Solat Time

Thursday, January 3, 2008

Selamat, selamat dan selamat..

Assalamualaikum..

Selamat Tahun Baru Gregori 2008, Selamat Berazam Baru, Selamat Bertugas buat Guru-guru dan Selamat Belajar buat Murid-murid.

Ucapan selamat khas buat mereka yang berazam untuk membuka tirai 2008 dengan azam dan semangat untuk memajukan diri. Aku pun tumpang gembira dengan keadaan K87 kita yang semakin meriah dan rancak. Alhamdulillah, Allah Taala jua yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Kerana Dialah yang memberi ruang dan peluang untuk kita terus bersama-sama memblog.

Masuk hari ni, baru dua hari aku berasa sihat sebab aku baru sembuh demam & serangan asma. Mat Jeni masih lagi ditahan di hospital kerana kena jangkitan virus di kaki (kaki bengkak). Doa2kan semoga dia cepat sembuh dan dibenarkan keluar dari hospital secepat mungkin.

Semalam aku, Saiful Asri, sepupu Asri dan Jamil pergi melawat Mat Jeni di Hospital Ampang Puteri pukul 11.45malam. Bawak Mat lari pi makan kat kedai nasi kandar Pelita di seberang jalan. Seleranya tetap macam biasa. Sebab yang sakitnya kaki, bukan perut mahupun mulut.

Apa jua episod yang telah kita lalui semasa 2007, kiranya baik, jadikan ingatan, dan jikalau tak baik, jadikan sempadan. Tahun 2007 kita tinggalkan dengan penuh emosi dan kenangan. Moga 2008 menjadi tahun di antara tahun-tahun terbaik dalam hidup kita, insyaAllah.

Hasil mesyuarat tanggal 28 Disember lalu bagi membincangkan reunion ke-2 nanti yang telah diputuskan sebulat suara seperti berikut:
  1. Tarikh : 13 & 14 Mac 2008 bersamaan hari Khamis dan Jumaat.
  2. Tempat: Teluk Nipah, Pulau Pangkor.
  3. Harga: (belum diputuskan).
  4. Makanan: Untuk jamuan makan malam, kita putuskan akan diadakan gotong-royong. Manakala untuk minum petang hari tiba dan sarapan pagi hari kedua; kita minta tuan chalet sediakan. Tapi kalau cik GBorg atau sesiapa saja yang ada cadangan yang lebih bernas, sila suarakan.
Untuk mereka yang dari KL dan Lembah Klang yang ingin berkonvoi pada pagi 13 Mac tu nanti, bolehlah bertemu di Hentian Sebelah Rawang dari pukul 7.30 - 8pagi.

Aku stop kat sini dulu, nanti ada apa-apa info, aku sambung lain.

Wassalam.


55 comments:

kirk hammet said...

a'kum,

kepada mat jeni,diharpkan semoga cepat sembuh dan kurangkan kolesterol anda,tp wa terkilan takder saper2 pun yg inform wa bila man dan mat sakit,tau2 dah sorang duduk wad yg sorang lagi smpi dah baik,anyway alhamdulillah krn man dh smbh

Anonymous said...

Salam buat semua ....

Sape lak yang tibe2 aje sakit ni . Sakit poket kosong sebab anak2 nak sekolah ke ? tau dot dot dot dot .

Aku dah kate ... kalendar permainan MSSPk tahun 2008 ni mengancam ckit . Cmua game peringkat negeri buat dalam cuti sekolah tu ... So , macam mane yang aku dah crite dulu .. aku mungkin tarik diri atau pun mungkin idok ( join jugak le tu maksudnye ) . Tapi tak pe kan ... kan ke dah ramai kengkawan kite yang udah join blog ni , mesti ramai yang nak sertai reunion tu . Ala ape yang ade pd aku ni , tak de pun tak pe ( merajuk ckit ) ... tak gitu wahai Abu Atief ooiiiii .

Dar dulu aku dok tanye .. ape khabar ngan sahabat kite Ustaz Yahya Farman , teringin bebenor aku nak jumpa ngan nye ... rindu rasenye . Dia tak join blog ni ke . Sape yang tahu dia kat maner calling2 aku ni atau bg no. phone dia sama aku ... boleh lerrr

Ok le ... udah le tu.. esok2 le plak aku intai blog ni .

Adiosssss. MEO SPEKI

abu_ateif said...

takziah aku ucapkan pada sahabat2 yang diuji oleh allah dengan penyakit masing2...moga hampa sabar dan bersyukur dan tak lupa juga jangan lupa bertaubat kat dosa2 yang kita dah buat.

aku setuju ngan tarikh reunion tu...2 hari pun dah cukup...janji kita boleh jumpa n mamampatkan tali persaudaraan sesama kita.

aisehhh meor speki tak leh nak join la pulok...aku dapat rasakan ketidakhadiran hang ke reunion kali ni sedikit sebanyak boleh menjejaskan kemeriahan dan kecerian majlis kita...paling kurang pun sapa nak basuh periuk belanga serta mangkuk hayon kalau hang tak dak...tak kan mr gbox kot...tapi kalau dia basuh pun patut la jugak pasal dia tuan rumah muahahahahaaa.

marn said...

aku pun tak tau nak kata apa la kan. kadang2 blog ni meriah macam ribut, kadang sengap macam tanah kubor. Apa2 pun, aku tau yang ada di kalangan kawan2yang masuk, baca dan tidak memberi sebanrang komen.

Aku pun dah jadi habit, bila dapat ja internet, perkara pertama musti bukak blog ni. nak baca komen2 kengkawan. muahahahaah.. rindu seh..

aku rasa mat masih lagi dok dalam wad. ni pun, curi2 tulih.. nak solat jemaat jap kang.

