pgrm jejak kasih la

marn said...

Tapi teman kene le tanye dulu geng kl ni.. kalo ngikut tarikh aba husnie tu hari ahad yang mana teman no hal punya. tapi kot2 la jadi issue dengan yang lainnya. tak boleh nak dulukan diri sendiri. kena dapat pendapat jumhur.

Kalo date abu Atief tu pun best jugak. Teman pun dah terkompius nih.. Skang ni. aku bukak undi untuk 2 tarikh nih. Mengkeme macam mana?