Meo speki, lu kalau nak kontek si yaya farman, lu mintak nomot sama si sepul asri. dia ada nomot. aku tadak. sebab hp aku lauya punya phone. tak leh simpan no. hp banyak2. muahahahaah (ni kalau tau dek si LRK sure jadi sayor basi aku nih). Satu lagi Meo, bukannya senang nak jumpa besar2an macam reunion. aku punya pendapat la, lu try la ejas bagi bulih join kita worang. banyak asbabul nuzulnya tuh.

eh, borg.. bila boleh tau harga chalet? abg abu atief, tolong bagi nomot akaun sama apa jenih bank. senang nanti kengkawan nak bank-in kan cash/cheque/bankdreaf atau apa2 jua untuk duit chalet dan makan.

Untuk bro Kirk Hamlet, jangan la terkilan sebab actually, mat zenith sendiri yang tidak mau aku boh dalam blog ni perihal sakit dia tu. dia senayot la rasanya kalau kengkawan tau dia masuk spital. muahahahaah. takde ape yang serius. dokter je yang poyo tahan si mart zenith tuh (ni kata mat la).

Jamil said...

salam smua

Kirk,sorry masa mad sakit aku tak sms smua sbb mad kata tak payah bg tau ramai2 sbb tak srius sgt.(klu ikutkan mad dia tak nak bg tau)

Tp klu sakit teruk & kmatian slalunya aku akn sms pada smua.so jgn kecik ati k.......
Smlm(Jumaat)aku sms dgn Mad tya kabo, dia kata dia dah kluar dr Ampang Puteri.

Jamnul bila hang demam? mlm kita p tgk mad tu,aku tgk stdy je.

Tot,ni no Wak Yahya Farman
012 570 1814/012 324 9161.Lagi satu lupakan je program MSSPk tu klu meka tak takde pun dia org buat jugak program tu,baik meka join kat Pangkor lagi happening bro...

BORG said...

a'kum

utk pengetahuan semua hasil perbincangan aku dgn toke resort adalah spt berikut:

CHALET:RM 120 sehari(termasuk sabtu dn ahad,so tarikh masih blh ejas)
DAPUR :RM 50(termasuk perkakas dan pinggan mangkuk)
SEWA PUKAT :free of charge

so klu ada apa2 komen atau pertanyaan sila kemukakan dlm blog ni.
kpd speki MSSPK tu mengikut pengalaman aku dlm hmpr 10 tahun ni biasanya diadakan pada hari sekolah sehingga ke awal cuti sekolah,so aku rasa tak de masaalah kot.

BORG:harap2 ramai le yg akan menjoinkan diri

marn said...

eh borg.. lupalak nak soh mintak kotanyakan tokey celet tuh, ada brapa unit chalet dia ada? sama ada yang diperbuat daripada kayu mahupun konkrit.

macam best gak kalau dienjakkan tarikh tuh. sebab tak payah la sapa yang kerja, kena amik cuti sampai dua hari. sebab rate chalet sama. takkan tak leh kurang lagi borg? aku tau musti boleh kurang punya kan? sewa dapor kira balash la. Balash? tanya abu atief apa maknanya.

abu_ateif said...

balash tu makna dia gibok makan komisen lebih sangat...tu yang mahai tu muhahahahahaaa...jgn marah gebok lawak bodoh jer tu...wehhh tukar tarikh sabtu ahad lagi hapening...aku setuju sangat.gebox,hang jek lagi toke chalet tu kasi murah ckit...guna la ayat hang power yang hang crita kat aku hari tu.

z_rahman said...

assalamualaikum broz,
Wa rasa trkilan sbb x leh join u all sume. Pangkoq dh mcm rmh ke2 aku. Wa mengaji sek. rendah dulu kt sek. Cikgu Husaini ngajaq la ni....

Kubu belanda tu dulu tmpt prmainan wa dulu..

marn said...

hang serius ke z_rahman? aku macam susah nak percaya jert..
kalau sungguhpun, tak nampak pun macam cina pulau. cina bukit ada la.. muahahahahaah.. saja nak menyakat. jangan dendam ngan aku z_rahman.

aku tau gborg sengaja simpan power di sat-sat akhir macam otroman. kita bagi la dia geli-geli nak tokey chalet tuh. nanti tokey tu dah lentoq baek punya, sure ngan chalet2 tu dia bagi kat gborg free..

aku suka gak dienjakkan tarikh tu ke depan sehari. tapi takdak la sampai ahad. sebab kalo boleh, nak la aku rest kat umah sehari. ka gumana?

Anonymous said...

Salam Buat Semua ...

He He He He He ..... sape yang teringin nak dok n besembang ngan kengkawan sekolah . Aku kalu boleh memang nak join , pastikan tarikhnye betoi-betoi dulu . Cadangnye aku nak bawa anak bini sekali , dah alang-alang bercuti . Tak Gitu Mr. Gbok ..Eh ade lg ke chalet kosong . Ape nama chalet tu ? Bg le tau ... aku tak kan call tokeh chalet tu unhtuk potong harga mark up nko tu gbok oiii .

Dah buat polling ke ? setakat ni brape orang yang sudi nak join reunion tu . Alang2 buat bior le ramai . Abu Atief ..nko bawa anak bini skali ke ? nanti boleh le anak jantan aku bergomoi ngan anak jantan nko tu haa.

Adiossss . MEO SPEKI

BORG said...

a'kum,

sori pd sahabatku semua sbb jrg msk blog,maklum le baru bukak sekolah,sibuk dan menyibukkan diri lah aku adanya,

anyway utk pengetahuan marn,terdpat 12 chalet batu dan 3 chalet kayu dan 2 dorm msg2 utk 12 org bagi satu dorm,

ttg dapur dan peralatan,setelah aku memukatakmalukan muka aku dihadapan toke chalet itu maka dapatlah kita menggunakannya tanpa apa2 bayaran adanya alhamdulillah,

ttg tarikh tu pulak aku rasa ada baiknya kita injakkan ke hari jmaat dan sabtu utk kebaikkan dan keselesaan semua insyaallah.So apa yg aku perlukan skrg ialah comformation dari sahabat2 semua.

BORG: bunyikan hon tanda setuju, TAKBIR..

BORG said...

yo bro2 semua,dalam posting TARIKH DAN GOTONG ROYONG PANGKOR ada satu mamat menamakan dirinya tiyor,sape tu woi,tiyor betoi le,

BORG:(TIYOR) Taik Idung Yang Original Resepi keh..keh..keh..

abu_ateif said...

akom semua...
aku setuju buat jumaat n sabtu...bukan paaa betui la kata marn tu hari ahad leh istirehat kat umah..kena bagi kompom awai2 untuk menyenangkan semua pihak.

borg,
tiyor tu asri skote laaa...yang suara lemak merdu tu..aisehhh tu pun hang tak kenai...mana ada orang lagi yang dok kat kampung pauh tu.

abu_hanan said...

aku tabek kat gbox dengan ayat power dia habih toke chalet lembik tengkuk bagi kita guna dapur n peralatan masak fri....aku rasa kalau gbox kasi tekan ayat power ckit lagi kat toke tu sure dia sedekah jer kat gbox segala chalet2 yang dia ada.ana tabek spring kat akhi gbox.

abang durr...tak payah nak terkilan la kalau tak leh join kitaorang...hang dok diam2 jer kat sarawak tu makan gamber banyak2 muahahahaa.

speki,
nama pun hari keluarga kena bawak anak bini la baru layak dipanggil ayah mitahli...lain la kengkawan yang bujang tua depa tak dak pilihan dah kena mai sorang2 heheheehe.

abg bigfoot said...

I'm back.. alive & kickin'.. eh Asri beriya nak buat kad jemputan ni yg buat wa muskkil nih... dah le semalam mintak no phone "tuut".. Aisey asri nak menikah lg satu ka.. heheheh abg sokong hehehe, aku mmg suka pi kenuri nih..

abg bigfoot lagi said...

macam macam la hampa nih.. sat2 kameh jemaat, sat2 sabtu ahad, ni skang jemaat sabtu lak.. Tp bagus gak nakpak sbb kita ni progressif & wa stuju yg las skali tuh.. kurang2 tak la susah kawan2 nak pujuk bini amik cuti lama2.. geng2 semua start your engine. vroomm2

marn said...

wo.. stakat la ni, poll ramai yang mintak jemaat sabtu. aku on.!!!

so, kiranya nanti aku akan postingkan hasil daripada ribut minda kita nih.

wo.. stakat la ni, aku rasa ramai gak la yang nak pegi, cumanya yang kompem tu yang tak ramai.

abg borg.. nanti tolong buat bajet untuk barang2 masak (lu jv ngan si abu atief untuk comeout ngan bajet). pastu, bagitau kat mat zenith, senang nanti kita nak bajet brapa nak kena bayo total for each person/family. takde le nanti tak cukup sana-sini.

abe bikfuk said...

hold your horses bro marn.. jgn posting baru lagi.. tggu la at least next week.. ok.. wa br ngage ngan Tuan Guru Borg.. ada few things yg nak kena clear dulu.. kurangnyer kat new posting nanti sumenya dah serba lengkap lah OK?

marn said...

as you said bro! aku ok jert... janji semua berjalan dengan lancaq!!!

z_rahman said...

assalamualaikum guyz,
Amboi2 sakan hg kutuk aku abu atief, sesedap mulut ja no, klau btoi hg ni dh smpai thp ironchef pringkat gaban, cuba try test tengok hg masok laksa mi, ada brani.....

Muahahahaha

Anyway slmt brunion, kenang daku dlm doa, kpd bro mat @ bob smoga chat sokmo.

Bila bro asri skot pndh dr sabah.

anak pak long LID said...

as...kum
dur..
aku dah balik kat sini hampir 3 tahun. bulan 6 ni posting baru.

mat jeni,
aku memang minat dan suka kat dia tapi aku tetap setia kat bini aku.

abu ateif...
sapa ni, sedap mulut aje kata aku suara lunak. sapa yeee. aku akan siasat dan saman malu... ada ke sejuta

tiyor said...

aku dah tau abu ateif tu sapa.....
sepatutnya hang pakai la nama glomor hang tapi tak pe la
pasai hang belaja sampai kat tok arab kenalah aku respect kat hang
so aku ampun kan hang.

abu_ateif said...

tiyor,
minta ampun aku kat hang...tak dak niat utk menyinggung perasaan hang apatah lagi mencalar maruah hang yang terjunjung...aku cuma nak describe nama glamer "tiyor" hang tu agar dapat dikenali oleh bro gbox n kengkawan yang lain...sori na...pasai nama tiyor ni aku rasa masa hang f6 baru baru dapat yer dak?

Durrrrr,
jgn mare aku buat lawak bodo jer tu...aku dah tak der taktik lain untuk berselogho ngan hang...cuma aku tak nak ko berduka lara pasal tak leh join kitaorang...tahun depan kita buat reunion kat kucing pulak amacam?

jebongsama said...

kuching? macam best. takpa. menda ni subjektif.. mana tau, kot2 ada sesapa yang dapat duit hibah, boleh la sponsor.

aku tumpang ja.

Anonymous said...

Aku ada ke Pangkor pd 5-6 Jan. lepas, sorry sbb tak maklum pd sapa2 esp. tuan tanah Gebok, sbb urusan kerja lagipun jadual ketat so tak nak le plan jumpa kang tak jadi tak syok pulak. Pi sana pun plan last minute sbb bos tetiba je ajak ke sana ada kerja...

Lokasi aku pergi tu kat Teluk Nipah le juga, apa nama... Suria Beach Resort... luas gak bilik ada 3 katil puas le berguling... satu lagi aku pi Coral Beach Resort (Ting Chew Peh punya kan?)...

Hari tu aku ada taip nak post cerita ni, ntah silap tekan kat mana terus ilang apa aku taip... pastu pulak kena pi Langkawi so ni le ada peluang nulis sikit...

Anyway, pasal plan kome tu aku ngikut je, nak komen bebanyak pun aku tgk semua dah ok atas kerja keras kome2 yg ada di Perak esp Sitiawan dan Pangkor tu... so keep us posted...

Takde apa2 halangan (esp. kerja - err masa tu time pilihanraya ka?) insya Allah aku join. Plan Jumaat - Sabtu tu bagus sbb Ahad boleh rest, lagipun weekend sure sesak, kalo sesak sgt Pangkor tu tak syok juga, sbb kalo boleh nak dgr sore kita je riuh kat sana hehehe...

Masa aku ke sana tu pun aku tgk ramainya org, gerai2 pun 'bersidai' je tepi pantai... tak elok menor ropenya... bukan apa, silap gaya abih le kita mandi air laut + belen2 teh tarik + kopi o...

Ok guys keep up the good work...

Later

marn said...

muahahahaha... aku suka dengan mi later punya line ni- "bukan apa, silap gaya abih le kita mandi air laut + belen2 teh tarik + kopi o...".

so, kita kena pastikan bahawa kita tak mandi kat area yang disebutkan oleh mr mi later kita nih. muahahaha. tadi aku jumpa peysey.. dia insyaAllah join. katanya la.... pastu, aku call si sofi kadiaq! beb!! lama tak dengaq sora dia. dia la ni dok keja kat bsn tanjung piandang. sesapa sesat pi sana, leh la pi kacau dia. mueheheheh

woi!! selamat tahun baru Hijriah 1429!!

z_rahman said...

assalamualaikum guyz,

wa masih ingat dulu, kaw. teluk nipah tu tempat kitorang camping slps SPM 1991. Lebih krg 7-10 bebudak idrisiah lepak di tepi pantai.....
Masa tu camping memang betul2 tepi pantai....

Peh masa mmg rasa free sungguh. maklumlah budak baru abih SPM....

Agak2 kalau nk save lg, tiap keluarga bawa khemah sendiri...........

Renung2kan dan selamat beramal

Anonymous said...

Btw, aku lupa nak bgtau, program yg aku attend tu program dgn penghulu2 seluruh Perak, tidak terkecuali Penghulu Pangkor.

Terkujat juga bila aku jumpa junior2 kat Idrisiah... dah jadi Penghulu!! Ada 2 orang, sorang tu muka familiar sbb masa kita form 5 tu dia form 3 kot. Errr... sapa ke nama ntah Penghulu pun lupa nak kasi name card. Anyway, sorang tu Penghulu Mukin Lawin (Grik) kalo tak silap, sorang lagi Penghulu Mukim Kota Lama Kiri (Mukim Meor le heheh)

Just wanna share...

Later

mart zenith said...

Dur aku pon dok teringat gak peristiwa Camping tu... Tapi bila ingat2 balik jauh tu kita jln kaki dr jeti... hish mmg kerje giler tul, skang ni mintak ampun la nak jln lagi.. hehe

scottes said...

as..........kum semua.

Cuba kita fikirkan skejap. Sebenarnya hidup kita ini makin singkat dan bukannya makin panjang. Dari hari ke sehari kita makin pendek umur, dengan kata lain, ajal kita semakin hampir dan bukannya semakin panjang usia kita ini.
Kadang2 aku rasakan aku malas untuk memikirkan masa2 yang lalu kerana ianya penuh dengan kekesalan yang tidak akan mengubah perjalanan hidup masa kini. Kata orang, yang berlalu itu jadikan kenangan dan pedoman tapi sekiranya kenangan lalu itu terisi dengan kekesalan apa kah ianya tetap menjadi pedoman.
Tapi......
Aku respek dengan hangpa semua. Life must go on. Walau usia kita dah melampaui separuh umur nabi namun kita tetap mengingati zaman2 yang berdarah panas. Kadang2 kita akan tersenyum sendirian mengingati perkara2 yang kita lalui dahulu. Kadang2 juga kita kan ketawa berdekah2 bila berbual tentang masa2 lampau namun mampukah kita mengembalikah semuanya itu. Hidup kita umpama di dalam sebuah kereta. Yang ada di cermin hadapan itu adalah dunia akan datang. Yang ada di dalam kereta itu pula adalah masa sekarang dan yang terlihat dicermin sisi pandang belakang adalah masa yang telah lalu. Sekiranya kita memandu dengan gear undur untuk mengejar masa yang telah lalu tidakkah ianya menyalahi dari prinsip kejadian kereta itu. Tidak ada kereta yang diciptakan untuk memandu secara undur, jika ada maka ianya adalah pelik dan yang pelik itu adalah unik dan yang unik dan pelik itulah sesuatu yang amat berharga.sampai ketemu lagi.....

scotteis said...

demikianlah tadi kuliah petang kita pada hari ini.
ambik mood nak bagi kuliah aje....
jangan mareeeeeeeee semua

scotties said...

jamnul,
mi later tu sape ye.
lupa nak ucap selamat tahun baru hijrah 1429 kat semua
renung2 kanlah...
Buat renungan pada tahun baru maal hijrah 1429. 5 ciri ke-tua-an
1. Membaca makin jauh, kencing makin dekat.
2. Dulu tidor mengadap muka, sekang tido belaga punggong.
3. Dulu pakai minyak wangi, sekarang pakai minyak angin.
4. Dulu 12x sebulan, sekarang 12x setahun.
5. Dulu keras menunggu, sekarang menunggu keras.

wassalam

Abg X big foot said...

Dear scotties & fellow Komuniti87,

Aku secara peribadi tersangat suka apabila dapat bergaul balik dgn geng seIdrisiah, Bukan nyer aper as I said before.. byk benda2 yg kita dah lama tinggal tapi skarang kita ingat balik.. Bahkan byk ilmu2dr sahabat lain yg dapat dikongsi bersama.. Cerita mengenai kenangan yg dolu2 tu cuma muncul bila sesekali kita berjumpa dgn org baru contahnya cam ngko lah, Aku puji geng2 aku yg sering berbicara perkara ilmiah bila bersama & adakalanya disulami merapu tahap gaban (biasa la..)

Bila jumpa balik geng Idrisiah ni, aku rasa kembali ingat siapa diri kita.. (iaitu x budak sekolah arab) so aku dah start membataskan diri dlm perkara2 maksiat..

Masih ingat peristiwa dikala anta membuat pop kuiz camner nak putihkan kopi O dlm cawan, kemdian disangkal oleh ustaz zaki bahawasanya bukan semua dosa buleh diampun melalui amalan yg byk.. sbb dosa besar still kena taubat.. Haa tulah kehebatan kita.. berbicara secara ilmiah & sudahnya semua dapat ilmu sorang sikit..

So Bila kita semua berjumpa bukan semuanya pasal yg lepas2 ianya juga adalah perkara yg bakal kita lalui.

my 2 cents

Anonymous said...

Yep betul kata Mart Zenith tu.

komuniti 87

Sekumpulan manusia yang pernah dan sedang berkongsi pengalaman suka duka sebuah kehidupan yang sementara...

So, it tells all about it...

Btw, tadi aku round2 on the net, aku jumpa benda ni. Secara proses biasa susah kot nak terjumpa benda2 gini... tapi aku round sampai sini heheh

-> http://www.nhsf.org.uk/index.php?option=com_frontpage&Itemid=139

National Hindu Students Forum UK. Ada 1 artikel tu 'menarik' kalo ada byk masa nak membaca, .pdf file tu di sini http://www.nhsf.org.uk/images/stories/HinduDharma/Interfaith/hinduzion.pdf
bertajuk Hindu Pro-Zionism and Philo-Semitism. Tapi kalo ada yg dah membacanya, ambil maklum je le.

Later.

marn said...

assalamualaikum geng

wokeh, aku agak bz untuk sehari dua ni, nanti akan ada posting baru yang menyentuh tentang perjumpaan kita nanti. So, harap bersabaq.

nak buat gumana, dah cari makan macam nih, kena la bertindak pantas.

hasta manana.

abu_ateif said...

akom...
insaf aku baca tazkirah scottes tu...rasa cam tak jadi nak p pangkor jer.

scote,
kereta hang tak dak gear gostan ker?

scotties said...

assalamualaikum

meoooooooo...
mana hang pi?
sanggup hang tak jawab soalan aku tu?

atief
ni aku nak habaq kat hang, aku tulis aje sekadar berkongsi kerana blog ni kan untuk sekumpulan manusia yang pernah dan sedang berkongsi pengalaman hidup yang bersifat sementara.

aku nak fokus kepada perkataan 'sementara' tu. Hanya orang yang faham aje yang tau menilai sejauh mana sementara itu. Orang yang tau kedudukannya walaupun setinggi mana ianya hanyalah sementara so tak jadi hal lah untuk kita semua berkawan walaupun berlain taraf. Ada citer yang benar2 terjadi disebaliknya.
Cuti pertengahan tahun lepas. ada aku jumpa mamat sekor ni kat penang. Adik dia kawin dengan sepupu bini aku. Sombongnya mengalahkan dia tu anak menteri. Hang kenal, aku pun kenal dan aku yakin semua kat blog ni kenal. Lepas aku tegur mula2, sampai dia balik ikut rombongan pengatin langsung tak tegur aku walaupun dulu masa kat idrisiah aku buli aje. aku sakit hati sampai hari ni. Risik punya risik, katanya dia orang gomen pangkat besar padahal sama aje grednya dengan kawan2 yang lain.aku pun org gomen juga. sebab tu aku tulis semua ini, biar dia faham dan tau aku kecik hati.
aku amat pasti kalau dia baca tulisan aku ini dia tau sendiri...
betul kata mat jeni, aku tak boleh harap semua orang sama macam dulu tapi kalau kita faham makna sementara itu dalam konteks dunia dan akhirat maka tak payahlah nak tunjuk eksyen. Stailo?????????????? banyaklah ngko punya stailo.

aku hanya berkongsi pengalaman yang bersifat sementara...

harap ampun semua kalau tersinggung.

scotties lagi....... said...

aku mungkin menganggu ketenangan blog yang ceria ini tapi dah namanya blog untuk berkongsi suka dan duka so apa lah salahnya kita berkongsikan. tak begitu marn??????

next week aku tulis lagi. nak balik kampung menjalankan tanggungjawab dan amanah Allah

BORG said...

A'kum,

scot,ngko nak blk kmpg ni esk tak ngjo ke?nasihat aku pada ngko ialah ngko lupakan aje le apa yang berlaku tu,klu budak tu rasa dia tu best sgt bior lantaknya dia tapi klu sebaliknya tindakkan dia tu disebabkan oleh kerana dia sedang mengalami satu masaalah beso yg melanda sampaikan nak menego orang pun dia rasa segan agaknya,sape tau kan?

so aku rase ada baiknya ngko maafkan dia dan doakan dia supaya dia meninggalkan perangai tak semenggah dia tu aku rase itu lebih baik tak gitu?

BORG:moga allah merahmati kita semua aminnn.

from ipoh with love said...

Dear Scotties yg kukasihi,

Aku amat bersetuju apabila ngko menggunakan ayat Sementara itu sebagai peringatan untuk semua tp kita kena sentiasa ingat bhw kita juga dituntut utk sentiasa menjaga hati (jagalah hati, jgnkau kotori, jagalah hati, lentera hidup ini - petikan dr kumpulan SNADA)

Dlm hal ini aku bersetuju dgn pendpt cikgu borg yg kita tidak tahu aper yg sedang bergelodak dikepala si polan itu di waktu itu.. So nasihat aku bersangka baik shj lah.

Kita ni kadang2 bila cuba nk berubah jd baik kita akan diuji dgn pelbagai dugaan & antara yg tersembunyi ialah perasaan kita yg merasakan kita lebih baik dr segi apa pon baik amalan atau kedudukan dr org lain, & kita mula nampak salah org disekeliling. Bila kita rasa kita jauh lebih bagus dr org lain, ditakuti timbul pulak UJUB.. ni yg ust zaki kata kena taubat dulu nih, tak buleh dihilangkan melalui amalan baik shj nih.

nauzubillah.. So bro try to B cool.

Moga allah merahmati kita semua aminnn.

Sekian shj leteran abg mat pg ini

marn said...

hehehe... aku tak dan lagi nak letak posting baru.. harap bersabar..

wallaweh.. kecik ati, besaq kepala, poyo, terasa, merajuk, macam baguih2 tu semua perasaan. cuba kita jauhi la perasaan2 yang macam tu. kita la ni takleh terus jatuh hukum. kalau betul2 nakkan keadilan, kita kena tau apa sebab sesuatu itu berlaku.

jangan terus menghukum dan jangan poyo. man-man kata orang cina. kita selalu berbicara tentang manusia lain sedangkan kita kurang sangat cermin diri kita especially aku. apa yang aku tahu tak mesti hangpa tau. dan apa yang hangpa tau, tak mestinya aku tau. so.. fair n square.

sedangkan kita ni yang terel berjalan pun kekadang tersepak kaki kerusi@meja, inikan pula hubungan sesama manusia. yang kecik, jangan dibesarkan. yang besar, jangan dikecikkan. muahahahahaha

aku merapu menatang apa?

abu atief n bro syuk!! thanks for your companion!!

i'm lost!

Anonymous said...

Salam Buat Semua ...

Maafkan aku , maafkan aku , maafkan aku , maafkan aku , Maaaaaffffffkan aaaakkkuuuuuuuuuu .
( baca ikut rentak lagu P Ramlee )

Bro Tyor , mesej hang ade sampe , dan baca sat ajer ... lepas tu lenyap coz dideletkan oleh anak aku . Jawapan saolan nko tu ialah ... maka aku memaklumkan bahawa sesesungguhnya aku tdk mempunyai kroni , member atau yang sekufu dgnnye untuk menolong nko menyelsaikan masalah reposting tu .

Aduhhhh .... dah seminggu lebih aku tak bukak blog ni ... jenuh aku nak baca tulisan karangan kengkawan aku ni . Yang hebat skali tulisan Cikgu Moral kite , Bro Tyor ... fullamak menusuk dan menikam kalbu . Kalu ade masa nanti aku nak panggil hg bg tazkirah kat bebudak cina sekolah aku tu ... boleh kaaa .

Izanee , lu punye program tu ok ke . Kalu lu mau pergi memncing ke Belum kena ambil permit ooo . Bukan boleh main pancing ajer . mAsuk halam x talak masalah , Kantoi kalu.... Setahu aku le itu antara kawasan Taman Negara ( Royal Belum )

Amacam ... udah ready ke nak Pangkor ... tak sabor gueeee , jgn le Tsunami waktu tu ( oppssss )

Adiossss . MEO SPEKI

Anonymous said...

Assalamualaikum semua,

Ok le semua esp. Mohd Asri bin Khalid, orang itu adalah aku. (cara pengakuan ni mungkin ala-ala Chua Soi Lek, tapi takde kena mengenanya aku dengan dia). Versi V.K. Lingam pulak "Correct! Correct! Correct! Correct! It's me!"

Aku tak sangka la pulak mike expect sapaan dan teguran serta sembangan yang begitu mesra dari aku pada masa tu di masa peak hours kenduri kahwin adik aku di mana rombongan dari pihak aku ke Penang dok kelam kabut dan terkial-kial nak cari tempat duduk, nak cedok nasik, lauk dan sebagainya... Jadi aku tak sempat nak diheret oleh mike atau aku mengheret mike ke tempat lain sembang panjang dan seumpamanya... Pertimbangan aku pada masa tu family matters first. Masa balik tu pun aku tak menoleh dah mike duduk kat mana, maklum le kenduri kat tempat orang, kang aku melilau je mata orang tempatan kata datang tempat orang mata melilau... pun tak kena juga. Wallahu a'lam.

Itu belum masuk cerita lain yg lebih mengkelamkabutkan urusan kahwin hari tu yg aku tak perlu cerita di sini sbb melibatkan pihak2 lain.

Kalau mike rasa perasaan mike terguris sbb aku tak terkinja2 berjumpa dgn mike masa tu aku mintak maaf le, begitu juga kawan2 yg lain yg aku pernah aku jumpa atau terjumpa, jika aku tak terkinja2 berjumpa dengan kome semua, dan kome terasa dengan penampilan mahupun gaya serta bahasa aku, pon aku mintak maaf. Aku tak dpt selalu jumpa happy2 mcm korang enjoy kehidupan yg SEMENTARA ini disebabkan macam2 perkara, yg aku tak dapat nak share kesemuanya dgn begitu terbuka sekali (bukan kali pertama aku cakap pasal ni).

Tidak ada apa kena mengenanya tingkah laku aku dengan jawatan mahupun pangkat yg aku jawat ni (aku rasa le, atas penilaian diri sendiri yg tak seberapa ni). Memang betoi, takde apa sgt pangkat aku nih, sama je dengan orang lain. Takde apa nak dibanggakan pun. Harap dengan pangkat yg kecik ni dapat le sikit sumbangkan kepada awam, sbb dulu kat universiti dah ngabihkan duit orang awam (biasiswa - duit cukai orang bayor). Kerja le kat Jabatan atau agensi mana pun takde apa nak dibanggakan, nak kata mengkayakan diri sendiri dengan duit gaji byk tu pun tak juga kaya. Semua DUNIA dan SEMENTARA belaka. Aku pun turut menyedari semua tu. PTK pun aku belum pernah ambik, isi borang PTK tak pernah lagi walaupun dah masuk tahun ke 9 kerja gomen ni. Jadi takde kena mengena dengan pangkat rasanya.

Anyway, tima kasih bebanyak le Asri sbb ngaborkan hal tu, sekurang2nya apa yg mike pendam tu dah keluar (setahun lebih dah benda ni mike simpan ye...). Aku pun berpeluang mintak maaf kat mike...

Bagi aku, pada masa dan ketika ni, kita semua dah membawa haluan masing2, yang mana aku yakin sebahagian besarnya kita tak dapat nak share untuk memeriahkan pergaulan kita ketika ini. Hanya pengalaman dan pergaulan dahulu yang masih 'menghubungkan' kita semua. Pengalaman aku tak kat Idrisiah takde le banyak, pengalaman kena kutuk dan kena buli ada le kot... bak kata Asri sendiri "walaupun dulu masa kat idrisiah aku buli aje".

So pendekatan aku bila berjumpa dengan idrisiah87 mahupun batch2 lain, aku lebih suka keep it low and slow, and let's see how's the flow. Kita dah berbeza, kerja berbeza, cara berfikir berbeza, pengalaman berbeza, sudah berjumpa orang2 berbeza yang sudah mengajar kita banyak perkara berbeza... Aku rasa kita perlu untuk memahami semula kawan2 kita dahulu, berbeza atau samakah mereka dulu, kini dan selamanya (meminjam tagline UMNO dulu kini dan selamanya). Jadi tak wajar le bila berjumpa semula kita expect jumpa Suhaimi yang dulu (sebagai contoh: muka kena buli) sama mcm Suhaimi sekarang (sebagai contoh: muka dah sombong). Aku ambil contoh diri sendiri senang, kalo contoh diri orang takut tersalah pulak. Ini pun bukan le nak mengajor kome yg dan besor2 lagi pande2 belaker, nak ngenangkan hairnya aje.

Well, I hope I've cleared the air.

Maaf sekali lagi.

Later
Suhaimi

abu_ateif said...

kuang kuang kuang kuang...

ketiyor,
awat hang tak tampo jer masa kenduri hari tu...aku pernah ditanya oleh seorang pompuan ex idrisiah dengan katanya "saya kenal awak ker?"apabila aku tegur dia ketika kursus kat lumut suatu ketika dulu...mmg terasa cam nak sepak jer kepala dia...kita dok tegur dia pasal takut kalau kita tak tegur nanti dia kata kita sombong...ni bila kita tegur cam tu soalan dia bagi kat kita...mmg aku tak lupa benda ni...tu tak kira lagi member kat sebelah dok gelak kat aku,,,merah muka kena kutuk...

nasihat aku kat kengkawan tak payah la nak sombong ngan kengkawan kita ni...nak belagak tagha mana sgt...hebat tagha mana sgt...kena selalu merendah diri...tengok cam bro gbox...gaya dressing cam orang fakir miskin jer tapi sapa sangka pakai kegheta mewah...harta bertimbun...rumah sewa usah ceghita la...tu yang kita nak.

mana posting baru ni wehhh...aik man sebok kira duit kaa..kuang kuang kuang

marn said...

wallaweh.. it's better to keep the personal feeling out of this room. what's done is done. kita semua manusia yang sudah, sedang dan akan belajar tentang tingkah-laku manusia.

pada aku, yang sudah, usah diperpanjangkan lagi. walau siapapun kita, kentut kita tetap busuk. hanya hamba Allah yang hina dina. salah silap sesama kita, minta maaf. kalau salah tu secara diam-diam, mintak maap secara diam-diam. sebab sedangkan mimpi yang buruk Rasulullah saw tak bagi kita hebahkan kepada orang lain. Inikan pulak salah dan silap. Kalau salah tu secara terang-terang, pohon maaf secara terang-terang.

Pada hemat aku, baiklah perkara ni settle between u guys. don't drag personal matter here. Medan ini kita gunakan sebaik mungkin untuk merapatkan jurang dan jarak sesama kita. bukan untuk bertelagah. sudah cukup teruk umat Islam di luar sana yang bertelagah. Moga Allah Taala ampunkan dosa kita semua, amin..

Dan peringatan untuk semua handai-taulan, jangan expect kita ni masih sama seperti kita di alam persekolahan dulu. setiap manusia dijadikan berbeda dan perbedaan itulah yang memeriahkah hidup kita dengan suka dan duka.

And I'm still lost.

z_rahman said...

assalamualaikum wbt guyz,

wa sebak jugak 1st time baca bro scot punya rintihan...

Ape pun, buang yg keruh ambil yg jernih, Sape pun kita di dunia ni,kite tetap hamba ALLAH,lagi besar jawatan kite makin besar amanah kita yg ALLAH berikan.

Dan sbg salah seorg khalifah ALLAH dimuka bumi ini.Kita perlu suit our personality dgn client yg kita hadapi. x kan dgn kengkawan pun perlu berprotokol. Does't matter who we are, selagi kita x menyalahi hukum ALLAH, go head je lah.

wassalam, life must go on....

abe bigfoot said...

sabor yea semua.. em juman br je kal & beliau tgh buat nu posting.. er abu atief maner hg punyer sms?

abu_ateif said...

perghhhh...
dah lama aku tak menitiskan airmata...tapi setelah membaca tazkirah bro marn n durr,tanpa aku sedar keyboard aku basah dek terkena tempias ayaq mata aku..syabas bro...tazkirah hampa begitu menusuk jiwa dan kalbu,bisa mencairkan hati yang keras membatu.

udah la tu scote...hang pun bukan bes mana sgt pun...maafkan la kesalahan member kita tu...jangan buang yang jernih n jangan ambil yang pengkalan hulu.

akie said...

a'kum,

Macam macam pesanan dah diberikan, tapi ko scot masih lagi nak buli orang waktu kat idrisiah dulu,bukan main suka lagi ko ye buli orang! sekarang ni sekali dia buli balik je ko dah tak tahan nak nangis ape nie!! Tapi yang peliknya andai kata kita ni bersahabat dan menjadi kawan karib, lupakanlah yang keruh tu. Sebab perkara sebegini biasa terjadi kalau kita terlalu rapat. Ingatlah pesan orang tua tua berbini biar satu, berkasih biar satu & bersahabat biar seribu.Tapi tak tahan tu scot!! lama tersimpan di lubuk hati boleh jadi heart attack tu. Sabar je lah.. scot, allah maha mengetahui & semuanya dirancang olehnya.

akie said...

a'kum,

Macam macam pesanan dah diberikan, tapi ko scot masih lagi nak buli orang waktu kat idrisiah dulu,bukan main suka lagi ko ye buli orang! sekarang ni sekali dia buli balik je ko dah tak tahan nak nangis ape nie!! Tapi yang peliknya andai kata kita ni bersahabat dan menjadi kawan karib, lupakanlah yang keruh tu. Sebab perkara sebegini biasa terjadi kalau kita terlalu rapat. Ingatlah pesan orang tua tua berbini biar satu, berkasih biar satu & bersahabat biar seribu.Tapi tak tahan tu scot!! lama tersimpan di lubuk hati boleh jadi heart attack tu. Sabar je lah.. scot, allah maha mengetahui & semuanya dirancang olehnya.

scotties said...

assalamualaikum...

aku menulis lagi. thanks atas semua nasihat. memang ada benarnya kita manusia yang mempunyai pemikiran berbeza dan kita juga masing2 ada kurangnya.
aku juga begitu semacamana kata zaki yusof tu "hang tak le sebaguih mana pun".
Namun kitalah manusia, selagi hidup, selagi itulah urusan hidup perlu dijelaskan dan diselesaikan. aku tak berniat pun nak bertengkar dalam blog yang baik ini tapi nama pun berkongsi dan aku tak harap pun si suhaimi tu mengaku. sekadar beritahu dan kalau ada sapa2 tanyapun aku tak akan cakap sapa orang tu pasai walaupun aku ni tak lah sebaik mana namun aku masih lagi menyimpan surat berhenti sekolah madrasah idrisiah tu dengan kata lain still anak murid arwah ustaz musa.
kenapa hindraf naik kepala?????
ini semua kerana orang melayu terlalu baik hati dan lembut hati. simpan semuanya dalam hati dan biar berbuku di hati sampai dapat penyakit kanser hati. kadang2 kita kena keluar dari kepompong zaman hang tuah. walaupun tahu jebat itu benar namun simpan ajelah kat hati tu. Niat aku menegur tu supaya suatu ari nanti jangan ada bermasam muka dibelakang ari. aku x menghukum tapi aku merasainya. memang benar konflik individu jangan dijadikan konflik kumpulan tapi aku cerita bukannya untuk berkonflik tapi nak berkongsi tanpa perlu di timbulkan isu sapa orang itu. aku dahpun maafkan suhaimi dulu lagi pasai aku pun bukannya baik sangat mcm kata abu ateif tu cuma nak dijadikan pengajaran kerana aku yang berbadan besar ini pun sebenarnya berjiwa sentimental tapi bukannya sakit mental.
memang le ianya bersifat sementara tapi yang sementaralah perlu diselesaikan bagi menghadapi yang kekal.
aku nak sembang pasai reunion pun memang aku tak dapat pegi so aku sembang lah yang begini. itupun kena cantas. nasib2.
kita dah pun semakin berusia so isu buli memang dah tak ada walaupun ada filem buli dan buli balik.
jangan lah di ambil hirau sangat kalu aku ni mengganggu hangpa. anggap ajelah aku ni berceloteh menghabiskan sisa2 hidup yang ada.

bye, sampai jumpa lagi

scotties said...

aku menulis selepas 3 minit. bukan pe, next week cuti semester one week so biarlah aku claim sekali untuk minggu depan.
13 mei 1969 disebut sebagai peristiwa 13 mei. persoalannya kenapa tidak disebut peristiwa 11 mei ke atau 12 mei? mungkin ianya berlaku pada 13 mei. sebenarnya yang perlu kita orang melayu lihat ialah apa yang berlaku sebelum 13 mei iaitu pada 11 dan 12 mei.
kalau kita melihat peristiwa pada 13 maka kita akan nampak keganasan oarang melayu tapi kalau kita melihat 11 dan 12 maka barulah kita tahu mengapa melayu menjadi ganas. Ini semua berpunca dari hati yang terpendam dan berbuku di hati yang sepatutnya diselesaikan sebelum itu lagi.
kata cendiakawan, orang yang menjadi kawanku ialah orang yang berani menegurku dan orang yang memujiku ialah musuhku. Kenapa ya kata2 ini diucapkan??????
aku sayangkan suhaimi (Bukan sayang macam suami isteri tau) kerana dia kawanku, dia orang islam dan juga dia orang melayu so aku nak clearkan di sini bahawa bukan tujuanku nak bergaduh. berapa kali ulang daaaaaaa.
cuba open sikit fikiran tu sahabat2 ku semua, aku bukannya provok untuk bergaduh tapi saling mengingati. Dunia melayu harus dikembangkan, jangan fikir macam hang tuah dan hang jebat. bergaduh hanya soal kawan dan kedudukan. kalau aku nak gaduh sudah pastinya soal agama, maruah dan bangsa.so x de maknanya aku nak gaduh dengan suhaimi tu oiiiiii. buat ponat den aje.
so aku amat harap hangpa melihat provokasi aku itu umpama provokasi seorang kawan seagama, sebangsa (wpun ada bangsa mamak, jawa, banjar dll)dan sesekolah.

aku akan menulis lagi.....
insya Allah.
sebaik baik balasan hanya dari Allah, Tuhan sekalian alam.

Bangga melihat faizal ibrahim dalam majalah metro tangkap orang berkhalwat. lain kali ajak aku sekali

marn said...

dhoh! ek elel. macam tu pun provokasi ka? aku tak rasa pun ianya satu provokasi. rasanya lebih kepada luahan rasa terkilan seorang kawan yang dah lama tak jumpa kawan yang sorang lagi. masa dulunya mesra, ramah dan tamah. tapi setelah kian lama tak berjumpa, bila berjumpa, jadinya dingin dan gersang.

terasa hatikah bila ada kawan lama yang berbuat demikian.? Aku pun dapat rasa perasaan kawan2 sebab ramai di kalangan kita yang marah, kecewa, kutuk belakang dan cas bila ada kawan yang berperangai macam tu. aku ulangi sekali lagi, biarlah cerita lama disimpan di dalam hati masing2. kalau ada yang tak puas hati, jangan la tunggu sampai nak jadi macam 13 Mei 1969. luahkan.

Aku nasihatkan, carila kerja yang lebih berfaedah. Gunakan akal, emosi dan fikiran untuk tujuan yang lebih membawa manfaat. Salah sikit tu kira burn la. takkan nak simpan vendetta yang tak berpenghujung.

Anonymous said...

I like use viagra, but this no good in my life, so viagra no good.